Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pinki & mózg

Moze mi jakiś katolik wytłumaczyć co my właściwie dziś świętujemy?

Polecane posty

Gość Pinki & mózg

To, że 3 króli z różnych stron świata, wiedzeni gwiazdą przyszli oddać hołd Jezusowi to wiem. Ale właściwie po co to święto? Przecież ci 3 królowie oprócz tego niczym specjalnym sie nie zasłużyli i nie są jakimiś tam świętymi. Wytłumaczcie mi to? Bo nie rozumiem po to halo i że niby takie wielkie święto, że handel wstrzymany niczym w Wielkanoc czy Boże narodzenie. Przecież dziś to nawet nie ma co porównywać np do Bożego Ciała.

Gość Pinki & mózg
nikt? a przecież tylu tu wierzących było...:O

Gość Pinki & mózg
Zapewne sami nie wiecie, a nikt sie nad tym głębiej nie zastanowi, bo dzień wolny w robocie, szkole i starczy. Ot i definicja naszego narodu. Katolicy świętujecie a sami nie wiecie nawet co.

Gość g8idea
też chętnie bym się dowiedziała o co halo.. ;)

Gość HMS...ZCSS....Petard
Zawsze zastanawiałem się co stary Józef zrobił z tym całym złotem. I po cholerę ta mirra, służąca w dawnych czasach do balsamowania trupów

człowiek wierzący znajdzie swoją gwiazdę nawet w najciemniejszą noc....

człowiek wierzący znajdzie swoją gwiazdę nawet w najciemniejszą noc życia.

Gość Pinki & mózg
To złoto to pewnie na życie poszło bo w końcu domu nie mieli, a żyć jakoś trzeba było żeby Jezusa wychować a no i Jóżef miał zakład stolarski, a wszystko kosztowało

dzisiejsze święto przypomina że człowiek wierzący znajdzie swoją gwiazdę nawet w najciemniejszej nocy życia.

Gość Pinki & mózg
scorpio to ty taki wierzący tu jesteś to mi wytłumacz o co kaman.

Powinien przytrzymać kasiorę małemu aż dorośnie. W końcu to nie był prezent dla niego. Pozostaje pytanie co mirrą.

Gość Pinki & mózg
że każdy grzesznik ma szansę na nawrócenie, bo Bóg stara sie jakoś do niego dotrzeć. Pytanie czy podążymy za nim, tak?

już powiedziałem - dzisiejsze święto przypomina człowiekowi wierzącemu że nawet w najciemniejszą noc życia można odnaleźć swoją gwiazdę na niebie.

Gość lelum polelum lumos boob
chodzi o wolne. poza tym to naprawdę byli magowie, astrologowie wypatrujący znaków na niebie a nie trzej "królowie".

Gość Pinki & mózg
To dzieciak miał z głodu zemrzeć? Oni dla niego m.in ten dom postawili itd. To tak jak z pieniędzmi z komunii :D http://pl.wikipedia.org/wiki/Mirra co do mirry a bo ja wiem? Dla mnie to był średnio wartościowy przedmiot, chociaż w tamtych czasach balsamowanie było powszechne i też zapewne tanie nie było

Gość Komitet powitalny kafetełe
Dziś w Egipcie Boże Narodzenie

Gość Pinki & mózg
scorpio rozwiń to, bo jak dla mnie to średnio oświecony z ciebie katolik. Pewnie sam nie wiesz a to przeczytałeś na jakimś portalu chrześcijańskim, albo usłyszałeś w kościele i bezmyślnie powtarzasz.

No to mógł przynajmniej przeznaczyć na kształcenie dziecka. A tak zapewne wszystko roz‏pierdolił, a z syna zrobił ciemnego cieślę, który nic wartościowego nie wystrugał...

Gość tyryryrr
Tyle gospodarka traci przez takie głupie święto i jakoś do mnie nie przemawia interpretacja o znalezieniu gwiazdy na niebie.

Gość jak nie wiadomo o co
chodzi to zazwyczaj chodzi o kase .. świętowanie to dodatkowe zarabianie na biednych bogaty świętuje każdego dnia a bidok jak jest świętowanie to jeszcze bardziej sie zadłuza ....... na gwiazdki na niebie to mogą patrzeć bogaci a biedni lepiej jak patrzą pod nogi i mocno trzymają portfel jak cokolwiek w nim jeszcze mają

Ale jakbym był katolem to świętowałbym cud jakim niewątpliwie było to, że trzem królom chciało się ruszyć dupę w zimnicę i coś ich tknęło żeby iść i dać dary jakiemuś dzieciakowi w stajni, bo jego matka twierdziła, że ją Bóg zapłodnił. Toć to cud , że uwierzyli w taką bajkę.

W tym momencie pojawiają się wnioski: Czarni mieli podobny do mojego tok rozumowania. Zastanawiali się gdzie ta cała kasa i co się z nią podziało. Przerażeni postanowili ustalić święto. Kasa na tacy musi się zgadzać. Nie wolno dopuścić aby było inaczej.

Gość Pinki & mózg
Kiedyś nie było takiego parcia na wykształcenie, zresztą Bóg miał dla Jezusa inny plan miał nawrócić grzeszników a jak pewnie stwierdził, ze to nie możliwe to poświęcił syna za nasze grzechy. Musiał żyć ubogo, bo to właśnie ubodzy ludzie mieli najmniej zepsute serca. A żeby trafić do takich ludzi to trzeba było zaznać ich życia i wiedzieć z jakimi problemami sie borykają. Zresztą Jezus mógł chodzić do jakiejś tam szkoły. Nie wiem czy jest coś na ten temat w bibli bo jej dokładnie nie czytałam.

Gość Bretania
nigdy nie brałam tego swieta zbyt DOSŁOWNIE.... aż do dziś ;) A znaczenie - oni poszli za tym co im pokazywała gwiazda, bądź co im w duszy grało...i znaleźli jako pierwsi chwałę Boga w miejscu, w którym nikt inny jej nie widział

Betania dobrze wam to wytłumaczyła... dzisiejsze święto przypomina człowiekowi wierzącemu że nawet w najciemniejszą noc życia można odnaleźć swoją gwiazdę na niebie.