Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SNap

Nauczyciele w Niemczech pracuja 40h/tyg i nie maja placone za wakacje

Polecane posty

Gość SNap

Niestety polscy lenie w zyciu nie zgodziliby sie na takie rozwiazanie

Gość dfgdfg
to czemu nie zostaliście nauczycielami?:P

Gość ptasiek nastroszony
pracuja w szkole 3-5 godzin a w domu jeszcze 4-5 godzin , dziadostwo polaczkowe nawet nie sfinansuje im prądu , tuszu do drukarek i papieru.

haha z tym, ze dla przykladu Nauczyciel gymnasium w Berlinie (nie mylic z gimnazjum bo to nie to samo!!) zarabia MINIMUM 3250 Euro brutto a nauczyciel w Polsce raptem 470 Euro :classic_cool: takze sie nie rzucaj 🖐️

ja myślę że zwiększenie zarobków i tak by nic nie pomogło co niektórym....

Gość jak sie mamy tak licytowac to
możemy zasiłek dla bezrobotnych porównać lub jakikolwiek inny zawód.

Gość frentii
mychol, nie porownuj zarobkow na zachodzie i w polsce. Wiekszosc nauczycieli z doswiadczeniem zarabia z palcem w dupie te 3200zl brutto, a jak jeszcze zostana mianowanymi to juz w ogole. Do podlicz sobie tygodnie wolnego (wychodzi znacznie wiecej niz 26 dni w roku), etat 20 godzinny i wychodzi na to, ze zarabiaja znacznie wiecej. A to ze nauczyciele godzinami siedza w domu i wymyslaja olany lekcji to smiech na saliz ktorego smieja sie sami szczerzy nauczyciele:D

nie kapujecie o co mi sie rozchodzi? Nauczyciel w Niemczech dostanie do reki przykladowo 2500 euro z tego nie ma oplaconych wakacji etc. za chleb, za paliwo itp. musi zaplacic podobna cene co w Polsce, moze niektore produkty ciut wiecej inne ciut mniej np. chleb za 70 centow, litr paliwa za 1,50 euro Polski nauczyciel dostanie do reki 500 euro miesiecznie ale wydatki ma bardzo podobne - ile kosztuje litr paliwa w Polsce? Niech wyjdzie 1,25 EURO to troche taniej (lecz niewiele) niz Niemiec. Kto ma lepiej? dlatego nawet te oplacone dwa miesiace wakacji daja mu dodatkowe 1000 euro co i tak jest jeszcze nadal mniejsza suma nic 2500 ktore niemiec dostaje miesiecznie. Nie chcialbys wiec aby w Polsce mieli tak jak w Niemczech.

Gość a z czego chcesz placic
nauczycielom. polska to jeden z najbiedniejszych państw w europie. W sektorze produkcyjnym pracuje gdzieś z 5 milionów ludzi. Reszta przejada podatki z budżetu. Zapłacisz 50% VATu aby nauczycieli mieli lepiej??? :classic_cool:

to sie nie srajta ze w Niemczech nie maja placone za wakacje skoro zarabiaja jakies 4 lub 5 razy tyle co polscy nauczyciele - o to mi sie kurva rozchodzi :classic_cool:

Gość lampAlamp
chleb 70 centow??? pierwszy raz slysze.ja za chleb place ponad 2 .byc moze w aldikach chlb kosztuje tyle co piszesz.w piekarni najtanszy okolo 2

Gość lampAlamp
euro mam na mysli

tak, celowo podalam najnizsza cene. W Pennym tyle kosztuje, w Reichelcie nie dostaniesz za mniej niz 1,40 a w piekarni ceny zaczynaja sie od 1,60 (u mnie) za najtansze bulki 10 lub 15 centow do nawet 70 tak samo woda mineralna - najtansza dostaniesz za 19 centow, ale i tak najlepszy przyklad to ten z paliwem.

Gość pSZeCZkolanka
Ja tam bym się zgodziła na takie rozwiązanie bardzo chętnie. Za niemiecką pensję.

Gość SNap
Tu jest Polska, przecietnie zarabia sie tu cztery razy mniej, wiec pensje nauczycieli takze powinny byc znacznie nizsze. Logiczne, ale prymitywni nauczyciele tego nie pojmuja

Gość SNap
Tu jest Polska, przecietnie zarabia sie tu cztery razy mniej, wiec pensje nauczycieli takze powinny byc znacznie nizsze. Logiczne, ale prymitywni nauczyciele tego nie pojmuja

a ceny jak na zachodzie i to jest w porzadku ;) z reszta co cie to swedzi ze dostaja wynagrodzenie w czasie wakacji? I tak maja psie pieniadze

Gość jakie psie pieniadze
jakby za te swoje 18 godzin dostawali 1000 zł na rękę to by były psie pieniądze. Oni i tak maja dobrze

Gość ptasiek nastroszony
zbyt dużo tu darmozjadów urzędasow dlatego nie będzie dobrze, okradają wszystkich!

Gość 997 simian raticus 666
nie chcem ale muszem... Niemcem zostać!!!

Gość w frankfurcie nauczyciele
maja płacone 40 euro na godzinę

Gość taki sobie nauczyciel...
ja się chętnie zamienię z takim mądralą ...niech idzie do szkoły nauczać za 1950 ...użera się przez 8 godz dziennie z dzieciakami...a potem niech wyzywi 4 osobową rodzine za to...zycze powodzenia...moge się załozyć, że co niektórzy z stąd nawet tyg. by nie wytrzymali no ale fajnie się gada nie??!! jeszcze raz pisze nauczyciele pracują w wakacje...a w Niemczech z tego co słyszałem to nie ma wakacji 2 miesięcznych ...tylko krótsze są...więc obetnijcie nauczycielom pensję z 2 miesięcy ciekawy jestem z czego rodzinę utrzymają i rachunki popłacą...

W Niemczech sa tzw. Sommerferien - 6 tygodni od np. 15 lipca do konca sierpnia czy jakos tak, pozniej w pazdzierniku 2 tygodnie wolnego, pozniej na swieta tydzien, na przelomie stycznia i lutego znowu tydzien, w kwietniu tez tydzien czy dwa juz kurcze nie pamietam ale mniej wiecej takze wolnego wychodzi nawet wiecej niz w Polsce

Gość taki sobie nauczyciel...
wolnego moze jest i wiecej ale w odstepach bo podejrzewam ze jakby bylo od razu 2 miesiace wolnego i za darmo to raczej niemiecki nauczyciel by sie nie zgodzil na taki uklada ... to raz a dwa ze wiele nauczyci eli sobie dorabia na obozach, koloniach itp itd i maja za to polacone extra dlatego nie maja placone za wolne ..a w Polsce koloni i obozow jest na tyle malo, ze nie kazdy sie zalapie wiekszosc nauczycieli siedzi w tedy w szkole i pisze protokoly i sprawozdania....

Gość gość
przerwa w nauce 6, 2, 2, 1- tygodnie to Ferie dla uczniow. Nauczyciel w Niemczech ma 30 dni urlopu. W pozostale dni wolne pracuje, nie sa to lekcje, ale inne zajecia w szkole etc. Wogole ludzie o czym wy dyskutujecie. ?Nie mozna porownywac zarobkow i wydatkow w tych tak zroznicowanych panstwach. Dlaczego Polacy pracujacy w Niemczech przywoza swoje jedzenie? bo im niemieckie nie smakuje?Nie ,bo jest za drogie.Punkt.

Gość gość
Dokladnie nie ma co porownywac i przerabiac euro na zlotowki i odwrotnie bo to bez sensu. Co z tego, ze zarsbiaja w euro jak i wydaja w euro tak jak u nas zarabiami i wydajemy w zlotowkach. W niemczech aktualnie niemieccy nauczyciele nauczaja 1 niemca i muzulmanow w klasie wiec maja gorsze warunki pracy.

Gość Goscik
Dnia 6.01.2012 o 15:09, Gość dfgdfg napisał:

to czemu nie zostaliście nauczycielami?:P

Bo nie jesteśmy lenia i jak wy