Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość PrzyszłaMama3

Prawidłowa dieta podczas ciąży

Polecane posty

Gość PrzyszłaMama3

Upowszechniło się, że kobieta podczas ciąży powinna jeść za dwóch, a tak naprawdę najważniejsze jest aby jeść dla dwóch. Wystarczy, jeżeli będziesz się odżywiać zdrowo i racjonalnie. Podczas pierwszych 3 miesięcy ciąży organizm potrzebuje mniej niż 300 dodatkowych kalorii dziennie (chyba, że nadrabiasz deficyty masy). W późniejszym okresie ciąży gdy metabolizm jest przyspieszony zapotrzebowanie wzrasta - organizm potrzebuje więcej niż 300 kalorii na dzień. Jeżeli będziesz przestrzegać kilku podstawowych zasad odżywiania, nic nie zaszkodzi Tobie ani Twojemu dziecku. Ważne jest, aby podczas ciąży przyjmować odpowiednia ilość białka, ponieważ tworzą komórki nowego dziecka. Ich niedobór lub nadmiar w organizmie, może spowodować, że dziecko będzie mniejsze niż normalnie. Zalecana dawka spożycia dla kobiet ciężarnych to 50 - 75g na dzień. Nie więcej niż 1/3 spożywanego białka powinna być pochodzenia zwierzęcego (mleko, jaja, mięso ryb). Dużo białka zawierają ziarna soi (aż 37%), fasola groch, soczewica (23%), chude mięso (16%-20%), jaja (13%), ser (10-35%) i zboża (7-12%). http://terazciaza.blogspot.com/2011/12/prawidowa-dieta-podczas-ciazy.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×