Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sadystic:)

skąd ta agresja i wulgaryzm?

Polecane posty

Nie rozumiem jak można się tak wyrażać. Nawet w temacie o tym kto pracuje w święta,czy jak ktoś spędził wigilię trzeba obrzucać się mięsem? gdzie Wasza kultura? co takie matki chcą przekazać swoim dzieciom? osoby podające się za gorliwych katolików wyzywają od najgorszych kogoś,bo ma dziecko bez ślubu lub nie chodzi do kościoła co niedziela? jak można pójść do kościoła i przyjąć komunię po tym jak kogoś się zbluzgało z byle powodu? jaką kulturę takie osoby przekazują swoim dzieciom,jaki im przykład dają? nie pojmuję jak można tak postępować,przecież to jest język odpowiedni dla osadzonych w ZK, a nie dla matek i żon. co z Wami się dzieje?

popieram, ale w dzisiejszych czasach tak jest, kilka miesięcy temu na poczcie spotkałam nieprzyjemną kobietę z dziewczynką w spacerówce która marudziła a ta matka do niej ciągle z tekstami zamknij mordę itp w końcu małej wypadła butelka na podłogę i rozlało się picie ta kobieta do niej ty suko co narobiłaś za kilka dni spotkałam w ośrodku pomocy rodzinie tą samą kobietę z tą dziewczynką i był jeszcze z nimi starszy chłopczyk pewnie brat tej w spacerówce kobieta tym razem krzyknęła do chłopca że w tę stronę pójdą na piechotę to może ta mała zamknie w końcu tego ryja. jak mi żal zrobiło się tych dzieci i jak one później maja wyrosnąć na normalnych ludzi? wydaje mi się że już lepiej wychowywać się w domu dziecka niż brać przykład z takich rodziców i tu jest tak samo pewne osoby nie potrafią odpowiedzieć kulturalnie innym tylko nie wiem co one tym osiągają lepiej by było gdyby się wcale nie udzielały. ale należy po prostu nie reagować na takie wpisy bo wyeliminować ich niestety nie zdołamy...

Gość karmazynowa wiedźma
Bo w necie czuja się bezkarne, mając niska samoocene mogą sobie pofolgowac na kafe... tylko osoby reprezentujące wyjątkowo mało swoją osoba tak klna na innych.

Gość vncr6u
Kiedyś na tym dziale wdałam się w dyskusję z pewną "mamusią 3 dzieci". Chociaż dyskusją to nazwać nie można bo to były glównie wyzwiska z jej strony w moim kierunku. Potem doszły do tego groźby itd. Wydrukowałam to sobie ładnie wszystko i poszłam na policję a nastepnie postanowiłam założyć tej pani sprawę o obrazę i za groźby karalne. jakież moje było zdziwienie gdy tą mamusią 3 dzieci okazała się być 16latka która dzieci nie ma i jak sama przyznała robiła to dla jaj. Sprawa została załatwiona polubownie tzn jej rodzice wypłacili mi drobne zadośćuczynienie. Nigdy więcej tej pani tu pod tym nickiem nie widziałam, być może pisuję pod innym i dalej wkręca ludzi, albo ojciec z matką ją ukatrupili bo nawet przy mnie dostała po mordzie za to co wypisywała. W jakim celu to napisałam? Ludzie to jest internet, kazdy jest tu anonimowy i marna szansa an to że każda kobieta pisząca tu to matka itd. Większość dziewczyn to nastolatki. I trzeba nabrac do tego dystansu ;)

Gość karmazynowa wiedźma
ale jest tyle działów,gdzie mogą pisać. a nawet jak wpisują tutaj to czy nastolatka powinna tak przeklinac?

Gość vncr6u
A sądzisz, że takiego niedojrzałego emocjonalnie dzieciaka obchodzi to jak sie zachowuję? Kobieto świat się zmienił, ja dziś idąc koło piaskownicy czy placu zabaw gdzie siedzą dzieci co lediwe nauczyły się chodzić i mówić to słyszę "o kulwa!". Nie pamiętam czy na kafe o tym było ale na onecie było głośno o nastolatce która pisała bloga, wklejała zdjęcia dziecka, że niby jej, że to dziecko póxniej zachorowało i umarło. Później się okazało że zdjęcia ukradła rodzinie i że nie jest żadną samotną matką. Dzieci się popisują a kiedy nie idzie po ich myśli to się rzucają.

Gość czyści mordek pospolity
Bo to slams jest i tyle. nie maja wyksztalcenia wiec i slownictwo ubogie a ze niezbyt madre do tego to od razu sie denerwuja bo inaczej nie potrafia przekazac swoich argumentow. bo jak normalny czlowiek moze pisac o kims ty locho, szmato lub jeszcze gorzej. rynsztokowy jezyk uzywany jest przez kloszardow.

A skąd dzieci w piaskownicy znają takie słownictwo? pewnie z domu od rodziców. więc pytam czemu rodzice dają taki przykład?

Podpisuję się pod autorką. Czasem się zastanawiam czy to są normalnie zachowania czy nie ? Czy może ja jestem jakaś do tyłu, niemodna, nienowoczesna. Wulgaryzm, obelgi, wytykanie "błenduf" w pisowni od razu podlega krytyce i od razu czlowiek jest wyzywany od analfabetów, nieuków itd. Drażni mnie też na kafe to, że czasem naprawdę ktoś może czegoś niewiedzieć. Najczęściej młoda mama, która jest nią poraz pierwszy - przecież taka osoba nie musi być alfą i omegą i od razu wiedzieć co i jak z dzieckiem, a kiedy nie wie i pyta jest wyzywana " po co robiłaś dziecko jak nie wiesz tego czy tamtego " - bez sensu. Sama czasem o coś pytam, bo też nie wszystko wiem. Zawsze na pomarańczowo, bo szkoda mi czasnego nicka na obelgi. Drażni mnie to, że największą popularność mają tematy pt. Nie kocham już swojego męża; Chcę się rozwieźć; Mąż mnie wkurza; - laski szukają rad na kafe, chore jak dla mnie - zamiast iść do poradni małżeńskiej szukają współczucia na forum :O

Gość vncr6u
sadystic w moim domu równiez przeklinano i to przy mnie i nikt z takim rzeczami się nie czaił. Z tym że każdy dzieciak wiedział że jak się przeklnie to się dostanie taką burę w domu, że się zacznie wspak chodzić. I nikomu do głowy nie przyszło przeklinanie - ani w obecności wyłącznie kolegów ani tym bardziej w obecności rodziców. I chociaż ja już też swoje lata mam i dzieci swoje prawie odchowane to w obecności rodziców nie przeklnę.

Gość karmazynowa wiedźma
Ale do tego ich języka dochodzi bezstresowe wychowanie, bo teraz dzieciak nie wie że nie wolno przeklinać bo mu w domu wszystko wolno wolno pluć, kopać w stół, wyzywać. teraz to dzieci rządzą w domu. stąd się to bierze. a skąd agresja tych kobiet może jeszcze być? a pewnie mąż jak pomietło w domu traktuje to tu się musi odegrac.

Karmazynowa z ust mi to wyjęłaś. Bezstresowe wychowanie. Teraz rodzice nie wychowują swoich dzieci,bo każdy zakaz czy nakaz jest objawem braku milosci i tresury wobec dzieci. dlatego ten 3 czy 4 latek tak bezmyślnie powtarza te obelgi po swoich rodzicach. nie czują,że robią coś złego,bo w ich przekonaniu wszystko co robią jest dobre,bo nie znają słowa nie wolno.

Gość no i o tym wlasnie jet ten wat
ek. o kulurze lub jej braku

Gość 332444
nie koniecznie bezstersowe wychowanie, znam wielu wielu dzieci z domow patologicznych gdzie u nich takie odzywki byly na porządku dziennym i wten czas te osoby rowniez tak samo sie wyrazają, a wcel nie panowalo u nich beztr wych tylko margines jakich nie malo

Gość martynka maminka
Ja pochodzę z tzw. patologicznego domu. Był alkohol i były awantury,ale ja się tak nie wyrażam. Nie można generalizować, że patologiczne lub rozpieszczone. Po prostu brak im kultury-z różnych powodów. Ale zgadzam się z autorką,że to zjawisko jest obrzydliwe.

Gość 30 tósz tuż:)
No niestety na kafe to norma. Zastanawiam się tylko po co coś takiego robić? Bo jak w jakimś wątku pojawi się ktoś tak przeklinający to autor często zakłada nowy wątek. Więc jaki to ma sens? Chyba normalni ludzie zaglądają tu żeby popisać i ewentualnie poczytać. To jak taki jeden burak zacznie ludzi wyzywać to ręce opadają i nie chce się tego więcej czytać. Tak jak tą mamę 7 latki objechali,że sama se tego chciała,że nie stosuje interpunkcji. A czy to aż tak ważne? Ludzie szybko piszą i czasem nie zwrócą uwagi na gramatykę lub ortografię. Są osoby,które mają dysleksję, dysgrafię czy dysortografię i dlatego robią błędy. Nie koniecznie są "głąbami" jak to zaraz są nazywani. Dla mnie liczy się treść,a nie forma. I więcej treści można wyciągnąć z wypowiedzi z błędami ortograficznymi niż z poprawnej stylistycznie i ortograficznie wypowiedzi pełnej niecenzuralnych słów. Do wwrrr wikipedia jest niesprawdzonym źródłem informacji. Lepiej skorzystać ze słownika języka polskiego.

Zgadzam się z wszystkim za wyjątkiem tolerowania błędów. Po pierwsze - interpunkcja to nie jest utrudnianie życia. Nieprawidlowo postawiony lub opuszczony przecinek często potrafi zmienić sens zdania, a długie zdania bez kropek i przecinków są trudne do zrozumienia. Nigdy nie rozumiem obraz i fochów, jeżeli komuś zwróci się uwagę na wielokrotnie powtarzane błędy. Chyba każdy z nas chce być postrzegany dobrze, więc warto douczyć się i nie powielać błędów. Pamiętam pewien temat, w którym dziewczyna uparcie pisała "narzyczony", a gdy ktos ja poprawił, to zrobiła się burza. Chyba dorosłe osoby powinny się poprawnie posługiwać językiem ojczystym? Co do wulgaryzmów - da wielu osób slowa uznawane za wulgarne tak spowszedniały, że są uznawane za normalne. Kiedys szłam ulicą, a facet obok rozmawiał przez telefon i co drugie słowo (nie przesadzam) to była k*a. Nie był zdenerwowany, po prostu dla niego to bylo normalne słowo. Jeżeli ktoś tak mówi w domu, to podobnie będą mówiły jego dzieci. Natomiast agresja w dużej mierze bierze się z nieumiejętności dyskusji. Ludzie nie potrafią logicznie i kulturalnie argumentować, więc jeżeli się z kimś nie zgadzają, to na niego napadają. Wystarczy poczytać kafe, aby dowiedzieć się, ze "moher" czy "matka polka"to osoba, która myśli inaczej niż ja. :D

Messol podpisuję się pod Twoją wypowiedzią 2 łapkami i 2 nóżkami. Mam tylko jedną uwagę-można kogoś poprawić,ale w sposób kulturalny. Zgodzisz się z tym? A na kafe jest chyba taka "moda",żeby od razu obrzucić kogoś inwektywami.

Gość Anonim.....
oj tak bo wytykanie błędu np. w taki sposób: Ty debilu naucz sie pisac, jestes idiotą itd jest w powszechnym uzyciu niestety. Ale fakt faktem, że większa częśc tych nędznych wypocin jest pisana przez malolaty, nudzace sie w domu zreszta to widać po stylu wypowiedzi, argumentach i dążeniu za wszelką cenę do kłótni. Ja totalnie ignoruje takie wypowiedzi, nie odpisuje, traktuje jak powietrze w myśl zasady trącisz gówno będzie smierdziało. Takze totalny ignor dla takich wypocin.

Przed Świętami moja córka wróciła ze szkoły w podłym nastroju. Gdy spytałam co się stało ona opowiedziała mi scenę jaką zrobiła jej koleżanka. Dziewczynki stały pod sklepikiem szkolnym i córka miała otwarty napój. Inna dziewczynka biegła korytarzem i potrąciła córkę. Napój wylał się na koleżankę,która stała obok. I ta koleżanka do mojej córki mówi:"Ty głupia ku...wo,co narobiłaś?" Córka spytała koleżanki czy wie co właśnie powiedziała,że przeprasza za oblanie napojem,ale to nie powód do nazywania kogoś tak. Jej koleżanka stwierdziła tylko,że to normalne jak ktoś zrobi coś głupiego. Dla mnie to nie jest normalne, u nas w domu nie używa się takiego słownictwa. Nie powiem, żeby wcale,bo jak mąż przy jakichś pracach remontowych coś sobie zrobi,to mu się wyrwie. Ale to są sytuacje wyjątkowe,a nie codzienność.

Gość aszadaga
Ja się zgodzę z messol. Nie znoszę wulgaryzmów ale do szewskiej pasji doprowadzają mnie również błędy językowe. Kiedy czytam "wziąść" :O, "z kąd" :O to dostaję gęsiej skórki. Przecież już w szkole podstawowej dzieci poznają zasady poprawnej pisowni. Czy to naprawdę zbyt wielkie wymagania, aby dorosły człowiek posługiwał się poprawną polszczyzną?

sadystic - oczywiście, ze mówię o kulturalnym zwróceniu uwagi, a nie wyzywaniu od debli itd. I przy wielokrotnym powtarzaniu tego samego błędu, bo raz czy dwa każdemu się może trafić. Dla mnie takie niechlujne pisanie to wyraz braku szacunku do rozmówcy, coś jak stanie z rękami w kieszeniach i dłubanie w nosie podczas rozmowy. Choc przyznaje, ze czasami mam takie czeskie błędy, iz wstyd mi, ze cos takiego wypuściłam w eter. ;) Ale pracuję nad sobą.

Messol każdy czasem coś przypadkiem zasieje,zwłaszcza jak pisze szybko:). Mi się zdarzają błędy wynikające z pisania ze słownikiem t9 w komórce:). On czasami zmieni mi jakieś słowo... Ale jestem w stanie zrozumieć jak ktoś robi błędy,bo mniej w tym złej woli niż w takiej agresji. Ciekawe co by było, gdyby taka osoba spotkała się ze swoją rozmówczynią na ulicy- czy by się rzuciła do oczu,czy może by raczej straciła pewność siebie?

Messol każdy czasem coś przypadkiem zasieje,zwłaszcza jak pisze szybko:). Mi się zdarzają błędy wynikające z pisania ze słownikiem t9 w komórce:). On czasami zmieni mi jakieś słowo... Ale jestem w stanie zrozumieć jak ktoś robi błędy,bo mniej w tym złej woli niż w takiej agresji. Ciekawe co by było, gdyby taka osoba spotkała się ze swoją rozmówczynią na ulicy- czy by się rzuciła do oczu,czy może by raczej straciła pewność siebie?

Gość Gosiaczek2121
ja też juz nie moge z tej kafeterii wczoraj napisalam temat zapytac sie tu o coś a ktoś mi cisnął nie wiadomo dlaczego i jeszcze napisał, że zyczy mi zeby "bękart zmarl Ci w nocy" czy to jest normalne?