Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Poznając nieznane.

Ciekawostki!

Polecane posty

Gość Poznając nieznane.

Nudzi mi się więc postanowiłam założyć temat z ciekawostkami świata,śmiesznymi,przerażającymi,przydatnymi i tymi mniej.Może zacznę;-) na początek coś o owadach: -osy-w japonii mozna kupic konserwowane w sosie sojowym i cukrze. -pająki-można je grillować oraz smażyć.Jada sie je głownie w pld-wsch Azji. -Kolibry-nie portafią chodzić,mogą tylko latać. -Delfiny-śpią z jednym otwartym okiem. -Białe niedzwiedzie-są leworęczne -Żyrafy-śpią tylko pół h na dobe. -Goryle-nie potrafią pływać. -Karaczany-mają do 7 serc. Na koniec taka ciekawostka,gdy staniemy oko w oko z obcym nam psem należy stanąć do niego bokiem,schylić głowe i nie utrzymywać kontaktu wzrokowego,nie uciekać bo to wywoła w nim instynkt pogoni. Może teraz ktoś coś od siebie dopisze?;-)

Gość Poznając nieznane.
to może trochę teraz o roślinach: -najwyższe drzewo-sekwoja w Usa ma wysokość 120m -najgrubsze drzewo(meksyk) -obwód pnia przy ziemi 50 mi,na wysokosci-1,5 m-34m -najwiekszy owoc-dynia olbrzymia-600kg -najwieksze nasiona-od 25 kg,maja 30 cm długości i do 90 cm obwodu -najwiekszy kwiat-reflezja-średnica 1 metra i waga 9 kg;-)

Gość to teraz jaa
tez cos o zwierzetach -nietoperze spia do 20 godzin na dobe -chow chow oznacza po chinsku "smaczny, smaczny":-D -wielblady rodza sie bez garbow -osmiornica ma trzy serca i dziewiec mozgow:-D