Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kłopotliwe Zaproszenie

Prezent - wypada czy obciach?

Polecane posty

Czy wypada podarować prezent ślubny TYLKO JEDNEJ osobie? Przykładowo, pana młodego w ogóle na oczy nie widziałam, ale przyjaźnię się z panną młodą i dobrze wiem, jak można spełnić jej największe marzenie. Niestety nie mam kasy na fundowanie takiego samego prezentu dla nich obojga :( Co w tej sytuacji: kupić tylko przyjaciółce a jego olać? Czy jednak obciach? :(

Gość Aco to za prezent
A co to za prezent, że Pan młody nie będzie mógł skorzystać? Przecież młodzi chętnie się dzielą podarkami :) Moim zdaniem nie wypada pojawiać się na ślubie i ostentacyjnie wręczać prezent tylko jednej osobie.

Gość Jagodkatres
Gdybym to ja była panną młoda, która nie dostaje prezentu i tylko patrzy jak koledzy wręczają go mężowi, to byłoby mi zwyczajnie smutno. Warto pomyśleć, co czuje taka osoba, która się zwyczajnie olewa i to w tak ważnym dla niej dniu.

Gość nioniewiem
Nie, nie wypada. Wypadałoby gdyby chodziło o jej urodziny, imieniny, itp, ale nie wypada gdy chodzi o uroczystość ich obojga: ślub, rocznica ślubu itd. Bardzo chamskie zachowanie, lepeij byłoby kupić cokolwiek innego, tańszego, mniej wystrzałowego - ale dla obojga. To ŚLUB !!!!

Koleżanka jest fanką wszelkich podniebnych atrakcji. Więc pewnie stanie na jakiś samolotach itd. No ale zwyczajnie w świecie nie stać mnie na dwa takie loty: dla niej i dla niego.

Gość Agnieszka- Nessscccaaaaa
Nie wiem, ile chcesz przeznaczyć, ale nawet na atrakcjach lotniczych można przyoszczędzić. Są np. takie loty w tandemie : http://prezentokracja.pl/Lot_motoparalotnia_-_podniebna_podroz_w_tandemie/produkt.html http://prezentokracja.pl/Paralotnia_-_lot_tandemowy/produkt.html http://prezentokracja.pl/wyszukaj.html?keyWord=lot+widokowy

Gość nie wypada
Daję się prezent uniwersalny np coś do domu z czego skorzystają oboje, lub jakaś wycieczka, a najlepiej dać PIENIĄDZE. Nie baw się w prezenty, jak dasz pieniądze to zadecydują wspólnie na co je przeznaczą. Jeśli Panny Młodej marzeniem będzie podniebna atrakcja to dostaną pieniądze i spełni się jej marzenie.

Gość nie ma znaczenia kogo
znasz a kogo nie, proszą Was na wesele i to się liczy. Daję się prezent dla obu osób.

Gość Ignaułtka55
Jej, rzeczywiście straszny nietakt iść z prezentem tylko dla jednej osoby. Przeciez oni OBOJE Cie zapraszają. to nie sa urodziny Twojej koleżanki, lecz ICH najważniejszy dzień w życiu.

Kurcze, ale serio tak bardzo się można gniewać za brak prezentu? Nigdy nad tym się nie zastanawiałam :/ Żal mi przyjaciółki, bo zamiast spełnić jej marzenie będę musiała kupić byle co dla pary :(((( A macie do polecenia coś fajnego dla pary?

A nie możesz jej tego dać w ramach np. wieczoru panieńskiego? A jako prezent właściwy pieniądze. Oczywiście już nie tak dużo.

Gość LadyRotka#
dobrze koleżanka prawi. .... tylko trochę bez sensu. Skoro dziewczyna pisze, że nie ma kasy, to już widzę, jak na panieński da jakiś wypasiony prezent, apotem na ślub dorzuci jeszcze kasę. Myśl dziewczyno.

Właśnie zobaczyłam, że autorkę nie będzie stać na prezent za 400zł (otworzyłam linki które ktoś wkleił) W takim razie sama kasa i tyle.

Gość LadyRotka#
Uważam, że ostatecznie można kupić prezent wyłącznie dla panny młodej. Jeśli jej przyszły mąż jest bystry, to zrozumie. Jemu możesz zaoferować np. butelkę dobrego trunku (tylko nie wódkę, a ni wino za 10zł!!).

Gość teraz to nie rozumiem
autorka idzie tylko do kościoła na ślub czy na wesele ?

Gość szeptem zaklęta...
a może po prostu nie kupuj byle czego tylko zobacz co jest na liście prezentów??? Albo podpytaj co potrzebują .

Gość autorko
jeżeli idziesz na sam ślub to daj kwiaty, wino, pościel i tego typu rzeczy nie za drogie, natomiast jeśli idziesz na WESELE to już nie wypada dać jak to było gdzieś napisane 200 zł, to jest stanowczo za mało jak na wesele. Tyle ewentualnie można dać jak idzie się samemu a nie z osobą towarzyszącą

Gość a dlaczego
żal Ci przyjaciółki ? Jak to już ktoś wyżej napisał, dając pieniądze przyjaciółka ma wybór i ma pieniądze na spełnienie swojego marzenia

Gość cytadelkamortade
A mi przede wszystkim żal ludzi, którzy nie potrafią ruszyć główką. Nie trzeba mieć zbyt wiele oleju we łbie, by zajarzyć, że na ślub kupuje się albo jeden wspólny prezent dla pary, albo cośdla każdego z osobna. Nigdy nie słyszałam, by tylko np. pan młody dostał prezent. Przecież to dziwaczne. Na rocznicę rodziców też dałabyś tylko podarek dla taty?

Gość sybilla nowak.
Jak można w taki sposób traktować innych. Czy to aby nie jest całkowity brak szacunku i poszanowania? Na imieniny wspólnych znajomych tez byś poszła bez prezentu??

Gość też właśnie
nie rozumiem autorki dlatego zadałam nawet pytanie czy idą tylko na sam ślub czy wesele bo jak można iść albo z prezentem tylko dla młodej albo w ogóle bez

Gość Chemiczka69
"Kłopotliwe Zaproszenie" Zadaj sobie pytanie co byś chciała dostać w prezencie na ślub i napisz tutaj :)

Gość moim zdaniem89
moim zdaniem można tak zrobić, ale musisz to jakośładnie wytłumaczyć. napisz moze wierszykiem, dlaczego taki ładny prezent dajesz pannie młodej. może dzięki temu pan młody nie poczuje się urażony.

Gość to ich wspólny dzień
zatem głupio dawać osobne prezenty, ten dzień ich łączy a prezenty zaczną dzielić, trochę nie logiczne

Gość Rewsbcjslabyg
Wypada i nie wypada. Wypada sprawić radość przyjaciółce. Nie wypada olać jej męża. Wypada dać prezent dla dwojga. Nie wypada pojawiać się z pustymi rękami.

Gość anaianamana
Jestem zdziwiona, ze idac na slub dobrej przyjaciolki nie zna sie jej meza... Co to za przyjaciolki? ;/

Gość i tak nadal
nadal nie wiem czy autorka idzie na ślub czy wesele ? Może autorka nam odpisze ?

Tak jak Ty piszesz na pewno nie wypada, możesz to dać na urodziny koleżance. Tylko raz słyszałam że prezent ślubny był można powiedzieć nie do wspólnego użytku, ale to była zupełnie inna sytuacja. Młodzi w prezencie od chrzestnego pana młodego dostali jakąś maszynę do stolarni wartą kupę kasy i z tego osobiście młoda n ie korzystała, ale za to mąż zarabiał na rodzinę pracując na tej maszynie więc myślę że to nie był zły prezent :) w sumie można to porównać do kupna robota kuchennego z którego zazwyczaj tylko młoda "korzysta" ;)