Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ajjjjććććććc

Wprowadzanie GLUTENU proszę o pomoc

Polecane posty

Gość ajjjjććććććc

witajcie moja córka ma ponad 5 miesięcy i po 6 miesięcu chcę wprowadzić gluten ale jak to zrobić ? Mam zamiar kupić kaszkę manną z bobovity no i dawać po pół łyżeczki do owoca czy dobrze myślę ? Ale znowu nie wiem przez jaki czas mam podawać jej pół łyżeczki tej kaszki ? jak wy to robiłyście ? MOże są inne takie kaszki ? Bo wieloowocową trochę boję się podawać bo jest wieloowocowa i jak ją uczuli to nie będę wiedziała co czy ten gluten czy może aczej truskawka albo brzoskwinia Z góry dziękuję za pomoc :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ma ząbki?
ja dawałam po kawałku chlebka,ale taki chleb solidny na zakwasie ,a nie wypchany jakimis sztucznymi badziewiami.jesli nie ma ząbkow mozesz dawc ta czesc bez skorki.oczywiscie nigdy nie zostawiaj dziecka bez opieki podczas"ciumkania"tego chlebka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja normalnie wprowadziłam podajc produkty z glutenem nei bawilam sie w dawanie po łyzce itp kaszy manny itd :D jesli nie bylo alergikow w rodzinie to nei ma co przesadzac w bawieniem sie miarkami...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moja pediatra twierdzi z całą
mocą ,że w tych czasach dziecko powinno mieć 10 m-cy a najlepiej jak skończy roczek .Ja zaczełam podawac kawałki pieczywka jak mały miał 11 m-cy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ajjjjććććććc
nie nie ma ząbków i chlebek odpada bo jak bym miała jej dać chlebek to chyba bym na zawał padła ze strachu a tym bardziej jak by się zadławiła nie nie chlebek odpada

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ma ząbki?
a ja dawalam jak mial z 4-5 ms.i to ze nie ma alergikow i nie bedzie to nie prawda.ja nie jestem ,ani maz a dziecko ma alergie,wiec i tak sie zdarza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja po skończeniu 7 miesiąca dawałam pare dni po pół łyżeczki kaszy mannej, a później po łyżeczce do zupki, za miesiąc 2 i wiecej łyżeczek oraz chleb

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja powiem wam tak
Lekarze i naukowcy zadecydowali w latach 70., aby produkty zawierające gluten podawać niemowlętom dopiero w 10. miesiącu, a jeśli malec ma skłonność do uczuleń - nawet po pierwszych urodzinach. Jednak po latach okazało się, że celiakia zaczęła się pojawiać, ale w innej formie, w tzw. postaci ubogoobjawowej (anemia z niedoboru żelaza, zespół przewlekłego zmęczenia, ubytki w szkliwie etc.) W prowadzone zmiany do schematu żywienia niemowląt w 2007 roku mają na celu stopniowe, ostrożne przyzwyczajanie organizmu dziecka do glutenu. Gdy niemowlę karmione jest piersią, gluten można wprowadzić w 5 miesiącu życia, w formie przecieru jarzynowego z kaszą manną. Podawanie posiłków uzupełniających należy zacząć od małych ilości, np. 3-4 łyżeczek. Między 7-9 miesiącem życia można wprowadzić kaszki/kleiki glutenowe (jako samodzielne danie). 10-miesięcznemu niemowlęciu można podawać niewielkie ilości pieczywa (np. skórkę od chleba), biszkopty i sucharki. Od 11 miesiąca życia zaleca się podawanie produktów zbożowych w połączeniu z produktami mlecznymi. Zaleca się by wprowadzanie glutenu do diety niemowląt odbywało się stopniowo i w czasie karmienia piersią. Takie rozwiązanie zmniejsza ryzyko choroby trzewnej we wczesnym i prawdopodobnie w późniejszym dzieciństwie. Niemowlęta karmione sztucznie W przypadku dzieci niekarmionych piersią zupy z dodatkiem kaszy manny (gluten) wprowadza się od 6 miesiąca życia. Do 9 miesiąca życia należy podawać 1 posiłek dziennie zawierający dodatek kaszki glutenowej. W 9 miesiącu życia można do diety dziecka włączyć biszkopt. Od 10 miesiąca życia można wprowadzić niewielkie ilości pieczywa, biszkopty i sucharki, a częstość podawania produktów glutenowych można zwiększyć do 4 razy dziennie. Wprowadzanie glutenu należy rozpocząć od podawania 2-3g kaszy manny na 100 g posiłku jeden raz w ciągu dnia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja powiem wam tak
i dodam jeszcze ,że również pod naciskiem lekarza pierwszą bułkę dałam kiedy dziecko skończyło roczek. Mała jest wczasniakiem i strasznie panikowałam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ajjjjććććććc
a moja własnie ma skazę białkową i mój mąż jest alergikiem ;/ więc muszę się pobawić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja powiem wam tak
no to niestety ale lepiej sie bawić nic potem pluć sobie w brode {czesc]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×