Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość powiedzcie mi

Czy to moze być duch?

Polecane posty

Gość powiedzcie mi

Mam troszkę dziwną sytuację. Otóż bez powodu nic się nie dzieje. Gdy np siedzę zbyt długo do późna i pracuję praktycznie zawsze słyszę jakieś puknięcie, jakiś odgłos wywołujący u mnie nie lęk, ale cos w stylu ocknięcia się. Czy uważacie, że to może jakaś duszyczka nade mną czuwa i pilnuje mnie? czy moze to być cos innego? Osoby które nie wierzą w takie rzeczy lub zamierzają robic sobie "jaja" moga od razu opuścić ten temat. Sytuacja jest poważna. By zapobiec podszywom uprzedzam,że nie zamierzam pisać tu bzdur.

Gość powiedzcie mi
pomóżcie proszę...

ja kiedys siedzialam w pokoju, pozno juz bylo - i nagle slysze jakies dziwne, niezidentyfikowane pukniecie z kuchni. Wystraszylam sie i taki sam dzwiek slyszalam pozniej kilka razy i nie wiedzialam co to. Z czasem jednak sie okazalo, ze to plastikowe butelki ''zasysalo'' i puszczalo przy otwartym oknie. Takze zamiast wierzyc w bajki o duchach lepiej zlokalizuj przyczyne, bo to moze byc cos powaznego np. w rurach czy cos.

tak, bardzo poważna. a znasz taką piękną zasadę jak brzytwa Ockhama?

Gość twoja mmm
jeśli te "dziwne dźwięki dobiegają z zaściany sąsiadów " to z pewnością oni się pukają :P

wiecie, kiedyś w starym budynki, bodajże po kościele zrobili dystkotekę. no i ludzie tam przycjodzący mieli dziwne objawy, dziwne samopoczucie, bóle głowy, zawroty głowy itp. od razu pojawił się pomysł że budynek jest nawiedzony, że duchy itp. okazalo się że w okolicy tego budynku był tunel samochodowy. no i on miał swoją wentylację, a jeden z wentylatorów generował ultradźwięki które własnie w ten sposób działały na ludzi. brzytwa Ockhama: Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, fakty tłumaczyć jak najprościej.

a mi się regularnie, codziennie gdzieś po północy włącza ekran w komórce i zgasza zaraz, a w dzień nic takiego się nie dzieje o_O a tak to kiedyś w kuchni się coś tłukło, jakby garnek, ale w łazience taki odgłos jakby coś do wanny spadało, bo mam półkę nad nią, a tam niczego nie było!!

Gość powiedzcie mi
Właśnie odkryłam, że sprawcą pukania jest mój odbyt.

Gość Krecik16
U mnie późno w nocy tez słyszę różne dziwne dźwięki dochodzące z kuchni. Myślę ze w dzień tez takie sie pojawiaja tylko ze ich nie słyszymy. A wiadomo ze w nocy w domu jest cisza. Gorzej jest jak widzę u mnie w przedpokoju chodzące światełko kiedy wszystko jest zgaszone.. ;/

Gość HMS...VRDS....Petard
Gorzej jest jak widzę u mnie w przedpokoju chodzące światełko kiedy wszystko jest zgaszone.. ;/ Pewnie stary jara szluga

Ja się przyzwyczaiłam, że coś ciągle "widzę" :D widzę ludzi, których nie ma, słyszę dziwne rzeczy. Pewnie zaczynam schizować.

Gość twoja mmm
znam taki przypadek gdzie Testament zawsze leżał w szafce, i chwile po śmierci.... zniknoł. Wszyscy myslą że zabrał go do grobu duch zmarłego

Gość powiedzcie mi
misia555, Krecik16, Melissandre - to jest bardzo poważna sprawa.... Skoro Wy też się z tym spotykacie to powiedzcie, co robicie w tych sytuacjach?

Gość sraka_praptaka_..
Wtedy koleżanki i koledzy zażywają leki, o których zapomnieli rano.

w pierwszej kolejności zmieniają dillera i odstawiają to świństwo. ludzie k..wa jest XXI wiek!!!

Ja tam nic nie robię. To nie jest takie poważne, że przeszkadza mi w życiu. Na przykład słyszę, że ktoś mnie woła, a wszyscy wokoło mówią, że to nie oni. Przeskakuję wzrokiem po otoczeniu i kogoś widzę, wracam wzrokiem w to miejsce, a tam nikogo nie ma. Spokojnie 🖐️

Gość myślę, że stosując ją
"brzytwa Ockhama: Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, fakty tłumaczyć jak najprościej" nauka nie wyjaśni wielu rzeczy, nie mówię tu o duchach, ale ogólnie o wszystkim, na pewno są rzeczy, których prosto wytłumaczyć się nie da

Z tą komórką to nie wiem, raczej duch to nie jest. A te dźwięki to kilka miesięcy temu były,ostatnio jakoś nie słychać, więc może ducha już nie ma. Tak jako ciekawostkę dodam, że rok temu w półśnie ukazała mi się babcia,która wcześniej z miesiąc czy coś takiego umarła. To było takie realistyczne, że sen to raczej nie był, bo jeszcze nie spałam. A może we śnie się ukazała. Nie wiem,ale to było interesujące przeżycie:)

Gość powiedzcie mi
Oczywiście, że jest XXI wiek Kochani, ale istota życia się nie zmienila. i tak samo jak kiedys dusze pozostawały na ziemi, tak i dzis pozostają. Nie pieprzcie o zadnej brzytwie Ockhama bo to jest tylko dla tych, którzy żyją chwilą i maja wszystko gdzieś. Więc tym samym nie narzucajcie nam swoich niepowaznych sposobów na życie. Sami się w to bawcie.

Gość myślę, że stosując ją
brzytwa Ockhama może tyczyć się naszego wszechświata i naszego poziomu czasoprzestrzeni, nie wiadomo, co jest poza naszym wszechświatem, nie wiadomo, czy czasoprzestrzeń ma jakieś inne poziomy, a jeżeli ma, to co tam jest, tak więc do czasoprzestrzeni i obszaru poza naszym wszechświatem brzytwa Ockhama może mieć się nawet nijak

Gość sraka_praptaka_..
Droga autorko: Brzytwa Ockhama nie jest niepoważną filozofią. To jest od wielu lat jedna z podstawowych metodologii w tworzeniu wszelkich teorii naukowych. Korzystali z niej Newton, Einstein i wielu innych..., więc raczej nie jest dla tych, co mają wszystko gdzieś.

brzytwa ockhama mówi właśnie o tym że skoro ktoś postuluje że coś tam poza tym wszechświatem jest to najpierw niech to udowodni a nie z góry zakłada że jest. inną zasadą tego typu jest zasada czajnika Russela. to na twierdzącym spoczywa więżar dowodu, a nie odwrotnie odrzucając te dwie zasady wrócimy do tłumaczenia każdej anomalii i każdego zjawiska bogami i duchami wracając do ciemnych wieków zabobonów

Gość powiedzcie mi
Tylko, że oni nie stosowali ją w celu olania pewnych spraw tylko by odkryć rzeczy uzyteczne i ważne. Więc skutek ich myslenia jest całkiem odwrotny do Waszego.

Gość sraka_praptaka_..
I jeszcze jedno: Z samej definicji pojęcia WSZECHŚWIAT wynika, że nie ma nic poza nim.

"Nie pieprzcie o zadnej brzytwie Ockhama bo to jest tylko dla tych, którzy żyją chwilą i maja wszystko gdzieś. Więc tym samym nie narzucajcie nam swoich niepowaznych sposobów na życie. Sami się w to bawcie." o kurwa :D laska która zapodaje teksty o duchach zasadę na której oparta jest cała nowożytna nauka nazywa niepoważną :D tego jeszcze nie grali

Gość sraka_praptaka_..
:)

To jest po prostu taka piękna zasada która nakazuje tłumaczyć fakty jak najprościej. Jezeli więc ide do sklepu, kupię jajka a po powrocie do domu ich mieć nie będę to pierwsze o czym powinienem pomyśleć to to że zapomniałem ich zabrać ze sklepu a nie ze mnie spisek żydokomunomasonerii zawiesił na chwilę w czasoprzestrzeni aby ukraść mi jajka to jest właśnie brzytwa ockhama. jeżeli widze ze ubywa wody w garnku to szukam dziury a nie zakładam że jakiś duch mi ją spija. jeżeli słyszę puknięcie w nocy to się zastanawiam co odjebało sasiadowi że po nocach hałasuje a nie że duchy mnie ostrzegają

Gość Romeo...........
autorko ja Ci wierzę, to mógł/może być duch jak najbardziej są duchy i mogą miec one wpływ na nasze życie