Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mon 23

Talarki ziemniaczane zapiekane w śmietanie jak zrobić ?

Polecane posty

Gość Mon 23

Znacie przepis ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość google nie bola
Czyli talarki ziemniaczane pieczone w smietanie z brokulami i serem. Brzmi bosko prawda? A jest niesamowicie proste i smakuje cudownie. My uzywany ich zwykle do klopsow smazonych lub duszonego lososia. Zdjecie nie jest moze bardzo efektowne ale na prawde goraco polecam... Skladniki: 6 srednich ziemniakow 1 cebulka 1 brokul 1 lyzka masla 1 lyzeczka soli 1/2 lyzeczki pieprzu swiezomielonego kilka listkow swiezoutluczonej bazylii szczypta rozmarynu 400 ml smietanki (moze byc kremowka ale u nas zwykla) okolo 100 ml utartego sera Obrac ziemniaki i cebulke a nastepnie pokroic je w talarki. Wylozyc w wysmarowanej wczesniej zaroodpornej formie. Brokula podzielic na drobne rozyczki i rozlozyc na (lub pomiedzy) ziemniakach. Smietane wymieszac dobrze z przyprawami i polac nia ziemniaczki. Wstawic do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piec okolo 30 minut po czym posypac calosc serem i piec jeszcze 15 min do uzyskania zloto-brazowej skorki serowej. Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mon 23
"google nie bolą" Dziękuję za przepis ale chodziło mi raczej o talarki zapiekane w śmietanie podawane w restauracjach zamiast ziemniaków z wody.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gorolka*
kiedys robiłam, nie wiem czy to o to chodzi :) Robiłam tak na oko. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry, wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego jedną warstwę, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, rozmarynem... (przyprawy według uznania), na to śmietana, na to kolejna warstwa ziemniakow, przyprawy, znowu smietana i do rozgrzanego piekarnika na ok 190 stopni. Czasu nie podam bo to zależy od grubości talarków, najważniejsze żeby miały jednakową grubość bo wtedy część będzie upieczona a część surowa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość superpycha
"najważniejsze żeby miały jednakową grubość bo wtedy część będzie upieczona a część surowa. "

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gorolka*
Nie łap za słówka :) chodziło o to, że jak będą niejednakowej grubości to jedne będą upieczone a drugie surowe, dlatego muszą być jednakowej grubości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mon 23
jest jeszcze jakiś przepis ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robie dosc czesto, to sa ziemniaki po francusku a nazywaja sie Dauphinoise. obierasz i kroisz ziemniaki na talarki, gotujesz w mleku ok. 10 min. przecezasz. wkladasz do wysmarowanej maslem brytfanki, zalewasz slodka gesta smietanka z wycisnietym czosnkiem, sola (dosc sporo) i pieprzem. tyle zeby przykrylo, zapiekasz ok. pol godziny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mon 23
Żono dziękuję,fajny przepis :-) Jakieś proporcje możesz podać ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Fajny przepis. Ja śmietanę rozbełtuję z jajkiem i koperkiem.Polewam podgotowane i przyprawione ziemniaki.Zapiekam-pycha:p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
"proporcje"... boze jak ja czytam... ;) na 4 osoby bedzie to srednia brytwanka. na jedna srednia brytfanke ok. 1 kg ziemniakow i okolo 500ml smietany (byle tlusta) a jak nie to mozesz troche dodac masla. czosnku ok. 3 zabki. jak lubisz. musisz wyczuc :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ej no cooo tyyy
skorzystaj z przepisu zdesperowanej- BOSKI:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×