Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie do specjalisty!!!!

Po wizycie u stomatologa nadal boli ząb!!! co mi jest?

Polecane posty

Mam pytanie, na gorze odczuwałam ból zwlaszcza podczas jedzenia zimnych potraw. Nie bylam wstanie określic ktory dokladnie zab mnie boli. Poproszono mnie wiec o zrobienie prześwietlenia, okazało się, że 6 ktora juz byla wypełniona emalgatam jest posuta. Stomatolog usunał emalgat i zrobil nowe wypełnienie. Niestety nadal odczuwam niesamowity ból zwlaszcza przy zimnym. Niestety nie jestem w stanie stwierdzic ktory zab mnie boli, czy ten ktory zostal zrobiony czy ktorys obok. Obok 6, 7 - ma wypelnienie emalgat i 5 - wypelnienie "białe". Na pewno gdzies w tym rejonie jest ten bol. Zastanawiam sie nad jednym faktem, gdy stomatolog usunał mi emalgamat poprosil o wyplukanie tego zeba zimna wodą, gdy to robilam czulam niezmierny bol - co to znaczy, moze ten ząb powinien byc kanalowo leczony??? Bardzo prosze o porade!!!!! Przepraszam, ze tak dlugo.

Gość mbełe
do Poznania, to jednak przez Legnicę bym jechał

to zalezy jak dawno temu mialas robiony zabieg. bol przez kilka kolejnych dni jest rzecza normalna. ale jesli nie ustapi w ciagu tygodnia, to najprawdopodobniej dentysta niezbyt dokladnie odpowietrzyl kanal, i wtedy pobolewa i trzeba isc z reklamacja.

Gość czy sie z tym zgadzacie?
a jak cie boli? jak dotkniesz to taki krotki przeszywający ostry ból który zaraz mija? czy może dziąsło ci spuchło? czy może ten ból się tak przedłuża? reaguje na temperatury czy nie ma znaczenia?

Gość Głębia smaku
jak masz gozdziki to zaparz i plukaj naparem a najlepiej rozgryz kilka gozdzikow i obloz bolacego zeba-gozdziki maja dzialanie znieczulajace

bardzo możliwe iż ból ten emanuuję od zeba obok, który nie został jescze wyleczony, bądź też ząb ów psuje się z drugiej strony, i to tak naprawdę boli cię dziąsło

ten ząb mnie nie boli, tylko odczuwam ból podczas jedzenia i picia zimnych rzeczy (cieple tez). Kiedy jem cos zimnego najpierw odczuwam lekki bol a potem coraz silniejszy, tak jakby to zimno az do korzeni szlo. Generalnie boje sie po tej stronie jesc bo boli przy zimnym. Od wizyty minelo juz ze 2 tygodnie.

to raczej krotki przeszywajacy bol i reaguje tez na zmiany temperatury.

czyli nerw. jesli było głębokie wypełnienie to będzie pewnie bolało, wtedy trzeba kanałowo leczyć. tak się dzieje. po prostu jak jest za głęboko to się zębina nie wytworzy więc jest nerw ciągle podrażniany

ja sugerowałbym wykonanie zdjęcia RTG tych trzech zębów, i przede wszystkim poproszenie stomatologa o otwarcie kanału zębowego, usunięcie plomby na pewien czas dla obserwacji, aból zapewne wtedy ustanie, oczywiście przy trosce o niego podczas jedzenia. Najprzawdopodobniej wokoło zeba wytworzył się ropień, taki obrzęk który można usunąć poprzez wykonanie oworu kanałowego, bądć odpowiedniej mocy antybiotyki. Gdy ropień ten osiągnie swój najwyższy rozmiar ból ustanie, ale tak naprawdę do takiej sytuacji nie należy dopuścic, ze ze względu na zagrożenie infekcji. PS - Nie jestem stomatologiem!

z czasem ten ból będzie wydłużony, to oznacza że stan zapalny coraz większy się robi, tyle ci powiem.

tak pielucho, po twoich postach ju zwiemy ze nie jestes stomatologiem :)

to czytaj i sie ucz :D słuchaj, teraz doczytalam jeszcze raz o tym plukaniu. jak jest nieduza dziura, to w ogole nie powinnas tego praktycznie poczuc, jesli byl przeszywajacy, silny bol, taki no z nerwa, to jest charakterystyczne, to znaczy ze dosc mocno byl odsloniety korzen. sluchaj, nie zwlekaj za bardzo. jesli nie mija a nawet zauwazylas ze ten bol sie wydluza w stosunku do tego co bylo od razu po zrobieniu zęba, to lec na kanalowe, bo im dluzej czekasz, tym bardziej zwieksza sie stan zapalny.

nerwy mogły się rozpuścić pod wpływem działania grzybów i bakterii... Leczenie skuteczne będzie bardzo długie... Zapewne ząb psuł się pod plombą przez długi czas, nie dając wcześniej oznak tego

Ja mialam wykonany pantomogram. Ten bol odczuwam tylko przy tym zimnym! moze to po prostu ktorys obok boli, sama nie wiem. Kiedys slyszlam, ze od tych emalgatow moga psuc sie zeby i trzeba leczyc kanalowo a kolo tej 6 mam jeszcze 7 w emalgacie

Gość pytanie do specjalisty
bardzo prosze o porade specjaliste, moze jest na tym forum jakis stomatolog. Czy fakt, ze podczas plukania tego zeba zimna wodą po usunięciu starej plomby czulam ten charakterystyczny bol oznacza, ze powinnam miec kanalowe leczenie?

Gość zryta-zyta
cholera wie. najlepiej to stomatolog okresli. ja mialam tez z 6 problem i tez powuiedzial ze moze byc kanalowo. ale w oncu jakos to zrobil. i powiedzila ze ja bedzie dalej bolec to mam sie zglosci. ale po 2 msc sie zglosilam i bylo ok. czascem dlugo trwa bol. jak przy oczyszczaniu zebow. sa nadwrazliwe. tu ci nikt nie pomoze. tylko stomatolog moze zobaczyc.

Gość pytanie do specjalisty
bol troche ustąpil ale nadal czuje jakies implusy podczas jedzenia zimnych potraw.

Gość alkohohlik
Mnie tak bolała 4 po plombowaniu. Dość głęboka plomba blisko nerwu. Po tygodniu się zgłosiłem że jest wrażliwy na zmiany temp. i na duży nacisk, jak jem coś twardego. Więc zrobiono leczenie kanałowe i mam spokój 3 lata. Dopłaciłem różnicę pomiędzy kanałowym a zwykłym.

Gość ah;a
mi cos ciagle impulsuje w tym zebie

Gość gdzie stomatoloszka???
:D Jakos nigdy jej nie ma jak sa konkretne pytania :D Taki dziwny zbieg okolicznosci, oczywiscie :D:D:D:D:D:D

ja mialam calkiem podobne odczucia przed swietami i tez mialam plombe i tez na zimno i cieplo tak reagowal zab, to taki krotki bol ale taki przeszywajacy, specyficzny leczenie kanalowe i przeszlo a jesli nie wiesz ktory zab to sobie postukaj albo przejedz paznokciem po zebach, wtedy bedziesz wiedziec ktory

Gość gość
ja też wczoraj byłam u dentysty i nie mogłam zasnąć !!!?!? teraz tez mnie boli a byłam z 1 zebem na 2 wizycie a jeszcze 1 :( moze mi ten ból minie :( ale nie wiem :(

Gość Heilige Geist
Należy umyć zęby, a następnie na bolący ząb nałożyć pastę do zębów (najlepiej BlendaMed) i zostawić. Ubytek w szkliwie ulegnie zwapnieniu i ząb przestanie boleć.