Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Horoąż

PRL był jednak lepszy

Polecane posty

Gość Horoąż

1. Niż demograficzny zaczął się w Polsce od '89 roku i trwa nieprzerwanie do dziś. 2. Polskie filmy były na wysokim poziomie i były bardziej zróżnicowane, teraz są tylko durne komedie i filmy o patologii. 3. Polska reprezentacja piłki nożnej była wspaniała. 4. Powstawało wiele dobrych piosenek. 5. Działały stocznie. 6. Nie mieliśmy tak wielkiego długu publicznego jaki mamy dzisiaj. 7. W szkołach nie było takiego rozwydrzenia. 8. Nie było tak ogłupiającej telewizji. Wystarczy porównać wiadomości z TVP Historia z dzisiejszym gównem na TVN. 9. Mimo że kiedyś ZSRR współrządziło Polską to obok polskiej flagi nie wieszano flagi ZSRR tak jak to się robi teraz z flagą UE. 10. Faceci nie nosili pedalskich ubrań.

Gość 12tydzcizy mam
dawali mieszkania a terz kredyt na 100lat albo ulica, zawsze byla praca dla kazdego

Gość mentaI cut
11. Milicja była skuteczna, nie to co dziś policja.

Gość bubel sklepowy
zgadza się! cóż , mata co chcieliśta:P WOLNOŚĆ! :p:p:p

Gość zacznijmy może od tego
Że w tym kraju nie ma ani wolności, ani demokracji. Zmiany jakie zaszły po 89 roku polegały głównie na zmianie właścicieli i metod propagandy, ale nadal żyjemy w tym samym opresyjnym systemie 🖐️

Gość bubel sklepowy
ja mam wrażenie ,że wolność odzyskały tylko bandziory:D

To też prawda, była chwila zamieszania i do ustanawiania prawa zabrali się ludzie parający się "gangsterką w kołnierzykach", i mamy to co mamy. Stocznie nie są jakimś wyznacznikiem dobrobytu były jedynie na tapecie ze względu na rozruchy. Było wiele przedsiębiorstw, kwitł przemysł hutniczy i wydobywczy a nawet motoryzacyjny, produkowaliśmy głównie na eksport :)

Gość recepcjonistka w hotelu
12. Każdy mial prace, darmowe wczasy samatorium i leki

Gość fsdfsferfrgdgdg
było jest i będzie wielkie gówno co tu sie łudzić jak nie ukradniesz to sie nie dorobisz:O

Gość bubel sklepowy
ja rzem co roku na kolonie jeździła :D

Gość mentaI cut
zlikwidowano wiele urządzeń melioracyjnych, czyli przeciwpowodziowych

Gość offermas.............
ZOMO umialo pałować skutecznie chuliganów i był spokój

Gość i jeszcze było w pracy fajnie
według zasady: czy się stoi czy się leży kasa i tak się należy;)

Gość bubel sklepowy
baby ze spokojem szły na macierzyński a zaś na wychowawczy a potem wracały do pracy. kadrowe pilnowały urlopów , wszystkich śwadczeń jakie należały się pracownikowi , wczasów pod gruszą, deputatów.

chcieliście zmiany z reżimu komunizmu na reżim katolicko -watykański to macie, mozecie sie pomodlic o lepsze jutro w jakiejs nowej światyni i dać na tacę.

Gość ferioza
było lepiej. nie było tyle bubli. sprzęt służył na lata, a nie do końca okresu gwarancji i do kosza. był mały wybór, ale jeśli się to dostało, to przez najblizsze 10 lat nowe nie było potrzebne

Gość mastre mastre
A jarzem pamiętam jak całą noc stalam po paczkę mleka dla dziecka i jej nie dostałam bo nie miałam znajomości .Albo kartki na wszystko na masł papierosy mięso itp Albo jak sie mylo mylo włosy w Ludwiku płynie do naczyń bo nie bylo w sklepach szamponu To samo było z pastom papierem toalet. itp .

Gość zielona pomarańcza
Mnie najbardziej wkurza ta pogoń za wszystkim, niby w sklepach jest co tylko chcę ,ale co z tego skoro mnie nie stać na większość zakupów. Pamiętam kiedyś jak z kumpelkami farbowałyśmy rajstopy na różne kolory bo w sklepach były tylko takie okropne beżowe, alebo jak szyłyśmy bluzki z pieluch hehe ależ sie cieszyłysmy wszystkim co zrobiłyśmy same.

Gość mentaI cut
"było lepiej. nie było tyle bubli." no np. do dzisiaj moja mama nosi prl'owską plombę na zębie. :) założyli jej w liceum, a dzisiaj ma 50 lat :D oczywiście były też złe rzeczy jak np. późniejszy brak towarów w sklepach i w ogóle sam pomysł żeby kupowało się za kartki ale oni to specjalnie zrobili z tymi pustymi półkami, żeby zmusić ludzi do protestów i w konsekwencji zmiany systemu!

Gość POpieramm!
w latach 60tych czy 70tych półki chyba nie były puste jak żylismy na kredyt :)

Gość GIEREK FOREVER!
Komuno WRÓĆ!!!

moim zdaniem, gdy odsunięto od władzy Gomułkę, tego siermiężnego idiotę, Gierek chciał z Polski zrobić komunistyczny "zachód", ale skutecznie mu to z głowy wybili polskie warchoły. Myslę, że dożyję czasów, jak Gierek będzie świętym komunistycznym obok JP2

Gość mastre mastre
Nie bylo wcale tak cudownie jak piszecie ale z jednym się zgadzam ludzie byli bardziej radosni i zyczliwi a w pracy była miła wręcz rodzinną atmosfera...

Gość Horoąż
Zakładając ten temat nie chodziło mi o wychwalanie tamtego okresu tylko o pokazanie jaką mamy dzisiaj w Polsce propagandę. Było źle? Tak, było wiele złych rozwiązań, ale nie było aż tak źle jak to się mówi. Wiele rzeczy funkcjonowało lepiej.

Nie bylo wcale tak cudownie jak piszecie ale z jednym się zgadzam ludzie byli bardziej radosni i zyczliwi a w pracy była miła wręcz rodzinną atmosfera... a dzisiaj to co masz?

Gość mentaI cut
niby była wielka cenzura, ale jakoś podejrzanie wiele przez nią przechodziło. ;) jak to jest, że kiedyś polscy artyści byli przeciwko komunie i dawali temu wyraz, a dzisiaj nie ma nikogo przeciwko ue??