Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomocy_!!!

zatkany odpływ wanny

Polecane posty

Gość pomocy_!!!

Witam, zatkał mi się odpływ od wanny. Woda zamiast spływać zaczęła spod wanny wypływać na łazienkę, oczywiście wszystko zalane, z sąsiadami włącznie. Próbowaliśmy już kreta, spirali (ta wchodzi tylko na jakieś 30cm) i nie mam już pojęcia CO DALEJ? Czy jest już tak źle, że bez hydraulika się nie obejdzie ? Jaki koszt byłby w ogole takiej naprawy?

Gość pomocy_!!!
up up up

Gość polak potrafi
jeśli spod wanny to kret tylko zaszkodzi otwórz rewizję i dokręć syfon

Gość pomocy_!!!
hmm.. nie wiem jak to wytłumaczyć. Pod wanna mam taką dziurę, do niej przez rurę, która idzie z wanny wpada woda. Ta dziura jest jakby z betonu? czegoś podobnego, ma ok 20-30cm głębokości, na jednej ściance ma dziurkę o średnicy ok 10cm (podejrzewam, że jest to dziura z rurą), dziura ta zakręca się do góry, jest to dość ostry zakręt. Najpierw próbowaliśmy spiralą, wkręcić ją gdzieś i przepchać/wyciągnąć syf - niestety ona wchodzi tylko na głębokość ok 40cm i dalej ani drgnie :/ dzisiaj wsypałam kreta (do tej stojącej resztki wody) i zalałam dodatkowo wrzątkiem, zrobiłam tak dwa razy. Żadnej reakcji, zero jakiegoś bulgotnięcia czy coś, troszkę się spieniło, nic poza tym. W każdym bądź razie raczej nie ma możliwości aby wykręcić tam cokolwiek.

Gość polak potrafi
trochę nie rozumiem rura z z wanny wchodzi do otworu w ścianie/podłodze bez uszczelnienia i coś się w tym betonie zapchało ? I wanna nie ma syfonu ? choć to głupie od biedy może być syfon zamurowany w ścianie ale rura z wanny powinna być szczelnie wprowadzona do tej "dziury" i w razie zatkania woda po prostu nie odpływa z wanny a nie wylewa się pod. wybrałaś wodę z wanny ?

Gość polak potrafi
syfon (taki mały dysk) powinien być tuż pod dziurą odpływową, także powinna wchodzić do niego ta "wisząca w powietrzu" rura od korka przelewowego wygląda na to że nie masz syfonu przy wannie i woda odpływa do kratki ściekowej w której ten syfon powinien być. musi być inaczej by Ci capiło w łazience. jest w tej kratce coś co można wyjąć, podważyć śrubokrętem, odkręcić ?

Gość pomocy_!!!
na górze była taka kratka, musiałam ją ściągnąć aby zajrzeć do tej dziury, na dnie nie ma nic, czuć jakby piach i to wszystko. Nie capi u mnie w łazience.

Gość pomocy_!!!
chyba własnie tak zrobie, gdyby nie godzina to dzwoniłabym już ;) Jeszcze jutro zobaczę i najwyżej zadzwonię. A co dokładnie u Ciebie się stało ?

Gość polak potrafi
to też możliwe że roszczelniło się połączenie "rurki z wanny" z wanną. z początku sądziłem że woda stoi w tej kratce rozumiem że gdy lejesz wodę bezpośrednio do kratki to odpływa ? jeśli tak to masz 90% problemu z głowy i skończy się na 100 zł za uszczelnienie otworu wanny

Gość polak potrafi
aha - spirala na 90% zatrzymuje się właśnie na syfonie. nie wierć siłą bo jeszcze coś uszkodzisz i będzie jeszcze większy problem

Gość pomocy_!!!
jeśli puściłabym wodę bierzącą i wyciągneła korek z wanny to zalałabym sobie całą łazienkę. Woda nie spływa, spłya bardzo, ale to bardzo powoli, w czasie ok 15.minut nie widać różnicy. Możliwe aby ten syfon był 'ukryty' w tej dziurze, w tej kratce ? Jeśli tak, to jak go wyciągnąć? Wkładałam tam palce, rękę w rękawicy i pod palcami nie wyczuwałam nic, oprócz dziury idącej do góry.

niestety to jest możliwe i jeśli woda nie odpływa z tej betonowej kratki prawdopodobnie czeka Cię kucie. czy masz możliwość nalać wody bezpośrednio do kratki, obok tej rury co wychodzi z wanny ?

Gość pomocy_!!!
tak, bezpośrednio do tej rury wsypywałam kreta i zalewałam go wrzątkiem. NIestety woda z nim nadal nie spłyneła do konca, nie wiem czy mogę włozyc tam ręke ? (robiłam to jakos o 24)

a obok rury ? tzn bez pośrednictwa wanny i rur wychodzących z wanny. bezpośrednio do kratki tam gdzie jest dziura wychodząca do góry.

rękę możesz wkłądać aby nie na siłę bo jak się zaklinuje ;) no i polecam gumową rękawiczkę bo tam może być ble.

Gość pomocy_!!!
nie, poniewaz tam i tak cały czas stoi woda... ta kratka jest cały czas zalana do połowy mniejwiecej, woda schodzi, ale dna wciąż nie widać.

Gość pomocy_!!!
oczywiscie, ze z rękawicą, bez bym się brzydziła :)

Gość pomocy_!!!
tylko zastanawiam się jak mogę wyczuć ten syfon i jak ewentualnie go wyciągnąć ? Skoro nie włożę tam ręki - musiałabym ją złamać i pomniejszyć, hehe

woda z kratki nigdy nie wypłynie do końca na tym właśnie polega syfon ta "kratka" jest syfonem albo on jest w niej ;) jeśli woda w kratce zawsze stoi do połowy nawet przy bezpośrednim laniu wody to jesteś w domu - kratka jest w porządku. obejrzyj teraz połączenie rury z wanną

Gość pomocy_!!!
ale ta rura nie ma nic wspólnego, bo między rurą , a kratką jest przerwa. Woda z wanny leci przez rurę i bezpośrednio wpada do kratki, ta kratką się w kilka sekund wypełnia wodą i woda rozlewa się najpierw pod wanną, a potem mam brodzik w łazience :)

Gość pomocy_!!!
tak apropo, nie wiem czy się rozumiemy, ale ja tą dziurę pod wanną nazywam kratką (ściekową)

hej nie pomogę już więcej bo zasypiam przećwicz to lanie wody bezpośrednio do wody w kratce. jeśli woda odpływa z kratki problem lezy połączeniu rury z wanna i pewnie sama go rozwiązesz. jeśli nie - rano dzwoń po hydraulika i szykuj się psychicznie na małe zamieszanie w łazience dobranoc

aha teraz rozumiem. niestety syfon jest w kratce lub jest samą kratką i to w kratce leży przyczyna niestety bez hydraulika się nie obejdzie, może jednak uda mu się to odkręcić bez kucia. to dobranoc

Gość i amamamamado
dobranoc

Gość pomocy_!!!
ok, jutro napiszę co dalej . Dzięki za zainteresowanie Dobranoc

Gość pomocy_!!!
Dalej lipa. Był dzisiaj znajomy który zna się na takich sprawach, niestety nie miał swojego sprzętu i nic nie zdziałał. Już wiem co u mnie dokładnie jest syfonem ;)

Gość galibajt
czy czasami nie trzeba przeczyścić spiralą, własnie tej rury odpływowej, którą wypływa woda z tej kratki ściekowej /betonowego baseniku. Bo woda z wanny się wydostaje jak nalezy, tylko z baseniku betonowego nie spływa.

Gość pomocy_!!!
mam spiralę, o srednicy 1cm, długosc jakoś ponad metr... ponoc jest do niczego. Tyle tylko, że ta sprala nawet wejsc tam nie chce. Kreciłam i kręciłam i nic :/ Już nie mam pomysłu co i jak. Pompka napewno nic nie da, bo nie ma się anwet do czego przyssac

Gość dużo kreta
wiem jak ta twoja kratka odpływowa wyglada jeśli masz absolutną pewność że nic tam grubego nie wsadziłaś, typu stary tampon, wata, płatki do zmywania twarzy, chusteczki itp. co naturalnie zatkało odpływ, obrosło starymi mydlinami i trzeba to wyjąć fizycznie - Czy nie zrobili tego twoi współlokatorzy, dzieci, babcia itp. Jezeli woda jednak troszke spływa , tak jak u mnie było to napiszę ci ja zrobiłam a myślałam że sprawa beznadziejna. Napisz jeszcze czy w sedesie spływa woda bez problemu? jeśli sedes jest w tym samym pionie podłączony? w tym samym pomieszczeniu?