Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Potwór z bagien

Ciepłe przystawki/przekąski

Polecane posty

Gość gospocha gospocha gospocha
Parówki+ ser żółty i pieczarki w cieście francuskim, krokiety paszteciki lub kapuśniaczki z ciasta drożdżowego+ barszcz pizzerki faszerowane papryki lub kapelusze pieczarek:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość masikilii
Do wyboru do koloru: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,89246050,96687858,0,2.html?v=2 Moje ulubione to tarteletki z kozim serem i "chińskie" kulki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
polecam rogaliki z szynką Składniki na ciasto: 500 g mąki 1 Drożdże instant Dr. Oetkera 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 350 ml mleka Składniki na nadzienie: 250 g szynki konserwowej 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki 1 jajko zmielony pieprz kolorowy sól Do posmarowania: 1 żółtko 2 łyżki mleka Do miski wsypuję mąkę, dodaję drożdże instant, sól, pieprz i dolewam ciepłe mleko. Mikserem z widełkami spiralnymi miksuję ciasto, aż uzyskam kulę. Aby ciasto dobrze wyrosło wstawiam je na 45 minut do piekarnika podgrzanego do 55 stopni . Kiedy ciasto sobie wyrasta ja zajmę się przygotowaniem farszu do nadzienia. Szynkę kroję na drobne kawałki. Cebulę obieram i również drobno kroję. Listki z natki pietruszki drobno siekam. Na patelni rozgrzewam masło, wsypuję cebulę i mieszając lekko ją podsmażam. Następnie dodaję szynkę, natkę pietruszki i roztrzepane jajko. Na koniec posypuję pieprzem solą do smaku, wszystko mieszam i odstawiam do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjmuję z piekarnika i zagniatam ręcznie. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną część wałkuję na koło o średnicy około 36 cm. Koło kroję na 8 równych trójkątów. Na Każdy trójkąt nakładam nadzienie i zwijam w rogaliki. Rogaliki będę piekła na blasze z piekarnika, którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Po ułożeniu rogalików na blasze smaruję je na wierzchu żółtkiem wymieszanym z mlekiem i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni, wstawiam rogaliki i piekę przez 20 minut. W tym czasie przygotowuję kolejne 8 rogalików z drugiej połowy ciasta. Z porcji składników, które podałam, otrzymamy 16 rogalików.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×