Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość i mamy nowy rok

Pytanie o excella, tylko się nie śmiejcie

Polecane posty

Gość i mamy nowy rok

Mam tabelkę w excellu na ponad dwa tysiące rekordów z 10 kolumnami. Muszę to poukładać alfabetycznie według pierwszej kolumny (są tam nazwy firm, reszta kolumn to adresy, telefony każdej z tych firm itp.) Czy ktoś pomoże?

Gość bombombom
panienko, wolisz pomoc faceta czy dziewczyny?

Gość o maTko!
naciśnij sortuj wg tabeli... wiesz co to przegladarka? sama nie mozesz spr w google tylko wypisujesz tematy zeby ktos ci podal... zal

Gość leleleko
Jak ktos nie wie to pyta. Proste. Nie chcesz udzielic odpowiedzi to spadaj.

Gość i mamy nowy rok
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Ja wiedziałam, że jest przycisk "sortuj", ale zaznaczyłam całą tabelkę a nie samą pierwszą kolumnę i działy się cyrki. Teraz wiem, że miałam zaznaczyć tylko pierwszą kolumnę i posortować. Jeszcze raz dziękuję.

1. zaznaczasz cały obszar ktory ma byc sortowany 2. w zależności od wersji excella klikasz dane/sortuj i otweira Ci się okienko z pytaniem o kryteria. Mozesz wybrać 3 kryteria np gdy dwie lub kilka firm firmy ma identyczną nazwę wybierasz kryterium które ma je sortować miedzy sobą albo na zaznaczonym obszarze klikasz prawym przyciskiem myszy i w otworzonym okienku klikasz wlasciwą wersję sortowania.

Bzdura! Jeśli zaznaczycz jedną kolumne tylko ona zostanie przesortowana a reszta komorek pozostanie na swoich miejscach! Nowsze wersje excella zapytają jednak czy chcesz rozszerzyć obszar przed wykonaniem sortowania. Pamiętaj że jak coś bedzie nie tak zawsze mozesz skorzystać z opcji "cofnij"