Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy boli to.....

Czy znieczulenie w kregoslup jest bolesne?

Polecane posty

Gość czy boli to.....

bo niestety bede miala cesarke no i jak to ja zaczelam szukac informacji na temat tego znieczulenia i przez przypadek zobaczylam igle! masakra ;p:)

nie jest, najpierw dostajesz znieczulenie do znieczulenia, więc to, kiedy CI wbijaja igłe do kręgosłupa zupełnie nie boli :)

Gość Miraculum5
Jak zwykłe ukłucie igłą. Nie jest to jakiś specjalny rodzaj bólu.

Gość czy boli to.....
uffff to dobrze ;)

Gość spoko to prawie nie boli
lekkie ukłucie w plecy

Gość kompilacja
Nie boli. Musisz tylko dokładnie przygiąć kark i dotknąć głową kolan, żeby anestezjolog założył ci je za pierwszym razem.

Gość ja byłam w szoku że nie boli
bo tego bałam się najbardziej, ale zaraz po wkłuciu się w kręgosłup poczułam jakby dosłownie prąd mnie kopnął i poruszyłam się;) ale mnie opieprzyli wszyscy... nie wiem czy tylko ja coś takiego poczułam po wkłuciu się igły w kręgosłup?

Gość Nieperfekcyjna mama
ukąszenie osy jest bardziej bolesne

Gość mamama27
bardziej boli wenflon - w kręgosłup boli psychika czyli strach jest wielki a ból żaden

Nie :) Pewnie gdybym miała planowany zabieg to też bym się bała. Nie jest to przyjemne, ale nie boli :)

Gość trawolta tak
Nie boli :)... najpierw znieczulaja miejscowo a dopiero pozniej wbijaja w kregoslup :)

Gość fajnajulia
nic nie boli, nie bój sie :)

Gość gryczka
Najpierw znieczulają miejscowo (smarują czymś), samo wkłucie to tylko lekkie ukłucie, nie boli :-)

Gość Miraculum5
Mnie niczym nie znieczulali dodatkowo. A miejsce wkłucia mi przetarli gazikiem, żeby zdezynfekować. Uczucie prądu to oznaka złego wkłucia, które trzeba powtórzyć. Darli się wszyscy, bo jak mi anastezjolog tłumaczył, poruszanie się może być mega bolesne (nerwy) i niebezpieczne (nawet paraliż). Mnie dali za dużą dawkę, czucia nie miałam od mostka w dół :D I aż się porzygałam i potem leżałam jak naćpana prawie 2 doby

Gość no wlasnie a czy
przy cesarce zawsze znieczulaja w kregoslup czy mozna sobie wybrac np narkoze? i czy przy takiej narkozie wkladaja rurke do gardla(tego sie panicznie boje). mialam kiedys zabieg na ciesn nadgarstka.dostalam miejscowe w reke ale jak zaczeli kroic to niestety bolalo wiec dali mi cos przez wenflon i natychmiast zasnelam.obudzilam sie juz po zabiegu. ale to byl krotki ok.15minutowy zabieg

Gość no ja miałam..
ja miałam cesarke wkłucie nic nie boli, poza tym masz je dawane miedzy skurczami którew jak dla mnie były mega bolesne, więc tylko modlilam sie aby on nie nadszedł w trakcie wkłuwania , ale niestety tak sie stało i musieli mi drugi raz wkłuwac, ale nic a nic to nie bolało, gdy doszło do ciecia bolalo mnie i musialam miec narkozę, nie wiem czy miałam rurke, ale potem miałam strasznie zachrypniety głos i najlepsze było jak mi maske podali to ja jej ja nie zasnę, nie zasnę, bede wszystko czuła i juz wiecej nie pamietam :P

Gość KKazik
U mnie anestiazolog podchodził kilka razy do znieczulenia i stwierdził ze igła jest za mała i wzioł wieksza to wtedy jak mi wbił to myslałem ze spadne ze stołu do dzisiaj odczuwam ból kregosłupa wolałbym ogólne

Ja mialam takie znieczulenie przy operacji kolana.wklucie nie bolalo.ale po operacji okolo 2 tygodnie bolalo mnie to miejsce,tak ze nie moglam lezec na plecaCh.ale dalo sie zniesc

Nie, w ogóle :). Ja się tak bałam, że poprosiłam położną, żeby mnie trzymała za rękę, ale prawie nic nie poczułam.

Gość gość
nic nie boli. najpierw znieczulają skórę cieniutką igłą, a później wkłuwają się w kręgosłup. nic nie boli, a jak znieczulenie zaczyna działać, czujesz ciepło w nogach. to akurat przyjemne, bo na sali zimno.

Gość gość
Nie boli. Uczucie jakby cos ci sie rozlewalo ( jak ktos to wyzej napisal) w okolicy kregoslupa

Gość jaaaaaaaaaacie
miałam cc i miałam ogólne - ktoś o to pytał tu wyżej. Masz rurkę w gardle, ale zakładają Ci ją już jak omdlejesz. Wyjmują zanim dobrze się obudzisz, nic nie czuć. Ja nie byłabym pewna, że miałam rurkę, ale mąż widział mnie na sali. Później przez kilka dni czułam "kulkę" w gardle i chciałam się wykaszleć, ale rana po cięciu nie pozwalała - czułam się jakby miała się rozejść przy każdej próbie odkrztuszenia.

Gość gość
Znieczulenie podpajęczynówkowe – forma znieczulenia regionalnego z grupy blokad centralnych, w której leki wywołujące przerwanie przewodnictwa nerwowego podaje się bezpośrednio do płynu mózgowo-rdzeniowego znajdującego się w worku oponowym otaczającym rdzeń kręgowy drogą punkcji lędźwiowej. Ze względów bezpieczeństwa nakłucie opony twardej wykonuje się w odcinku lędźwiowym kręgosłupa, gdzie nie istnieje ryzyko uszkodzenia rdzenia kręgowego. Znieczulenie charakteryzuje się bardzo szybkim początkiem działania, przewidywalnym rozkładem obszaru znieczulenia oraz stosunkowo krótkim czasem działania.

Gość gość
dodam ,że miałem i lekko samo wkłucie i potem zero,pusto,bezwład całkowity od brzucha do palców ,zero bólu

Gość gość
nic nie boli, nie czytaj, nie nakręcaj się . Będzie dobrze:)