Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niepewna Monika

usg dopochwowe - zarodek czy pęcherzyk graffa?

Polecane posty

Gość Niepewna Monika

Mam takie pytanie.. Czy podczas usg dopochwowego można jednoznacznie stwierdzić czy widać pęcherzyk graffa czy zarodek ? Byłam u gin 28 dni po ryzykownym stosunku a 15 dni od ost okresu. Z tym, że nie był on taki jak zawsze a wiem że w ciąży występują krwawienia. Pani doktor stwierdziła że mój pęcherzyk ma 2 cm i powinien już pęknąć. Ale zastanawia mnie czy na pewno mogła stwierdzić że widzi pęcherzyk? Mam wątpliwości bo pobolewają mnie piersi czego nigdy przed okresem nie mam oraz przez prawie miesiąc bolało mnie podbrzusze.. Proszę o odpowiedzi :)

Gość jest zasadnicza różnica
pęcherzyk graffa jest umiejscowiony w jajniku -gdy osiąga odpowiednią wielkość to pęka i uwalnia się komórka jajowa. Zaś pęcherzyk płodowy na usg powinien być widoczny w macicy gdzie się zagnieżdża. więc nie ma opcji żeby pomylić pęcherzyk na jajniku z zarodkiem.

Gość kiziamyzia 29
no jeszcze nie słyszałam żeby ciąża rozwijała się w jajniku :) w jajowodzie owszem ale jajniku :) dobre oj dzieci za seks się biorą i potem takie dylematy

Gość Dagmaragmara
myślę że powinnaś jeszcze poczekać skoro nie jesteś pewna. Myślę że jeśli to był pęcherzyk to dużo by ci powiedział wykres codziennych porannych temperatur (wzrost temperatury oznacza najczęściej pękniecie pęcherzyka), ale jeśli doszło do pęknięcia od tamtego czasu to nie ma sensu ich robić w tym momencie. Druga ewentualność pęcherzyk nie pękł bo miałaś jakiś stres chorobę i owulacja mogła się zatrzymać. Zresztą po co ja się rozpisuję test ci prawdę powie. Po 28 dniach będzie wiarygodny.

Gość kiziamyzia 29
Dagmaragmara- co ty dziecko wypisujesz? jak pęcherzyk ciążowy moze być w jajniku? chyba była u ginekologa a nie weterynarza! ona nie jest w ciąży tylko przed owulacją! pęcherzyk mam prawidłową wielkosć jak na dzień cyklu bo pęka przy wielkości około 2,2 cm! no walnijcie się w łeb małolaty!

Gość Dagmaragmara
kochana kiziamiziu 29 wiesz co to jest pęcherzyk Graffa? jaki pęcherzyk ciążowy? co to jest pęcherzyk ciążowy? Pęcherzyk Graffa jest to pęcherzyk z którego uwalnia się komórka jajowa podczas owulacji i w jajniku się rozwija. Jego pęknięcie powoduje wzrost temperatury podstawowej ciała w "normalnym cyklu". Wiem o czym piszę i małolatą nie jestem.

Gość Dagmaragmara
sorry wiem co to jest pęcherzyk ciążowy i że nie jest to pęcherzyk Graffa.

Gość ruta stepowa
A ja przypominam współdyskutantom że ciąża pozamaciczna może się rozwijać równie dobrze w jajowodzie co w jajniku, szyjce macicy lub -rzadziej- w jamie brzusznej. Ale wątpię żeby ginekolog pomylił zarodek z pęcherzykiem Graafa.

Gość gość
dziewczyny najlepiej zrobic test i sie okaze

Gość gość
tak, zwłaszcza 2 lata od założenia tematu :-P