Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mynaweisj.j.j.

świnka morska HELP!

Polecane posty

Gość mynaweisj.j.j.

Wczoraj mama przyniosła mi świnkę morską rozetke od jakiejś znajomej. Tylko, że świnka bardzo smierdziała odchodami aż się jej brzydziłam na ręce zabrac. Umyłam ją w umywalce szarym mydłem, ale w trakcie mycia wpadła w panikę zaczęła sie wiercić, drapać, robić bobki, chyba z 10 ich do wody zrobiła. Więc nawet jej za dokładnie nie umyłam, tylko szybko wyciągnęłam owinęłam ręcznikami i połozyłam na kaloryferze, dalej tam siedzi. Na ręcznik też zrobiła z 10 bobków. Najpierw w ogóle siedziała nieruchomo, teraz coś już tam piszczy. Kurde mogłam poczekać aż sie trochę oswoi i wtedy ją umyć, ale nie mam doświadczenią z tymi prosiakami. Martwię się o nią, może jej się stać przez tą panike? A i jeszcze boję się, że podczas tej kąpieli nie nalała sobie wody do uszów, bo tak wariowała. Nie wiem czy jechać z nią do weta?

Gość głupia jestes ? cy co ?
gryzoni nie wolno kapać !!!!! zalałaś jej uszy i teraz moze miec kłopoty zachoruje to bardzo delikatne zwierzatka

Gość mynaweisj.j.j.
tylko, że ona tych bobków zrobiła naraz tak dużo :( Na temat mycia świnek rozmawiałam już dawno z wetem. Można je myć tylko nie wolno im uszy zamoczyć i później dobrze wysuszyć.

Gość jestem z podlasia
wsadź ja do klatki do swieżych wiorkówi sama się oczyści, futerko zacznie jej pachniec. nie kąp jej już więcej tylko często zmieniaj sciółkę. aha kupki robi ja się stresuje więc zdejmij ja z tego grzejnika

mialam swienke morska 9 lat zyla nie wolno kapac swinek morskich tak samo jak chomikow itd. nie wolno lac niczego do uszu najgorzej jest jak jest zimno albo stoi w przeciagu to zachoruje i za okolo 2 dni moze zdechnac jest tak jak z szynszylem. dla twojego uspokojenia jedz i zapytaj sie czy nic jej nie bedzie bo szkoda zeby cos sie stalo a jesli chodzi o bobki to niestety one robia to gdzie popadnie dlatego kuwete swinki bedzie musiala czyscic codziennie lub co dwa dni ale juz bedzie czuc moczem.

Gość wg mnie niech jeszcze
posiedzi -tylko podkręć temperaturę. Będzie na kolację!

Gość mynaweisj.j.j.
jak ją siągnę z grzejnika to się na wysuszy. Po za ty bobków już nie robi, tylko grzecznie siedzi.

Gość mynaweisj.j.j.
przecież nie trzymam jej na gorącym grzejniku :/

nic nie powinno z nią być, tylko nie otwieraj teraz okien, żeby jej nie przewiało i zdejmij z kaloryfera do czystej klatki. nie dawaj owoców i warzyw przez 3 dni, żeby rozwolnienia nie dostała. tylko woda, sianko i ziarno. jeśli miewa obklejony tyłek, to delikatnie możesz wyciąć sierść z tych okolic.