Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cooohooo

Czy nie uwarzacie ze wiara w Boga Chrześcijanskiego to głupota?

Polecane posty

Gość cooohooo

Chodzi o to czy Bogowi (Jahwe) moze sie nagle wszystko odwidziec i np. zniszczyc ziemie? albo nagle stanie sie zly i bedzie gnoil ludzi. nie boicie sie tego, ze tak sie stanie? albo szatan moze sie nawrocic i pomagac ludziom, albo cos moze sie tak stac? co o tym sądzicie?

Eee jaki BÓg ??A Reksio,albo Bolek I Lolek tez ma taka ,,moc''?To jest to samo tylko inna bajka

Gość Moderatorrrnia
Viiki, po co odpisujesz skoro jesteś niewierząca? Naprawdę jesteś taka głupa czy tylko udajesz?

Gość ziemie i siebie
sami niszczymy i w końcu chyba zniszczymy Ale zwalimy na wredoctwo boga

to zalzey co soie pod slowem bog dla kogo kryje;-)) czasem bogiem jest dobre wino;-)))

Gość Monita kum
Bóg jest siłą , ktora stworzyła świat... Wszyscy wierzący wierzą w tego samego Boga, ale każdy inaczej określa Go , ze względu na rożnice kulturowe... a przecież taką samą moc Mu przypisują... Jahwe, Kriszna, Allah- to imiona tego samego Boga...

nie ma Boga Chrześcijańskiego, jest tylko Bóg JHWH, przejęty przez chrześcijan z judaimu

a nawet Bog Słonce i był Bog Mao Tse Tung (czy jakos tak) Ile luudzi tyle Bogów ;-)

Gość Monita kum
Mao świata nie stworzył

Gość Ale ale ale Ale
Temat nie jest o tym kim jest bóg ale czy on też się może zmienić

Nie moze ,bo jest doskonały i najwieksza dobrocia -to nie moze.Chyba zeby sie wkurwił,ale on tego tez nie moze bo to nie w jego stylu ,wiec jak jest dobry to bedzie zawsze dobry-tak mi sie zdaje:o

Gość Ale ale ale Ale
A szatan? On chyba nie jest doskonały więc może się zmienić

Eee szatan to czyste zło ,lubi zło,nie lubi dobra to po cholere ma sie zmieniac?? On jest po to by byc zły.Zreszta podobno zło czesto jest pod postacia dobra

Gość Inteligenty tępak
viiki Skoro szatan to zło...każąc za grzechy w piekle,czy nie pomaga wtedy Bogu, czy nie czyni go dobrym? A jeżeli chodzi o odpowiedź na pytanie zadane w temacie. Myślę, że tak. Wiara w Boga chrześcijańskiego, czyli,że: Maryja była dziewicą i została zapłodniona przez Boga(ładnie nawkręcała temu Jezusowi:D), kobieta została stworzona, z żebra mężczyzny, gadający wąż, usilnie namawiał Ewę do zjedzenia zakazanego jabłka,to raczej głupota. Chyba że traktuje się Biblię z przymrużeniem oka jak bajkę , a kościół omija się szerokim, to wtedy nie jest głupota.

GŁUPOTA JEST W NIC NIE WIERZYĆ! Wojna wisi na włosku druga wojna światowa zaczęła sie od wielkiego szalejącego kryzysy na świecie podobnie mamy teraz śmierć koreańskiego dyktatora to kolejny krok teraz bedzie tam wielkie zamieszanie psychopatyczne potwory obejmą tam rządy na miarę Hitlera! Tam są obozy koncentracyjne ..! Pocieszam sie tym że puszcza atom i nas zmiecie to by było najlepsze rozwiązanie ! WTEDY PRZYPOMNI SIE KAŻDEMU O BOGU KAŻDY RZUCI SIE NA KOLANA JAK TRWOGA to DO BOGA ZA PÓŹNO..

Gość Inka***
nie, nie uważamy :)

Gość Inteligenty tępak
Original Wątpię żeby każdy w obliczu tragedii zwrócił się do Boga. Niektórzy po prostu nie mogą się modlić, bo jest do dla nich zbyt absurdalne.

głupotą na pewno nie można tego nazwać. Niektórzy czują potrzebę przynależenia do większej całości - inni natomiast całość chcą tworzyć. Stąd też mnogość religii odłamów czy nawet "anarchii" mówiącej stop wszystkiemu. Piszesz o Bogu który okażę się nagle zły. Założenie jest takie, że nie jest zły a sprawiedliwy co za tym idzie w oczach różnych ludzi można go niejednakowo odbierać. Szatan - twór boga jakby nie było czytałeś skąd się tam wziął i czemu służy jego obecność ? a najlepsze skąd się wziął ów wizerunek pół człowieka pół kozy ? ;P biednemu satyrowi się oberwało

Gość assdsasdassasda
prawda jest taka że o wszechświecie i o świecie wiemy bardzo niewiele, nie wiemy jak powstał ( wykluczające i nie zbyt pewne teorie nie są dowodem ) pod pojęciem Bóg może kryć się bardzo wiele, wiele osób bardzo różnie Go postrzega, ale osobiście przyznam że bardziej jestem skłonny ku inteligentnemu projektantowi ( który świetnie się ukrywa, bo gdybyśmy Go poznali to nie byłby taki świetny ) niż przypadku, gdzie wszystko tak się samo z siebie wzięło, chyba nie muszę pisać że jeden matematyk policzył przy dotychczasowych teoriach jaka jest szansa na samoistne powstanie życia? Otóż wynik ten wynosi mniej niż 0,1% więc trzeba niezłej wiary żeby wierzyć w przypadek:D to szczyt ignorancji. Sam Bóg popadł niestety w wiele stereotypów, poprostu schowaliśmy Go do szuflady i poprzez nasze ograniczone ( tak, ograniczone bo nasze zdolności poznawcze są nie doskonałe ) próbujemy rozgryźć naturę najdoskonalszego bytu. Jestem wierzący, i przez wielu uważany jestem za kretyna z wypranym mózgiem przez KK, ale powiem wam jedno ateiści, nie trzeba być szczególnie inteligentnym ( za jakich wy się uważacie ) żeby dostrzec pozorny brak Boga ( zło na świecie, brak Boga bo nie znaleziono kamyka z napisem "made by God" ) pewnie że świat wygląda jakby Boga nie było, ale on jest, każdy to czuje prędzej czy później. Bóg nie chce byśmy mogli Go "odkryć" jakimś wzorem matematycznym czy czym innym, dowodu na istnienie nigdy nie znajdziemy. Ale możemy mieć wiarę w dobro i stwórcę który kocha każde swoje stworzenie.

Gość assdsasdassasda
Od czasów Kartezjusza istnieje spór między naukowym, racjonalnym spojrzeniem na świat a postrzeganiem człowieka wierzącego. Nie wiadomo kiedy i dlaczego te dwa punkty widzenia zantagonizowano i przekreślono znak równości między wiarą a rozumem. Ale czy ów odwieczny spór o Boga jest rzeczywiście sporem racjonalnym? Czy spór o Boga nie jest czasem jedynie garścią stereotypów myślowych, które nadal funkcjonują w naszych głowach, sprowadzając się do tezy, że Bóg Biblii nie może być „naukowy, a Bóg nauki nie może być „biblijny? Któryś z nich już z założenia musi być gorszy. Ale czy tak rzeczywiście jest? A może jest to kwestia złego założenia, szablonu myślowego czy w końcu nazewnictwa, w jakie z upływem wieków ubrano Boga Biblii? Staruszek z Edenu Najlepiej z siwą brodą, dobroduszny, nieco przygłuchy. Taki, co to szybko się złości, ale też równie szybko mu przechodzi. Na wpół mityczny, archaiczny, oderwany od rzeczywistości. Taki wizerunek wynurza się ze stereotypu myślowego współczesnego człowieka, karmionego od dziecka animowanymi bajkami o Biblii. Czy tak jest istotnie? Uważny czytelnik Starego Testamentu dostrzeże zupełnie coś innego. W świadomości Izraela istniał i tak jest nadal zakaz wyobrażania sobie Boga w jakikolwiek sposób i sprowadzania go do czegokolwiek. Został on sformułowany w drugim przykazaniu biblijnego dekalogu (zob. Księga Wyjścia 20, 4-5). Chodziło o to, by Bóg nie był „Czymś lub „Kimś z ludzkich wyobrażeń. Sam przedstawia się Mojżeszowi przy krzewie gorejącym w sposób nieco dziwaczny (zresztą bezpostaciowo): „...mówi Jestem, który Jestem. Jeszcze kilkakrotnie nazwie się podobnie, choćby w akcie stworzenia: Elohim Ten, który wszystko tworzy, Siła sprawcza. Samo imię JAHWE oznacza wieczny BYT, wieczne ISTNIENIE, ABSOLUT. Jakże podobny jest ten wizerunek Boga - jako czystej, wielkiej Myśli, Mózgu Wszechświata - do wizerunku Boga nauki, Boga Einsteina i Pascala. Profesor Michio Kaku, fizyk z Uniwersytetu w Nowym Jorku, stwierdza: „Gdy uczeni używają słowa Bóg, zwykle mają na myśli Boga Porządku. (...) Einstein w ciągu całej swojej kariery wierzył, że we Wszechświecie istnieje tajemniczy boski porządek. Zwykł mówić, że celem jego życia jest zgłębienie boskiej myśli. Einstein wielokrotnie odwoływał się do tego Boga w swoich pismach, nazywając go czule >Staruszkiem

Gość cudownie ocalona
HEJ LUDZIE, MAM WAM COŚ DO POWIEDZENIA: BÓG KOCHA WAS TAK, JAK NIKT NIGDY NIE BĘDZIE WAS KOCHAŁ, JEGO MIŁOŚĆ TO NAJLEPSZE CO WAM SIĘ MOGŁO PRZYTRAFIĆ CHOĆ MOŻE NIENAWIDZICIE SWOJEGO ŻYCIA, ALE UWIERZCIE, TO NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z NIM, ON JEST DOSKONAŁY I JEGO MIŁOŚĆ TEŻ, JEŚLI JESTEŚ DALEKO OD JEZUSA, WRÓĆ, JESZCZE WSZYSTKO SIĘ DA POUKŁADAĆ, UWIERZ W CUD, ODDAJ WSZYSTKO BOGU !! JA GO DOŚWIADCZYŁAM OSOBIŚCIE, JEZUS CZEKA, ZAWSZE CIĘ KOCHAŁ, NIGDY NIE PRZESTAŁ, ROZUMIESZ? NIGDY !! JEGO MIŁOŚĆ DA RADĘ ZNISZCZYĆ CAŁY TWÓJ BÓL chciałam wam opowiedzieć coś co zmieniło moje życie; mimo że byłam dość wierząca i taka sobie średnio praktykująca odkryłam niedawno Jezusa zupełnie na nowo, to był przewrót który zmienił moje życie!!!!! jeśli wasza wiara jest żywa, autentyczna i nie chwilowa (WAŻNE) modlitwy zostaną wysłuchane i cuda wejdą do waszego życia z taką pewnością siebie jakby siedziały tam sobie wygodnie od zawsze. Może to nie będzie dokładnie to o co prosiłeś lecz będzie to najlepsza możliwa aktualnie dostępna dla Ciebie opcja a może i coś lepszego niż „zamawiałeś”. Bóg da Ci to czego nie da Ci nikt, nikt nigdy nie będzie kochał Cię tak bardzo jak on, nikt nie doda Ci tyle odwagi i siły, tyle radości i ciepła oraz zrozumienia. To nie jest ktoś odległy, on jest bardziej ludzki od ludzi a jego dobroć większa niż dobroć wszystkich ludzi którzy kiedykolwiek żyli na tej planecie razem wziętych. To się wydaje Ci teraz może pusta gadka, ale jest coś takiego jak wylanie Ducha Świętego (sprawdź też pod nazwą: chrzest w Duchu Świętym) i jest to mega przeżycie mistyczne i realne jednocześnie, używałam w życiu różnych rzeczy i uwierz mi- nic Ci nie da takiego powera, jest to odlot nie do opisania ludzkim językiem, wiem co mówię. Jeśli jesteś teraz daleko od Jezusa i masz wymówkę w stylu „ …no ale ja już zrobiłam tyle złych rzeczy i teraz to już w sumie tak głupio, nie ma sensu wracać…” to muszę cię rozczarować gdyż to gó**no a nie wymówka ja miałam podpisany własną krwią pakt z diabłem (we wczesnej młodości) a Bóg wybaczył mi to, przyjął z powrotem jak gdyby nigdy nic, tyle Ci powiem; spowiedź to potęga, weźcie to na serio, dzięki spowiedzi możecie dosłownie wykasować te wszystkie złe rzeczy w majestacie duchowego prawa które jest po drugiej stronie (po śmierci) brane ze 100% szacunkiem i uznaniem Wróć do Jezusa, on czeka