Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tyleoile

pępowinka nie odpada.

Polecane posty

Gość tyleoile

Za kilka dni (dokładnie trzy) moje maleństwo zaczyna 4 tydzień życia, a jego kikut pępowinowy ani drgnie. Co więcej przyszło mi się zmagać z 'problemikiem' w Anglii gdzie specjaliści nie są przychylni do interweniowania w tej kwestii (w sumie jak w każdej innej :/). Drogie mamy, czy zmagałyście się z upartą pępowiną i czy znacie jakieś sposoby (poza wysuszaniem) na zgubienie zbędnej części brzuszka?

Gość Taka jedna Ola :)
mojemu synkowi odpadł kikut dopiero w 6. tygodniu życia!!! Już mi to sen z powiek spędzało... Jak pewnej nocy akurat mąż wstał do dziecka na karmienie i zmianę pampersa to nie wierzyłam mu, że odpadł póki mi nie pokazał :D a rano pytałam jeszcze czy mi się to nie śniło przypadkiem ;) Tak więc spokojnie- ma jeszcze czas- dopóki nic się nie paprze to ok

Gość tyleoile
tak jak napisałam wcześniej - żyjemy sobie we trójkę w Anglii gdzie wysuszanie pępuszka spirytusem tudzież innymi środkami uważane jest za coś prehistorycznego. Nie jest to mile widziane w tych stronach i nie pochwalają takiej ingerencji. Co ma odpaść odpadnie prędzej czy później-tylko zastanawiam się dlaczego synkowi tak długo zajmuje pozbycie się tego balastu. :) Jedyne na co dostałam 'przyzwolenie' to staranie się nie zamaczać pępka podczas kąpieli (ciężka sprawa) i delikatne wysuszenie samym jałowym gazikiem. ot co. Dlatego też założyłam owy wątek, bo może sa jakieś inne sposoby na przyśpieszenie procesu odpadania.

Gość knoppers czy
odgryź

u młodego "pepek" odpadł po 4 tygodniach, po prostu pępowina była gruba i wsio w temacie też sie martwiłam, bo wszyscy mówili, ze odpada po kilku dniach, ale jak widać to wcale nie prawda koleżanka z mężem swojej córce jeszcze w spzitalu sami oderwali, brrr jak sobie pomyślę, to mnie ciarki przechodzą

Gość mama sama w domu...
ja mieszkam w Irlandii i kazali przemywać w koło pępka samą wodą pępek odpadł po 4 dniach ale tak naprawdę zależy jak gruba była pepowina bo im grubsza tym dłużnej to trwa.

Gość 2 miesiace po porodzie
trloszke dziwne wszedzie mowia ze do 10 doby zycia pepowina powinna odpasc.mojej corci odpadl po 9 dniach psikalam 3 razy dziennie octiseptem

my po porodzie spędziliśmy 2 tygodnie w szpitalu i nikt tam się nie dziwił, że jeszcze nie odpada, a właśnie mówili, ze to normalne, że jeszcze jest no a w domu jeszcze 2 tygodnie i w nocy odpadł

Gość arabeska11222
chrzesnik męza ma juz ponad miesicąc a pepowina nadal nie odpada. smarują spirtusem