Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość darowizna i skutki

dostałam w darowiźnie dom, czy to prawda, że rodzeństwo nie ma w tym przypadku

Polecane posty

Gość darowizna i skutki

prawa do zachowku? notariusz powiedział, że po spisaniu testamentu rodzeństwomiałoby prawo do zachowku ale przy darowiźnie nie mają tego prawa.

Gość iaina
"Rozporządzenie majątkiem przez spadkodawcę, w formie darowizn uczynionych przed śmiercią lub spisania testamentu nie pozbawia dziedziczących na podstawie ustawy praw do dochodzenia swojej części spadku. Nawet jeśli spadkobierca rozporządzi swoim majątkiem przed śmiercią, dziedziczącym przysługuje prawo uzyskania po nim majątku - do wysokości zachowku po zmarłym."

Gość jiukyhtgrf
przy darowiznie tez maj prawo do zachowku. poszukaj na forum prawnym tam napewno znajdziesz odpwoeidz

Gość darowizna i skutki
no to dziwne, nie rozumiem dlaczego ten notariusz tak mówił, ja tego osobiście nei słyszałam ale moja mama z nim rozmawiała i podobno on powiedział, że tak to zrobi i napisze, żerodzeństwo nie będzie miało prawa do zachowku.

Gość darowizna i skutki
jeszcze jedno "Zgodnie z przepisem art. 1007 1 K.c.: „roszczenia uprawnionego z tytułu zachowku oraz roszczenia spadkobierców o zmniejszenie zapisów i poleceń przedawniają się z upływem lat trzech od ogłoszenia testamentu. " takie coś znalazłam, tylko, że w naszym przypadku nie ma spisanego testamentu tylko jest darowizna, jak ją należy ogłosić?

Gość darowizna i skutki
podnoszę

jeśli to darowizna za zycia z opieką i dożywociem, to nie ma praw do zachowku