Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Już nie długoo

Czy Wam w ciąży też źle spało się na lewej stronie????

Polecane posty

Gość Już nie długoo

Ja pół nocy prześpie normalnie,a potem budze sie z bólem jakby mi dzidzia naciskała na "coś" w środku i promieniuje mi to w lewą noge..:/ Czy ktoś tak miał??

Gość jxjxjxjxkxkxkz
Ja mialam podobnie tylko.ze z czulam bol w zebrach ale to normalne pewnie maluch tak sie ulozyl i cos uciska

Gość mikuszynka
dziecko uciska żyłę główną, która jest umiejscowiona po lewej stronie brzucha.Zaleca się spanie na prawym boku. O zgrozo, i mnie to czeka :) Powodzenia.

Gość Miraculum5
Mnie się od 6 miesiąca, jak zaczął być widoczny brzuch, źle spało na każdym boku :D Na prawym bolały mnie żebra, na lewym ciągle miałam takie "bulgotki" w przelyku strasznie denerwujące, na plecach miałam wrażenie, że dziecko mi tyłkiem wyjdzie za moment. Męczyłam się strrrrasznie.

Gość to w końcu na którym boku
Widzicie sie co piszecie???

Gość cismarch
Si, mi najlepiej na prawym boku.

Gość jeżyk z jabłuszkiem
nie ważne na którym boku. ja nie twardnieje brzuch to można i na plecach. ja w 6 mc spałam jeszcze na brzuchu. spokojnie, dziecko jest dobrze chronione. w spaniu w ciazy pomagaja wysoko ulozone poduszki pod glowa, jedna mala pod brzuchem, jedna miedzy nogami.

"w ciąży przebiegającej prawidłowo nie ma medycznych przeciwwskazań do spania na prawym boku. Jednak pozycja na lewym boku jest korzystniejsza z paru powodów. Leżąc na prawym boku lub na plecach można doprowadzić do ucisku żyły głównej dolnej, która biegnie po prawej stronie kręgosłupa, zmniejszając dopływ krwi do serca. Krew zostaje w dolnej części ciała stopy, nogi, miednica). To z kolei zmniejsza rzut serca i ilość krwi dopływającej do narządów (także mózgu i macicy). Może to spowodować omdlenie, a w dalszym etapie także słabsze dotlenienie płodu. Jeśli pojawi się kołatanie serca , mroczki przed oczami czy duszność, wtedy szybka zmiana na lewy bok przywróci prawidłowe funkcjonowanie. Na lewym boku ułatwiona jest też praca nerek, przez co skuteczniejsze jest usuwanie produktów przemiany materii i nadmiaru płynów z organizmu. W związku z przytoczonymi argumentami spanie na lewym boku zaleca się jako profilaktykę hemoroidów oraz obrzęków."