Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smilywool

jakie chusteczki dla noworodka do pupy

Polecane posty

Teraz w Rossmannie są suche chusteczki Tami MyBaby, są to chusteczki do pielęgnacji noworodków i niemowląt, wykonane w 100% z organicznej bawełny - idealnie nadają się do osuszania skóry noworodka lub przemywania zwilżone wodą.

Gość irkamielnik
Ludzie. Żadnych chusteczek, one powodują podrażnienia. Mój pediatra Artur Luty mi odradził, choć to oczywiście wygodne jest. Najlepiej jest pielęgnować skórę normalną czystą wodą. Można ewentualnie dodać trochę rumianku.

Gość gość
A ten rumianek to niby w jakim celu-żeby pupa ładnie pachniała? Moja koleżanka raz przemyła dziecku rumiankiem oczka i jak wylądowała u okulisty z obrzękiem to dostała jeszcze porządną z/j/e/b/ę że rumianek jak i inne tego typu kwiecia są silnym alergenem! Autorko do przemywania pupy najlepsze są zwykłe płatki kosmetyczne + letnia woda. W przypadku moich dzieci chusteczek do pielęgnacji używałam tylko gdy dziecko musiałam przewinąć np w aucie (choć i tak od razu po tym osuszałam im dokładnie te miejsca pieluszką tetrową lub choćby chusteczką higieniczną) ale już jak jesteśmy u rodziców czy znajomych to proszę o naczynko z wodą a płatki przeważnie mam ze sobą. Po chusteczkach zaraz miały czerwone pupy ale wcale mnie to nie dziwi. Weźcie same na próbę podetrzyjcie sobie mychy nawilżaną chusteczką to zobaczycie jak to jest jak zostaje taka tłusto-wilgotna lepiąca się warstwa na skórze. Zapewniam was że później nie jedna z was się poważnie zastanowi zanim będzie tym pielęgnować dziecko.

Gość gość
Ja kupuję tylko i wyłącznie baby dream z rossmana. Są różne rodzaje, próbowałam różowe, które okropnie śmierdziały. Polecam niebieskie, są bardzo delikatne i przyjemnie, leciutko pachną. Do tego cena atrakcyjna. 4 x po 80szt. nie całe 16 zł. Polecam jak najbardziej.

Gość Weronique
Ja sprawdziłam przy dwójce moich dzieci wiele marek i najlepiej sprawdziły się Kindii. Mają w swoim składzie emolienty, więc nie tylko oczyszczają skórę, ale ją pielęgnują.

Gość gość
Ponoć takie chusteczki z organicznej bawełny, są idealne dla skóry skłonnej do alergii, nie podrażniają skóry, muszę uwzględnić te chusteczki Tami MyBaby na wyprawkę do szpitala, przy następnej wizycie w Rossmannie, mam nadzieję, że jeszcze będą.

Gość gość
U nas już w szpitalu odradzali by stosować jakiekolwiek chusteczki nawilżane a jeżeli już to tylko na wyjścia, awaryjnie. Do pupy miałam bawełniane chusteczki które nasączało się wodą i odrobiną żelu do mycia i z wodą myło tym pupkę. Pupa dziecka ma niczym nie pachnąć to pierwsza zasada bo zapachy są tylko dla nosa mamusi tak samo zapachowe kosmetyki ;). Kiedyś moja przyjaciółka nasmarowała dziecko po kąpieli oliwką ziaji , zapach bił po nosach , tak był intensywny choc ładny i czekałyśmy na wizytę jej położnej . W końcu położna przyszła i powiedziała tak: Proszę pani, proszę się wysmarować od stóp do głów tą oliwką i spróbować usnąć przy tym zapachu. Ani to zdrowe ani potrzebne." Chusteczki do pupy podrażniają skórę i rozmazują g****o . Przemyjcie dziecko jak najmniej zapachową chusteczką nawilzaną a potem jak pupa wyschnie powąchajcie (mówię o przecieraniu po kupie). Tyłek śmierdzi a na skórze rozprowadzone są drobinki kału których nie widać gołym okiem. Teraz, ta niedomyta pupa jest na nowo w pieluchę wsadzana , oblewana moczem i podrażniana. Brud ma spłynąć z wodą i łagodnym środkiem myjącym .

Gość gość
Dokładnie, dlatego te chusteczki są tak rażąco mocno zapachowe, by ukryć smród niedomytych tyłków. Ja kiedyś miałam katar i uznałam że najlepsze do wydmuchiwania nosa będą chusteczki nawilżane a miałam już lekko podrażnioną skórę ale to jak podrażniły mi chusteczki nawilżane to już koszmar , zwłaszcza że przetarcie piekło jak diabli. Teraz wyobraźcie sobie przecieranie takimi chusteczkami podrażnioną czy odparzoną pupę noworodka czy niemowlaka , dziecko będzie płakać bo pupa będzie wręcz parzyć. Chusteczki są na raz na jakiś czas a nie do regularnego domowego przecierania.

Gość gość
u mnie sprawdzily sie jonson & jonson

Gość gość
No właśnie tutaj sprawdzą się jak już kilak osób tu pisało- bawełniane chusteczki, np. te suche chusteczki Tami MyBaby z Rossmanna z organicznej bawełny, albo możemy ich używać do zmywania z wodą albo do osuszania skóry po umyciu samą wodą, lub jakieś inne. Bawełniane chusteczki na pewno są bardzo delikatne dla skóry.

Gość gość
płatki kosmetyczne + woda. Chusteczki tylko awaryjnie. Fankom chusteczek nawilżanych polecam pielęgnowanie nimi okolic intymnych podczas okresu. Szybko Wam przejdzie entuzjazm.

Gość gość
Spadaj z tą nachalną reklamą chusteczek, spamerko.

Gość Weronique
Ja często używam dziecięcych chusteczek nawilżanych podczas okresu i nie podrażniają. Zależy od skóry lub rodzaju chusteczek zapewne. Wydaje mi się, że przewaga chusteczek nad np. zwilżonymi wodą płatkami polega na tym, że chusteczki posiadają składniki myjące, nie wszystko się da zmyć samą wodą.

Jeśli chodzi o wodę, to w tej też po jakimś czasie namnażają się bakterie, a czasem ciężo jest mieć dostęp do świeżej przegotowanej wody, np. na dłuższym spacerze w upale, wyjeździe itp. Można chusteczek nie nadużywać, ale jak dla mnie są niezbędne.

Gość gość
irkamielnik Ma racje Ja używam w 80% czystej wody i wacikow, do tego maka kartoflana Moje dziecko ma 3 mies i nigdy nie miało nawet czerwonej pupy Nie kapie codziennie ( poza tymi upałami bo to oczywiste, ze kąpałem codziennie ) używam Hipp

Znam, czytałam , dzięki! Jednak trzymam się zdania, że sama woda nie jest wystarczająca by wytrzeć zanieczyszczenia z pupy dziecka. Te zanieczyszczenia mogą spowodować podrażnienie skóry i spowodować zakażenie układu moczowego. Lepiej jest jednak użyć płynu ze środkiem myjącym niż samej wody. Oprócz tego chusteczka zawiera substancje natłuszczające, łagodzące podrażnienia i emoliencyjne. Można wybrać takie bez PEG, istnieje wiele substancji myjących bezPEGOWYCH – środków powierzchniowo czynnych, które mają bardzo dobre właściwości myjące, a jednocześnie nie wysuszają skóry.

Gość gość
Uzywacie wody ze srodkiem mającym a pluczecie potem z tego pupę czystą wodą?

Gość gośćAneta
Ja polecam chusteczki waterwipes nasączone czysta woda plUs jakiś delikatny środek nawilżający tylko niestety nie są tanie bo ok 10 zł za 60 szt teraz dostępne są chyba w rosmanie.