Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dla mających wątpliwości

wada wzroku a cesarka

Polecane posty

Gość dla mających wątpliwości

Schorzenia okulistyczne nie mają wpływu na przebieg ciąży. Także przebieg ciąży nie wpływa na rozwój chorób oczu. Wprawdzie w czasie porodu może dojść do zaburzeń ciśnienia wewnątrzgałkowego i przekrwienia naczyniówki, jednak nie prowadzi to do progresji zmian siatkówki. Natomiast w przypadku niektórych schorzeń narządu wzroku do rozważenia jest sposób rozwiązania ciąży. Pewne problemy z oczami są bowiem wskazaniem do wykonania cesarskiego cięcia. Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego wskazaniem do cięcia cesarskiego są wyłącznie zmiany zwyrodnieniowe na siatkówce zaawansowane retinopatie i odwarstwienie siatkówki. Liczba dioptrii nie ma tu więc nic do rzeczy, bo krótkowzroczność bez względu na stopień zaawansowania w ogóle nie jest wskazaniem do porodu operacyjnego. Poród nie powoduje bowiem pogłębienia się wady wzroku, w tym wypadku krótkowzroczności. Pokutuje jeszcze tu i ówdzie, niestety, stary sposób myślenia. Kilkanaście lat temu panowało przekonanie, że krótkowzroczność jest wskazaniem do cięcia, ponieważ w czasie skurczów partych może dojść do pogłębienia się wady wzroku. Jednak nie znalazło to potwierdzenia w badaniach. A lekarze opierają się na badaniach, a nie na tym, co się komuś wydaje. Już ok. 10 lat temu zostało to wyjaśnione i nie powinno dziś budzić kontrowersji.

Gość bovkbojfxigffid
Wiedziałam o tym już sześć lat temu gdy rodziłam syna. Miałam wadę - 7,5, skorygowaną co pradwa laserowo, ale i tak mnie starszono, że po porodzie wada wróci. W ciąży miałam robione właśnie badania siatkówki, i , jak sie okazało, nie usiałam mieć cesarki.

Gość Pomidorek koktajlowy...
ja tam mialam na szczescie cc ze wskazan okulistycznych 2 lata temu. Wada przed ciazą -6,5 po ciązy - 8 i do tej pory taka jest.

Gość nienienienienieieeeeeeeeeee
Co????????? Ja mam na jednym oku -10, na drugim -9,5 i zawsze myślałam, że to mnie uprawnia do cesarki...cholera;/ Nie chcę rodzić sn, nie ma opcji. :(

Gość Pomidorek koktajlowy...
to znajdz okuliste ktory wystawi ci zaswiadczenie. Chcociaz to tez zalezy od szpitala w ktorym rodzisz. Czasami szpital wzywa swojego okuliste na konsultacje i ten moze zakwestionowac opinie tamtego. Ja mialam zaswaidczenie od okulisty ze szpitala w ktorym rodzilam.