Gość kuba08 Napisano Styczeń 4, 2012 Mam 17 lat. Kilka miesięcy temu zdałem sobie sprawę, że mam krzywą przegrodę nosową. Wkładając palec można wyczuć, że owa przegroda bardziej jest wygięta w prawą stronę, przez co lewa dziurka jest większa. Co nieco dowiadywałem się w necie o tym i ludzie piszą, że mają problemy z nieprawidłowym oddychaniem, chrapaniem, częstymi infekcjami itd. Jak dotąd nie zaobserwowałem u siebie podobnych powikłań, ale wolę być zapobiegliwy, by nie mieć problemów w przyszłości (bo w końcu niewykluczone, że mogą się pojawić). Dlatego też rozważam operację nosa. Innym powodem jest też fakt, że w ciągu ostatnich 3-4 lat pojawił się u mnie garb (czytałem, że jest między innymi wynikiem tej krzywej przegrody - genetycznie raczej nie, bo nikt z rodziny nie ma garba). Stąd moje pytania: 1/ Czy prostując przegrodę, chirurg "pozbędzie" się również garba, wyrównując mi nos (takie 2 w 1)? 2/ Czy zabieg może być przeprowadzony teraz, czy jednak poczekać z tym? 3/ Gdzie się zgłosić i ile to kosztuje? Czy potrzebuję jakiegoś skierowania itp.? Bardzo proszę o wypowiadanie się osób doświadczonych, które przeszły taką operację. Z góry bardzo dziękuję. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach