Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marionetka958

Na jakie badania mam się zgłosić? MAm dość lekarzy, idę wszystko robić prywatnie

Polecane posty

Gość marionetka958

Od długiego już czasu mam problemy ze zdrowiem, lekarze zwalają na STRES i ALERGIE. Przedstawie wam moje objawy. jelita chyba : ciągle burczy mi w brzuchu, stuka, przelewa się gdy jestem najedzona, głodna, bez przerwy.. czy się stresuje, czy jestem spokojna. Czasami nie moge pierdnąć, zalegają mi gazy, wiem, ze chce sie spierdziec, ale nie moge :o, a czasami częste gazy. Od paru dni boli mnie brzuch, mam co jakiś czas zaparcia, czasami widzę krew na papierze.. Przełyk: często bekam, czuje kwas i tak jakby pokarm wraca od przełyku z powrotem, czasami czuje pieczenie (zgaga chyba). Często też nagle dostaje jakiegoś ataku kaszlu, że aż mi się chce wymiotować i tak jakby się dusze, gdy napije się wody troche ustaje. Do tego nic mi się nie chce, mam chyba depresje, nawet z domu mi się nie chce wyjść, a zawsze byłam bardziej rozrywkowa i towarzyska. Chodze na odczulanie, powiedziałam lekarce o moich problemach z przełykiem, stwierdziła, ze to moze byc refluks spowodowany alergią. Chce zrobić badania na kał i może wybrać się do lekarza po skierowanie na jakąś gastroskopie czy coś. Co radzicie, jakie badania zrobić? Ktoś miał podobne problemy i może się podzielić jakąś wskazówką, radą? Proszę, na prawdę mnie to już wykańcza:( mam 18 lat. Dodam jeszcze, że moi rodzice mieli helicobacter i jakieś nadżerki w jelicie czy coś w tym stylu nie jestem pewna, ale też mają problemy teraz z jelitami?

Gość marionetka958
ktos mi pomoze?

Jak chcesz prywatnie ale nie u konowałów to może być problem:P.A generalnie polecam zdrową dietę:classic_cool:.Czasami nawet bez diagnozy sie poiprawia:classic_cool:.Jeżeli chodzi o brzuch to kiedyś tak miałem-po odkwaszeniu jest znacznie lepiej:classic_cool:.

Gość fajne czasy...........
gastroskopia

Gość fefewfw
ja nie trafilam jeszcze prywatnie do dobrego lekarza, jednak wszyscy dobrzy pracuja panstwowo, zdobywaja doswiadczenie bo w nfz jest ch... ludzi i dlatego tyle sie czeka

Gość marionetka958
Trudno mi trzymac zdrową diete, głownie przez rodziców.. odkwaszenie? Mozesz mi napisac na czym to polega? Boje sie gastroskopi strasznie.. ale chyba to bedzie koniecznie.. myslalam zeby najpierw zrobic badania kalu, moczu czy wszysstko jest ok, a potem do lekarza po skierowanie na gastroskopie.

Gość marionetka958
Najbardziej męczy mnie to burczenie w brzuchu, gazy i przełyk :/

Gość hhjFG
REFLUKS moze byc spowodowany niewlasciwym odzywianiem warto wykonac gastroskopie, kolonoskopie,USG jamy brzusznej morfologie,mocz badanie ogolne,kal na krew utajona, enzymy watrobowe AIAT,ASPAT ,kwas moczowy, testy alergiczne, w wikipedi przeczytaj co panel watrobowy obejmuje.Troche tego jest.Lepiej niech lekarze przebadaja.Ja radze kupic bioprazol,moze jakies leki grzybicze i diete wprowadzic, jedzenie leko strawne.Jak to nie pomoze to wykonac te badania ale zabulisz kilka setek i nie ma pewnosci ze cos wyjdzie.

Gość marionetka958
usg miałam jak zaczeło mi burczeć w brzuchu ii nic nie wykazało. Testy alergiczne mam juz dawno zrobione, chodze na odczulanie. Mysle zeby zrobić najpierw kał i mocz, a potem moze gastroskopie i zobaczymy co lekarz powie, pewnie znowu stwierdzi, ze to alergia albo stres ;/;/ a jak nic nie wyjdzie z tych badań to juz wogole się chyba zalamie ..

Gość marionetka958
ale no nie wiem, mam dopier o 18 lat i moge miec juz refluks? myslalam, ze to starsi ludzie mają.

Gość malenkaja stranaja
a robiłas badanie na zawartosc magnezu i potasu we krwi moze tego ci brakuje

Gość marionetka958
nie robilam, ale to w sumie mozliwe, bo kiedys czytalam objawy i bardzo wiele sie zgadzało. Ale takie objawy ze strony przełyku i ukladu pokarmowego jak brakuje magnezu czy potasu??

Gość możesz mieć refluks
po tym co zjesz. po niektórych pokarmach a tym bardziej napojach typu cola zołądek się rozkurcza i wyrzuca kwas do przełyku dlatego czujesz pieczenie(poparzony przewód pokarmowy). możesz mieć wrzody bo powoduje je wspomniana bakteria jeśli rodzice maja to ty możesz mieć również. bardzo łatwo się nią zarazić np. gryząc z kimś zarażonym kanapke czy pijąc z niedokładnie wyszorowanego kubka w którym pił wcześniej ktoś zakażony.ponad 60% polaków ma tę bakterie ale niektórzy mają w małym stężeniu i nie powoduje wrzodów. nie słuchaj bzdur o dietach, grzybicach itd. tylko idz do lekarza mnie pomógł od razu lek o nazwie chyba helcid(na receptę). przy kiepskim odrzywianiu czasami czuje pieczenie ale ogólnie po leku i normalnym odżywianiu przechodzi. nie musisz mieć bakterii aby mieć zgagę(je nie mam) zgagę powoduje niewłaściwe odżywanie, bakteria czy wiele innych czynników. badania krwi na helicobacter koszt ok. 20zł. jak wyjdzie dodatni to lekarz da ci skierowanie na gastroskopie(połykanie rurki nie jest zbyt przyjemne). warto zrobić odpłatnie badanie krwi a na gastroskopie wziąć skierowanie. jeśli wynik będzie dodatni to lekarz da ci skierowanie jak nie da idz do innego. krwawienie może być spowodowane poważną chorobą a mogą to być hemoroidy bez lekarze też się nie obędzie. jesteś zbyt młoda na takie choroby jak nowotwór. może jesteś gruba ? to by wiele tłumaczyło np. hemoroidy. te badania raczej przyjemne nie będą. gastroskopia przy tym to pewnie przyjemność.

Gość możesz mieć refluks
usg miałam jak zaczeło mi burczeć w brzuchu ii nic nie wykazało. Testy alergiczne mam juz dawno zrobione, chodze na odczulanie. Mysle zeby zrobić najpierw kał i mocz, a potem moze gastroskopie i zobaczymy co lekarz powie, pewnie znowu stwierdzi, ze to alergia albo stres ;/;/ a jak nic nie wyjdzie z tych badań to juz wogole się chyba zalamie .. - najpierw zrób krew na obecność helicobactera to szybkie i tanie badanie i może wiele tłumaczyć. często przy tej bakterii występują problemy z cerą(pryszcze).

Gość marionetka958
W rossmanie jest test na helicobacter, czy on też jest skuteczny? Zgage mam rzadko np. po wigili miałam straszną, ale to wiadomo po czym.. barszcz, uszka, pierogi, ciasta :o. Pryszcze mam, ale nie tak dużo, męcze się z nimi już od bardzo dawna, paru lat :) ale teraz mniej niż kiedyś. Po coli często burczy mi w brzuchu i przełyku i właśnie jest to takie nieprzyjemne odbijanie się, również po mandarynkach i jabłkach niezbyt dobrze się czuje, a po rosole to juz wogole masakra :/ i po wielu innych pokarmach. Nadwagi nie mam, ale szczupła też nie jestem przy swojej wadze, tzn. mam taką masywną budowe ciała, że wygladam na wiecej kg niz mam. Waże teraz ok 59-60 kg przy 167 cm wzrostu, też mi się wydaje,że to mogą być hemoroidy, bo to nie jest taka świez a krew tylko jakby zaschnięta i mało jej jest.