Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BeaWid

ciążą-mocz-złe wyniki

Polecane posty

Gość BeaWid

witam, chciałabym uzyskać jakieś informacje na temat swoich wyników moczu leukocyty 10-12 wpw, nabłonki płaskie liczne, bakterie liczne, pasma śluzu dość liczne. Jestem w 9tc bardzo się martwię wynikami bo nie wiem czy dobrze interpretuję to co na ten temat przeczytałam . jest to moja pierwsza ciąża i wizytę mam dopiero 5 stycznia. bardzo proszę o pomoc

Gość rumianek dzbanek
Zrób posiew moczu, bo te bakterie nie są prawidłowe. Często występuje enterococus faecalis i to trzeba koniecznie przeleczyć.

Gość BeaWid
dziękuję za poradę

Gość rumianek dzbanek
Bakterii w ogóle nie powinno być w moczu. A na wyniki posiewu trzeba kilka dni poczekać, więc nie zwlekaj.

Gość ....D....
nie masz o co się martwic większoć kobiet tak ma .. np. ja od początku miłam złe wyniki.. gorzej jak byś miała białko w moczu to byś mogła się martwic i to bardzo. bo białko w moczu przeważnie kończy się leczeniem w szpitalu.. a tak jak masz jakies bakterie to kup sobie syrop żurawinowy mi tak poleciła moja gin. albo tabletki żurawiowe... ale lepiej syrop i do herbaty ...

Gość rumianek dzbanek
Żurawina pomaga na lżejsze infekcje, ale nie na bakterie, które mogą wyjść z posiewu. Ja mimo przyjmowania żurawiny, regularnie, załapałam enterococusa i jeden antybiotyk (jednorazowa dawka) nie wystarczył. Dopiero konkretnie z posiewu wyszło, co za bakteria i na które antybiotyki reaguje. Ginekolog stwierdził, że żadne żurawiny nic w takiej sytuacji nie dadzą.

Gość z zurawiną ok
ale możesz kupić urospet - można w ciąży - bez recepty i działą szybciej niż żurawina, a po ok 10 dniach nie miałam śladu bakterii

Gość BeaWid
dziękuję za rady spróbuję najpierw w żurawiną i przed wizytą ponowie badania, wcześniej i tak nie mam szansy nawet prywatnie się do mojego lekarza dostać także w święta będę pić żurawinkę i brać witaminę c.

Gość rumianek dzbanek
Zrób ten posiew, nic nie tracisz (może 30 zł kosztuje, jeśli lekarz rodzinny nie da ci skierowania), a będziesz wiedziała, na czym stoisz. Ja jakoś instynktownie czułam, że coś mam w środku nie tak, pomimo pierwszej dawki leku, no i na własną rękę zrobiłam posiew i wyszło szydło z worka :O Oczywiście w badaniu ogólnym wyszło tylko "liczne bakterie" i tyle.

Gość Euggenniaa
Rumianek dzbanek, w ulotce Urospetu jest napisane, że lepiej w ciąży nie stosować - skąd masz info, że można??? Ja tylko żurawinę właśnie brałam, bodajże ProUro a Urosept czasami brałam ale wcześniej, przed ciążą. Zresztą mam wrażenie, że żurawina trochę lepsza.

a pobrałaś prawidłowo mocz do badania- po umyciu, środkowy strumień? Może materiał zanieczyścił się bo był źle pobrany. Mnie lekarz przy złych wynikach zalecił żurawinę (urinal przez 10 dni) oraz wykonanie posiewu z moczu plus wymaz z cewki moczowej i z pochwy. Badania nic nie wykazały, wiec stwierdził, ze może materiał źle pobrany. Dużo pij, może faktycznie zażywaj lek ziołowy lub z żurawiną- spytaj w aptece o te bezpieczne dla kobiet w ciąży. Czasem zakażenia w ciąży przebiegają bezobjawowo. Szczerze mówiąc nie czekałabym 2 tygodnie na wizytę, bo bałabym się ze rozwinie się z tego coś złego- możesz iść do internisty na konsultację, wcześniej zrób posiew i może powtórz badanie ogólne- kosztują niewiele a będziesz mieć pewność. Leczmy się u lekarzy a nie na kafe :)

i swoja droga jesli wyniki rzeczywiscie zle to powinnas dzwonic do lekarza z tym wczesniej,nie czekac do wizyty. i zgadzam sie z przedmowczynia:)

Gość rumianek dzbanek
Nie czytam ulotek, tylko konsultuję leki z ginekologiem, ewentualnie lekarzem rodzinnym. Gin zapisał Urosept. Na większości leków będzie napisane, żeby nie stosować w ciąży. Monural mi nie pomógł. Na faecalis lekarz jednak przepisał mi antybiotyk - miał być Augmentin, ale brałam Amoksiklav.