Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość placa minimalna

placa minimalna

Polecane posty

Gość placa minimalna

od stycznia niby wynosi 1500zl .mam stawke godzinowa w pracy.czy to oznacza ze mi tez wzrosnie wyplata.jak tak to od kiedy

skoro zarabiasz poniżej 1500 to raczej bój się zwolnienia. płaca minimalna odcina od rynku pracy najmniej zarabiających.

prof Winiecki: "Mało jest problemów w teorii ekonomii, w odniesieniu do których istniałby tak szeroki zakres zgodności poglądów, jak w przypadku płacy minimalnej. Keynesiści, monetaryści, nie wspominając już o zwolennikach ekonomiki podaży (supply-side economics) czy innych nurtów teoretycznych, nie mają wątpliwości. Płaca minimalna szkodzi." Z dwóch powodów. Nie tak dawno przypominałem badania firmy konsultingowej McKinsey, która porównywała m.in. płacę minimalną w USA i we Francji, gdzie była ona o 80 procent wyższa. Efekt wprowadzenia płacy francuskiej minimalnej w USA jak oceniono odciąłby od rynku pracy 26 procent Amerykanów, których płace mieściły się w widełkach między amerykańską a francuską płacą minimalną. Drugi powód szkodliwości płacy minimalnej bierze się z jej roli w gospodarce. Tworzy ona podstawę hierarchii płac w przedsiębiorstwach. Swoistą podłogę wielopiętrowego gmachu. Skoro podniesie się wyżej ową podłogę, to inni oceniający swoją płacę jako znajdującą się na drugim piętrze w owym gmachu czują się materialnie zdegradowani. Ich płaca znajduje się bowiem bliżej płacy minimalnej. Rośnie więc, presja na przedsiębiorców, aby podnieśli płace wszystkim, przywracając proporcje owego wielopiętrowego gmachu płac w przedsiębiorstwie. Jeśli się to uda, pojawia się znana przyczynowo-skutkowa sekwencja zdarzeń. Wyższe płace powodują wzrost kosztów, wzrost kosztów przekłada się na wzrost cen, wzrost cen powoduje spadek popytu i w efekcie sprzedaży. Właściciel firmy zmniejsza skalę produkcji, zwalniając tych pracowników, których wydajność w warunkach nowych, wyższych płac nie uzasadnia zatrzymania ich w firmie."

Gość niuhddddd
To jest fakt. Pracodawca zamiast zapłacić więcej - zwolni całkiem albo zwolni i zatrudni na częśc etatu lub inną umowę śmieciową.

Gość niuhddddd
To jest fakt. Pracodawca zamiast zapłacić więcej - zwolni całkiem albo zwolni i zatrudni na częśc etatu lub inną umowę śmieciową.

Gość placa minimalna
tam gdzie pracuje i tak ludzi nie umieja znalesc wiec sie nie boje o utrate. bo ciagle brakuje ludzi.widocznie na rynku nie jest tak zle z praca skoro nikt niechce za tak marne pieniadze pracowac

nie mówię że na bank cię zwolnią, bo to zależy także od innych czynników ale dla wielu ludzi podwyżka płacy minimalnej skończy się zwolnieniem. To jest proste i banalne - im wyższa cena tym mniejszy popyt. A to czy chodzi o jabłka, telewizory czy pracę to bez znaczenia. Po prostu jeżeli teraz dana osoba zarabia np 1200 zł to znaczy że praca przez nią wykonywana jest wyceniana przez rynek na 1200zł. I nagle przychodzi rząd i mówi że od teraz mają płacić 300zł więcej. Część to przełknie i podniesie. Ale jeżeli pracujesz w firmie zatrudniającej nisko wykwalifikowanych robotników i nagle im wszystkim trzeba będzie podnieść płace to właściciel prawdopodobnie zastosuje redukcję etatów.

Gość placa minimalna
a wracajac do mojego pytania mogłby ktos odpisac

Gość niuhddddd
Myśłałam, ze to jasne - nowa płąca minimalna wchodzi od 1 stycznia, więc za styczeń powinnaś dostać nową wypłątę: nie niższą niż minimalna. Zależy kiedy wam płacą: na koniec miesiąca czy np. do 10 lutego...

Gość placa minimalna
ale mam stawke godzinowa.wiec wzrata mi stawka godzinowa czy np dostane dodatek do minimalnej