Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maaadzia3004

pominieta tabletka

Polecane posty

Gość Maaadzia3004

hejka. zacznę od pocztaku. biore tabletki antykoncepcyjne Cilest od 3 lat.. pierwszy raz zdarzylo mi sie zapomniec o tabletce.. we wtorek wzielam tabletke normalnie o godzinie 21, w środe zapomnialam na śmierć.. i dopiero w czwartek okolo 19 sobie przypomnialam ( wzielam od razu o 19 i potem o 21 normanlnie, nie wiem czy dobrze zrobilam ) w czwartek (ten sam) okolo godziny 12 kochalam sie z moim chlopakiem bez zadnego dodatkowego zabezpieczenia. mam amianowicie dwa pytania : 1. czy dobrze zrobilam biorac 2 tabletki? 2. czy mogło dojśc do zapłodnienia?? prosze o odpowiedzi.. tylko powazne

Wszystko zależy która to była tabletka z opakowania. Jeśli nie było to w pierwszym tygodniu to zabezpieczenie działa. Jeśli było to jest szansa na zapłodnienie bo spóźniłaś się prawie 22 h.

Gość Maaadzia3004
chodzi o to ze byla to tabletka z pierwszego tygodnia. a dokladniej 7... a jak duze jest ryzyko??? akurat dni plodne mialam :(

W czasie brania tabletek nie ma czegoś takiego jak dni płodne i niepłodne! jeśli pominęłaś tabletkę może, ale nie musi dojść do owulacji. Ale przy pominięciu tylko jednej tabletki i to że długo bierzesz oznacza, że raczej szans na ciążę nie ma. Ale musisz poczekać do końca opakowania czy krwawienie się pojawi czy nie.

Gość Maaadzia3004
no moze masz racje ;p ale ja juz mam takiego stresa że masakra .. juz tyle sie tu naczytalam w necie ze juz sama zglupiałam :(

Gość Maaadzia3004
po jakim czasie mozna test wykonac? myslicie ze w ogole zaplodnienie jest mozliwe przy zapomnieniu tabletki 7 z opakowania? czy ktoras z Was tak miala? ogolnie mi chodzi o ciazee po zapomnieniu 1 tabletki?

Gość kasinka...
to, ze wzielas dwie pigulki jednego dnia, to dobrze (spojrz z reszta do ulotki), ale potem wspolzyc powinnas przez tydzien zabezpieczajac sie dodatkowo, np.prezerwatywa.

Gość Maaadzia3004
nom wiem powinnam :( ale w czwartek wspolzylam okolo 12 a o tabletce ze srody przypomnialam sobie dopiero o 19, wiec nie czulam potrzeby zabezpieczania sie ... ;(

Gość kasinka...
nie mam pojecia jak szybko spada poziom hormonow, ale pewnie watpliwe bys od razu zaszla w ciaze... Mimo wszystko zajrzyj do ulotki. W mojej (bralam Yasmin) pominiecie pigulki i dalsze postepowanie bylo dokladnie "rozpisane" :)

Gość Maaadzia3004
w mojej niby tez jest ale napisane tylko ze jesli zapomni sie tabletki w 1 tygodnou to ryzyko wzrasta i trzeba przez 7 dni sie dodatkowo zabezpieczac ... no ale niestety tego nie zrobilam . po jakim czasie mozna test zrobic aby byl juz wiarygodny??

Gość kasinka...
hm...nie mam pojecia. Gdy nie przyjmujemy hormonow, to niby najlepiej wykonywac go w dniu spodziewanej miesiaczki (lub pozniej rzecz jasna). Wczesniej tez mozna, bo sa takie testy, ale pewniejsze sa zawsze te wykonywane pozniej. Albo test z krwi na poziom hormonu ciazowego. Ja jednak mysle, ze Ty jeszcze nie masz co panikowac. A test wykonaj dla swietego spokoju :)

Gość Maaadzia3004
cztalam na roznych stronach co wypowiadaja sie specjalisci to pisza wlasnie ze jesli 1-7 tabletki sie pominie to ryzyko jest ale jak duże nie wiadomo.. teraz np juz od 2 dni mam temperature 37.2 bie wiem moze to zbieg okolicznosci ;/

Gość Maaadzia3004
ja juz te pytania co tam sa po jakies 5 razy czytalam ;p zrobie test na pewno tylko kurcze trzeba sporo czekac. jestem tylko ciekawa czy komus sie tak zdarzyło?

Gość do autorki-przeczytaj ulotke!!
Tam producent umieścił informacje,że w razie pominięcia tabletki należy bezzwłocznie zażyć druga, wtedy bierzesz 2 w ciągu doby. więc o ile zmieścisz się z 24 h to nie ma problemu,bo ochrona jest zachowana. jeżeli byś całkiem nie wzięła wtedy mamy do czynienia z pominięciem tabletki dobrze zrobiłaś że wzięłaś,ale następnym razem ulotka w rękę,a nie kafe.

Gość nie 24 a 12 h
ochrona jest zachowana jesli opoznienie nie przekroczy 12 godzin, nie 24...

Do nie 24 a 12 Nie wiem jakie tabsy bierzesz ale ja biorę właśnie cilest i jak wół w ulotce napisali,że jeżeli się weźmie przed upływem doby to ochrona jest zachowana. może w innych tabletkach jest inaczej-ale autorka też bierze cilest,więc nie mieszaj jej w głowie.

cytat z ulotki w razie nieprzyjecia w odpowiednim czasie jednej tabletki (pod warunkiem,że okres od przyjęcia poprzedniej tabletki jest krótszy niż 24 godziny)należy przyjąć ją jak najszybciej. następną tabletkę należy przyjąć o zwykłej porze. oznacza to,że w ciągu jednej doby można podać dwie tabletki. koniec cytatu.

Gość sama ulotke przeczytaj
bo sie o 12 godzin pomylilas :P limit dopuszczalnego spoznienia bez konsekwencji utraty zabezpieczenia wynosi do 12 godzin (nie 24....) :D

Gość sama ulotke przeczytaj
ups...przepraszam. Poszukalam ulotki Cilest w necie i...faktycznie jest tam mowa o 24 godzinach!? Jakim cudem - nie wiem. Czyzby te piguly mialy wieksza dawke hormonu??? W kazdym razie przepraszam kolezanke powyzej. Wytlumaczyc sie moge jedynie tym, ze ginekolog mowil mi o dopuszczalnym spoznieniu ponizej 12 godzin i taka tez inf.znalazlam w ulotce swoich pigulek (Yasmin). Podobne uwagi znajdowalam tu, na forum. A nie dotyczyly one jedynie jednego rodzaju pigulek....

spoko :)

Gość Maaadzia3004
Mi tez kiedys ginekolog mowil ze 12 h. aj dziwne to jest ;/ ale skoro jak zapomni sie tabletki w ciagu 1 tygodnia to trzeba sie tam niby dodatkowo zabezpieczac to jakies ryzyko widocznie jest. szczerze to ja bym nie plakala gdyby sie okazalo sie ze jestem w ciazy, chcialabym wiedziec tylko czy takie cos jest w ogole mozliwe ;p

Gość droga autorko
Najprosciej jak umiem- pominięcie tabletki i dodatkowe zabezpieczanie dotyczyłoby tylko i wyłącznie sytuacji gdybyś nie wzięła tej tabletki. wzięłaś z opóźnieniem,ale się zmieściłaś z 24h. a potem wzięłas o normalnej porze,więc zachowałaś ochronę. prawdopodobieństwo zajścia w ciążę jest takie samo jak gdybyś normalnie przyjęła tabletke o 21. większość tabletek ma tolerancję 12h- ns.yasminelle, novinette czy yasmine. są też takie które mają tylko 1-2 h tolerancji jak cerazette i inne minipigułki brane przez 28 dni. są różne tabletki,a kierować się należy tym co na ulotce podał producent,a tu jest napisane czarno na białym 24h więc czego jeszcze nie rozumiesz?