Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

crispy

Podróż PKP

Polecane posty

Witam, mam pewien dylemat i postanowiłam się Was poradzić. Otóż możliwe, że niedługo czeka mnie podróż, problem w tym że to moja pierwsza samodzielna pociągiem a będzie trwać ona koło 8h. Zazwyczaj jeździłam autobusem, lecz teraz zabieram ze sobą psa i wydaje mi się że w PKP będzie mi wygodniej.. Tylko właśnie nie wiem czy wybrać wagon przedziałowy, czy bezprzedziałowy. Nie jestem pełnoletnia i wydaje mi się że w przedziale jest mniej bezpiecznie, poza tym przy dużej ilości pasażerów najnormalniej w świecie nie było by miejsca dla mojego psa (6miesięczny collie), zaś w wagonie bezprzedziałowym nigdy nie podróżowałam i nie wiem jak to miało by wyglądać, czy jest wygodnie, czy pies nie będzie utrudnieniem, która opcja jest dla mnie lepsza? POMOCY!

W bezprzedziałowym jest więcej miejsca. Siedzisz obok jeden osoby (i dwie na przeciwko), a nie z sześcioma w jednym, małym przedziale. Ogólnie ja w przedziałach nie lubię.

Gość a bedziesz miała tam
wagon bezprzedziałowy??? Zacznijmy od tego :classic_cool:

Gość Z Każdym Dniem... przedział
6 miejscowy to luksus. Standard w Polsce to 8 miejscowe :D

Gość nie wiem gdzie by było
miejsce dla psa w bezprzedziałowym... chyba na poczatku lub na koncu wagonu. Ale dawno takim wagonem nie jedziłem, to dokladnie nie pamietam

No, i poza tym, jak ci te 8 osób siądzie, to w sumie nie miałabyś gdzie psa pieprznąć, bo siedzenia od ściany, do ściany, a w wąskim korytarzyku pomiędzy nimi są stopy. A w osobowym to może gdzieś psiaka ulokujesz. Tak mi się wydaje.

* znaczy się wiem że w danym pociągu jest wagon bezprzedziałowy :P

Właśnie moja ostatnia podróż na tej trasie w przedziale była straszna, w wszystkie z 8 miejsc były zajęte i po wyjściu z kolejki moje nogi były całe obolałe, gdyż musiałam je kulić pod sobą ;P Chociaż w bezprzedziałowym mam nadzieję, że nie będzie wielu pasażerów i bd miała kilka miejsc do dyspozycji tak by pies miał gdzie się położyć obok moich nóg. Zależy to też od rodzaju wagonu, różnią się one rozmieszczeniem miejsc, w niektórych są po 4 miejsca, (po 2 naprzeciwko siebie) a w niektórych są podwójnie tak jak w zwykłym autobusie w takim wypadku psina by nie miała pola manewru

Gość po dwa na naprzeciw siebie
to chyba tylko w pierwszej klasie tylko i to w najdrozszych pociagach :classic_cool:

Gość 8e78782ee2
Moim zdaniem to nie ma znaczenia czy będzie przedziałowy czy bez przedziałowy. sa w gruncie rzeczy podobne, waze czy będzie tłok czy nie. Może byc tak, że wszystkie miejsca beda zajętę i będziesz musiałam stac na np. korytarzu. :(

a bedzie tak ze nikt sie nie bedzie pchal do przedzialu hdzie pies siedzi, bo to nic przyjemnego jak pies sie na nogach rozklada ludziom hehe. Tylko bilet dla psa kup :classic_cool:

http://nowy.rozklad-pkp.pl/bin/query.exe/pn?ld=pkp&seqnr=2&ident=2k.01991629.1324850768&OK#focus oto interesująca mnie relacja, swoją drogą szkoda że nie jest zamieszczone nigdzie dokładnie jakie wagony wchodzą w skład :( Moją podróż widzę w coraz ciemniejszych barwach, gdyby chodziło tylko o mnie to by mi nie robiło różnicy, lub jak zwykle bym pojechała PKS-em, ale największy problem sprawia teraz pies . :(

Gość Juliannna88.
A jakiej relacji to pociag? I jaka kategoria?

Tak, wiem bilet dla psa kosztuje 15,20 wiec to nie majątek. ;) a tu wpis z regulaminu przewozu zwierząt : W pociągach z miejscami do siedzenia przewóz zwierząt uzależniony jest od zgody współpodróżnych. Zgoda ta nie jest wymagana w przypadku przewozu: 1) zwierząt w wagonach bezprzedziałowych. Jeżeli współpodróżni zgłoszą sprzeciw z powodu umieszczenia w przedziale zwierzęcia, podróżny powinien zająć miejsce wskazane przez konduktora (w innym przedziale, przedsionku lub na korytarzu wagonu), a jeżeli jest to niemożliwe podróżny jest zobowiązany opuścić pociąg na najbliższej stacji. W takim przypadku konduktor zamieszcza na bilecie stosowne poświadczenie, na podstawie którego podróżnemu przysługuje zwrot należności za częściowo niewykorzystany bilet na przejazd, bez potrącenia odstępnego. Więc w bezprzedziałowym mogę jechać mając gdzieś czy innym się to podoba.. ale gdzie ja upakuje moją sunie ?! ;P

Pociąg TLK z Gdyni Gł do Katowic, ja jadę z Sopotu do Białegostoku .

Gość 8e78782ee2
a masz mozliwosc wyboru dnia podrózy? Ja jak mam to nie wracam np. w niedzielę wieczorem albo piatek, tylko jade jak jest mniej ludzi.

to masz dobry pociag. Przeciez masz tam przewoz rowerow, to czym sie martwisz. Teraz nikt rowerow nie wozi to bedziesz miala duzo miejsca dla psa w rowerowym przedziale :D A jakby byl duzy wagon rowerowy to mozna byloby z psem sobie nawet pobiegac :classic_cool:

a poza tym ten TLK to chyba ten pociag wloczega Tour de Pologne. On ma z 10 wagonow jak nic

Tak właśnie mam na uwadze, żeby jechać w środku tygodnia , do południa ;) Wow , może jednak nie będzie tak źle i jakoś z moim psiskiem się upakujemy dzięki wielkie za pomoc :]

a poza tym ten TLK to chyba ten pociag wloczega Tour de Pologne. On ma z 10 wagonow jak nic

Gość obudz sie
nie calkiem rozumiem w czym problem. Sluchaj naprawde wiele osob podrozuje pociagami w tym i z psem. Osobiscie wole jezdzic pociagami anizeli busami czy autobanami. Czemu ? proste - jak mi sie nudzi to po prostu moge wstac i rozprostowac kosci podroz nie jest tak uciazliwa i w przeciwienstwie do samolotow. nie musisz zegnac sie z piupilem az do miejsca przylotu. staram sie nie kombinowac z tymi dniami luzniejszymi. Jak mam jechac to jade. kradzieze w pociagach to naprawde historyjki do straszenia malych dzieci. "kazdy zna kogos kto zna kogos kogo okradli" prawda taka portfel przy tylku i juz najwieksze zmartwienie z glowy ;) good luck z podroza. Ja podrozuje dosc czesto i do dnia dzisiejszego nie stalo mi sie nic zlego.

Gość kondOktor
Znam ten pociag:P Uwazaj tylko na to do ktorego wagonu wchodzisz,dlatego ze w Tczewie kila wagonow odczepiaja.Ten dla wagon dla rowerow latwo rozpoznac bedzie tylko jeden taki wagon z takimi miejscami jak w autobusie,reszta przedzialy.

Gość kondOktor
AaaAA i wagonow ma nie 10 a 6::)

Okej wielkie dzięki ;D Tak tak postaram się by mnie odczepili razem z wagonem w Tczewie :D Ogromnee dzięki wszystkim za pomoc :) Ja najzwyczajniej w świecie nie podróżuje kolejkami więc wolałam się zapytać bardziej doświadczonych, już mniej więcej wiem co i jak więc dziękuje ! :)

Gość obudz sie
jesli masz jeszcze jaiekolwiek obawy to wsiadz na poczatku i zapytaj druzyny konduktorskiej co i jak gdzie i ktore wagony beda odczepiane. A najlepiej powiedz, ze jedziesz pierwszy raz :) wierz mi to tez sa ludzie i podejrzewam, ze beda Ci w stanie udzielic wystarczajacych informacji. A swiadomosc, ze obluga siedzi niedaleko tylko poprawi Ci samopoczucie

@kondOktor, ale mam nadzieję że akurat tego rowerowego nie odczepiają skoro jest tylko jeden hm? :D

Gość kondOktor
Rowerowego nie odczepia:)Ten wagon jedzie do samych Katowic,bedzie to wagon ostatni jak odczepia reszte w Tczewie:) Ogolnie lepiej sie w nim podrozuje niz w przedzialowce:D