Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia 1981rok :)

w ktorym tygodniu ciazy przestalyscie juz pracowac

Polecane posty

i poszlyscie na L4?

Gość Gosiaczkowo-
pierwsza ciąża- nie byłam na l4, pracowałam do porodu druga- w 34tc trzecia- od początku

Ja chciałam isć na zwolnienie teraz.Jestem w 30 tygodniu ciąży ,ale lekarz niestety mi nie dał zwolnienia ,bo stwierdził ,że on nie widzi takiej potrzeby.Chociaz ledwo wytrzymuję na kręgosłup.

Gość yyyyyyyxxxx
ciaza to nie choroba!

Gość hgyfdjs
Hahaha... no pewnie że ciąża to nie choroba, ale nie każdy ma lekką pracę, która polega na siedzeniu przed kompem i picu kawki. Ja np pracuję fizycznie i na pewno bym poszła na zwolnienie od razu gdybym zaszła w ciążę. Ale nie planuję. :D

a ja pracuje w szkole i zamierzam isc w okolicach 12- 13 tygodnia

pracowałam do końca 36 tygodnia na jednym etacie, na drugim przestałam pracować w 34 tc - urodziłam w 37tc

a czy myslicie ze w syt gdy pracuje w szkole pojscie na zwolnienie w 12- 13 tyg to przesada? dodam, ze sam lekarz mi tak zasugerowal ze wzgledu na wiele chorob w tak duzym skupisku dzieci.

Gość 5 tydzień
Dlaczego tak wcześnie? Pracodawca stwierdził, że nie przesunie mnie na inne stanowisko (praca wiązała się z dużym zagrożeniem dla dziecka) bez lekarskiego zaświadczenia, że jestem w ciąży. Lekarz stwierdził, że nie wystawi mi zaświadczenia o ciąży - dopiero po 12 tygodniu, bo do tego czasu "wszystko się może stać". błędne koło. Całe szczęście nie miał oporów przed wystawieniem mi zwolnienia - bez kodu B, ale zawsze.

Jak dla mnie to nie przesada. Ja poszłam na L4 do 5 tyg. Przy pierwszej wizycie lekarz zapytał czy pracuję, kiedy odpowiedziałam, że tak wyciągnął bloczek i zaczął wypisywać zwolnienie. Nie protestowałam tymbardziej, że na to dziecko czekałam ponad 3 lata, a pracę mam fizyczną i nie wybaczyłabym sobie gdyby coś się stało. Teraz znów jestem w ciąży 6 tydz.) i zrobię dokładnie tak samo. Do lekarza idę 5 stycznia.

Jak to sugestia lekarza,to się nie ma nad czym zastanawiać. Ja w pracy prosiłam o pomoc w przeniesieniu ciężkich segregatorów czy wejście i na drabinę i zdjęcie dokumentów z najwyższej półki w regale. A poza tym to spokojna praca, trochę się siedzi, czasami trochę pochodzę. Pracy miałam sporo,ale była lekka i nie było zagrożeń typu dziecko z różyczką, świnką lub innymi chorobami.

Gość apaulina
ja byłam od 8 tygodnia lekarz sam mi powiedział mi da zwolnienie bo palmiłam troche potem gdy chcialam wrócić na miesiac do rpacy lekarka mówi a po co niech pani dalej bedzie na zwolnieniu

Gość Ann1985
Od 12 tygodnia lekarz dał bez problemu zwolnienie. Pracuję już 6 lat na etacie i chyba jest to jedyny czas zeby odpocząć... Poza tym moja kierowniczka to stara wariatka z którą siedze w pokoju i nie zamierzałam znosic jej humorków

Gość apaulina
a dodam ze prace ma za biurkiem i lekarka nie robiła problemów

Gość e przeciez w 37 tc to juz
do w 5 tygodniu Na Twoim miejscu pozwalabym lekarza, przeciez to kpiny! Nie dosc,ze Cie zalatwil (w koncu 80% pensji to nie 100...), to jeszcze pomogl oszukiwac panstwo - nie to,ze jestem przeciwko L4 uzasadnionemu, ale w przypadku takim jak Twoj, powinnas byc po prostu odsunieta od szkodliwych w ciazy obowiazkow na podstawie zaswiadczenia lekarskiego...

Gość pysiulek911
od poczatku, w 5 tyg. bo od tego czasu do teraz wymiotuje jestem w 26. po za tym przez prace

masakra widze,że tylko moj lekarza taki zgredek.Ja wymiotowałam od początku ciąży dzien w dzien ,po kilka razy dziennie ,ale nic jakos to przeżyłam .Nie prosiłam go o zwolnienie.Teraz juz nie wyrabiam z bólem pleców i poprosiłam o zwolnienie.A on do mnie z hasłem , że on lewych zwolnień nie wystawia .A sam nie widzi potrzeby ,żebym poszła na zwolnienie. Podjęłam decyzję o zmianie lekarza ,poniewaz do tej pory miałam robione jedno usg ,nie wiem nawet ile waży i jakie ma wymiary moje maleństwo a to juz 30 tydzien.

Gość apaulina
PAni TAmsowa 1 usg? a co to z alekarz bozesz ty mój no ja miałam za kazdym razme jak byłam na wizycie i wszystko wiedziałąm kazdy wydruk mi dawała i mam cąłą teczke mojej córenki od 8 tygodnia ciązy

No własnie.Teraz dopiero weszłam na forum i czytam ,że powinno to wyglądac całkiem inaczej.Moja pierwsza ciąża i sama nie wiedziałam jak to poiwnno wyglądac.Wczoraj byłma na wizycie i sama się upominałam o usg to kazała mi za 2tygodnie przyjsc.Ajjj

Gość Doda Elektroda Waw
Jaheira - pisalas dzisiaj ze masz jedno dziecko, przeprazam ze tak bezposrednio ale cos ci sie przydarzylo w pierwszej ciazy..??

Gość Nasturcja Mama
uhm, Dodo Jaheira pracowala na 2 etatach o ile sie doczytalam dobrze...?

Gość 5 tydzień
e przeciez w 37 tc to juz nie pozwę lekarza - jestem już w takim wieku, że bardziej cenię sobie swój święty spokój, niż dowodzenie "kto ma rację". naprawdę :). wolę czas i pieniądze (które musiałabym przeznaczyć na sądy) poświęcić dziecku. na szczęście brak tych 20% nie zubożył mnie na tyle, żeby było się o co bić. nie jestem prezesem PZPN :D. A co do oszukiwania państwa - moim zdaniem nie oszukał, bo ciąża faktycznie była zagrożona, jeśli pracowałabym na tym samym stanowisku.

Gość a kiedy iść na zwolnienie
jak sie ma pracę biurową, ale bardzo stresującą, spotkania z różnego rodzaju klientami, duży nawał pracy, walka z czasem? Właśnie się dowiedziałam, że jestem w ciąży, w sumie to nie palnuje od razu iść na L4, ale kiedy powinnam? I jak to będzie wyglądało jak skończy mi się umowa (dokładnie za 8 miesięcy) Poradźcie Mamusie! Pzdr

Tzn poradźcie jak najlepiej wykorzystać swoją sytuację:) Mój szef to palant, już widzę jego minę jak się dowie :D

a kiedy iść na zwolnienie wejdz sobie na tą stronke w zakladke urlopy ,poczytaj o urlopach macierzynskim i wychowawczym.Ja własnie sie dużo z tej strony sie dowiedziałam:)

Gość e przeciez w 37 tc to juz
Rozumiem, o tym pozwaniu to tak troche w przenosni napisalam. Uwazam po prostu,ze to swinstwo z jego strony. A co do "ciaza bylaby zagrozona gdybys pracowala na tym stanowisku " - no wlasnie od tego wymyslono zwolnienie z obowiazku swiadczenia pracy albo przesuniecie na inne stanowisko. Platne w 100 procentach, wiec to co lekarz robil bylo ze szkoda dla Ciebie... Tasmanowa, a w ktorym tygodniu mialas USG? Teraz to juz bez sensu, lepiej poczekac do tego 33 tc, ale rzeczywiscie wczesniej powinnas byla miec juz 2. Natomiast u mnie pierwszy raz szacowano wage malucha dopiero w 33tc.

Pani Tasmanowa--- jaką stronkę? no właśnie polećcie mi coś co mi wszystkie wątpliwości rozwieje:)