Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość orsay20002

Wreszcie jakieś LUDZKIE przepisy ws PSÓW!

Polecane posty

Gość orsay20002

"Od nowego roku kupimy tylko takie psy, które są z zarejestrowanych hodowli. Zakazane jest też tzw. kopiowanie, czyli przycinanie ogonów i uszów zwierząt w celach estetycznych. Myśliwi nie będą mogli także odstrzeliwać błąkających się po lasach psów i kotów. A właściciele czworonogów będą mogli uwiązywać je jedynie na 12 godzin i to na łańcuchu dłuższym niż trzy metry. Tym, którzy nie będą stosować się do nowego prawa, będą podchodzić pod kodeks karny." Mam nadzieję, że będzie to porządnie egzekwowane i tych, którzy łamią ^^ prawo, dostanie się surowa kara 🖐️

Gość Cudne Ciałko to mój atut
Chory kraj 🖐️. Niedługo zwierzęta dostaną prawa wyborcze :D🖐️

Gość w Polsce???
egzekwowanie prawa??? :D:D:D:D Ubawilas mnie. NIC sie nie mieni :O

Od nowego roku kupimy tylko takie psy, które są z zarejestrowanych hodowli A jeśli komuś oszczeniła się suka, hodowli nie prowadzi to co ma zrobić? Utopić w rzece albo zanieść do schroniska. :o

Gość orsay20002
No weźcie... Coś musi się ku temu polepszyć :( Pierwszy krok zrobiony. A teraz najwięcej chyba od ludzi zależy, aby zgłaszać takie przypadki.

Gość facetttt pewien
ha ha ha to prawo to wyrok na psy a nie na właścicieli :D wkrótce w lasach będzie więcej bezpańskich psów niż wilków :D

TEmat poruszany wczoraj :P Ale nie szkodzi Dodam jeszcze ze kara za znecanie grozi do 3 lat wiezienia;) Wkoncu cos sie zmienilo chociaz i to malo jest...;);)

Gość orsay20002
Mydełko --> Oddać za darmo w dobre ręce? ;)

Gość orsay20002
Poza tym pilnować psa, a jak się nie ma takiej możliwości i nie chce w przyszłości niespodzianki w postaci małych szczeniaczków, to wysterylizować. Tak postępuje odpowiedzialny właściciel.

Gość Pieski mają lepiej?
Kiedys chcieli żeby pieski miały lepiej...... i co z tego wyszło? Zeby handlujacy płacili 10 zł od kazdego psa ktorego chcą sprzedać. I co z tego wyszło? Pieski siedziały w bagazniku a tylko jednego psa sie wystawiało na sprzedaz, szło sie z klientem do bagaznika i tak handlowało sie cały czas jednym psem.... Biedne pieski. . . . . .

zmian wielkich nie ma co oczekiwac niestety, mentalnosci ludzkiej nie zmieni sie z dnia na dzien ale jest juz podstawa prawna a to duzy krok do przodu dla mnie ludzie handlujacy niby rasowcami za 50 zl na targu w kartonie to nieudacznicy zyciowi i lenie, bo w d... maja co dalej z szczeniakem, co z jego socjalizacja, kojarzeniem jego matki itp. itd.

a na wszytsko jest rozwiazanie, nie chcesz szczeniakow - sterylizacja, alo pilnuj tak bardzo, i nie tylko suki a pies niech leci, b adzmy odpowiedzialni

Gość Na Sielace w Poznaniu
Sa specjalne klatki gdzie wlasciciele wkładaja koce zimą jak handlują tymi zwierzakami. Wiadomo, ze wiele psów nie jest od hodowców mimo lewych papierów itp itd. No ale niektorzy nie patrza na rase tylko czy piesek sie im podoba i juz. Ogolnie ta sielanka to fajna sprawa, Mąż zaczął tam handlowac jak miała 12 lat samymi rybkami i tak sie rozwinał ze pracuje juz tam co niedziele 20 lat. Wychodzi ze w 3-4 niedziele ma dodatkowa pensje. Jak zamkna tą sielanke z powodu tych psów to bedzie jazda.Juz przed swietami chodzili jacys ludzie z kamizelakami ANIMALS i uprzedzali ze od Nowego Roku nie mozna itp itd.... Eh.... Przekonamy sie 8 stycznia jak bedzie -pierwsza sielanka po NR. . . . . .

Gość portalu o22
My kiedyś kupiliśmy sukę owczarka właśnie na targu. Powiem Wam, że nigdy więcej takiego błędu nie popełnię. Agresywne to takie wyrosło, że musieliśmy ją oddać, bo tylko do stróżowania się nadawała. Także ja jestem za tymi przepisami, oby tylko ludzie nie byli w tej sprawie ignorantami. Być może do starszego pokolenia to nie trafi, ale nadzieja jest w młodych, którym los zwierząt nie jest obojętny.

a przejdz sie do schroniska pierwszego lepszego - tam tez jest masa pieknych pieskow! a kupujac szczeniaka to kazdy jest piekny, i nikt nie mysli o genach, pozniej jak sie okazuje ze pies jest agresywny, nadpobudliwy to przychodzi zastanowienie : a czemu? a moze geny...? no tak... zazwyczaj za pozno, a pan ktory sprzedawal szczeniaczki zeby bylo po tan iosci skojarzyl syna z matka... BARDZO SIE CIESZE ZE ZACZYNAJA SIE BRAC W KONCU ZA CIEPRIENIE ZWIERZAT

powinny byc kary za sprzedawanie psow pod bramami, przed gieldami itp. zazwyczaj sa to za male szczeniaki jeszcze, czesto nawet nie zaszczepione, dla ktorych masa ludzi ich sciskajacych gdzie wczesniej ich domem byla komorka i suka jest szokiem ktory sie na nich prawdopodobnie odbije w przyszlosci

Gość orsay20002
No i teraz już chyba te kary będą, po wejściu tych przepisów w życie. Ja obok takich zwierząt obojętnie na pewno nie przejdę.

Ja ostatnio kiedy bylam na takiej gieldzie myslalam ze szalu dostane, warunki, wiek szczeniakow i sciemy sprzedajacych "to owczarek niemiecki" ktory wygladal jak jamnik, a to "cocker spaniel angielski" choc na kartonie bylo napisane "cockiel" ... krew w zylach mi burzyla :(

Gość orsay20002
Ale ludzi, którzy dadzą się nabrać nie brakuje. Warunki w jakich są trzymane faktycznie nie raz burzą krew w żyłach. Za szybko te szczeniaki zabierane są od matek, nie szczepione, często z pchłami. Przykry to widok. Dlatego mam szczerą nadzieję, że te przepisy mimo wszystko coś jednak zmienią na lepsze.

nie brakuje to prawda, naogladaja sie w internecie zdjec owczarka, spaniela itp. i kupia sobie "tego psa" za 50 zl, najpierw wydadza u weta czesto z 500 zł zeby go uratowac (bo czesto nieszczepiony, zarobaczony, z infekcjami...) a pozniej maja pretensje do swiata za rok ze ich pies nie wyglada jak na obrazku - bo niestety takie sytuacje sa czesto, jesli ludzie maja empatie to pies zostaje, a jak nie to won! albo pozniej wymysla ze maja alergie (sa leki), ze wyjazd... mam nadzieje ze na swiecie bedzie coraz wiecej myslacych osob, myslacych o tych ktorzy nie moga sie odezwac i powiedziec ze im zle, a tez czuja strach, glod, zimno...

Gość orsay20002
O tak, nagle taki wysyp alergików. Wystarczy poczytać ogłoszenia na allegro. Z tymi alergiami to jakaś epidemia :o Żenujące, że ludzie wymyślają takie głupoty, aby pozbyć się zwierzaka.

Gość Ja do psów nic nie mam
ale sama nigdy nie zamierzam miec bo jestem za wygodna. Potem wymyslaj co robic z tym pasiakiem, jak wiele jest ograniczeń itp itd. Podkreslam ze lubie pieski ale nie jestem egositka i dlatego córka nigdy mnie nie namówi na czworonoga :)

Gość karolowa1
karolowa-widać że jesteś jedna z tych wielu osób co mają zarejestrowaną hodowlę psów rasowych.gdzie macie styczność z psami dwa razy dziennie w czasie karmienia a dotykacie je dwa razy do roku w momencie dopuszczania bo trzeba wyjąć z klatki!!! niestety 90% tych super polskich hodowli działa w wyżej opisany sposób ale oni robią to legalnie bo zarejestrowali się :)

to będą martwe przepisy, wydaje mi się. a jeśli chodzi o kundelki - nie będzie można ich sprzedawać, z tego co wiem, już ktoś mądry wpadł na to, że sprzedawać będzie smycz za 200 złotych dodając ją do darowanego pieska... ech.