Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tabletkowa zapytalska

Tabletki anty

Polecane posty

Chcę przerwać na chwilę branie tabletek. Powiedzmy na 2-3 miesiące. Jak to zrobić? Kończę opakowanie i po prostu nie biorę następnego, a później, gdy znów zechcę je brać, czekam na pierwszy dzień miesiączki nawet jak bardzo mi się poprzestawiają cykle? Grożą mi jakieś poważniejsze zaburzenia hormonalne czy zaburzenia cyklu? Dodam, że przed tabletkami miałam bardzo nieregularne cykle i bolesne miesiączki. Tabletki biorę od roku.

Gość samo się nie załatwi
Tak, tak właśnie robisz jak napisałaś. A co do tego co będzie się działo przy odstawieniu nikt Ci nie odpowie, bo tak jak każdej organizm inaczej reaguje na hormony tak samo będzie indywidualnie reagował na ich odstawienie. A dlaczego chcesz robić przerwę?

Wyjeżdżam na 3 tygodnie, a to całe opakowanie, więc brałabym je na darmo. Poza tym słyszałam, że powinno się robić taką przerwę raz na rok czy jakoś tak. Jeśli uważacie, że nie mam racji, to nie będę robić tej przerwy. Po prostu chciałam się poradzić. Boję się też trochę, że odstawię tabletki i zacznie się coś dziać niedobrego, choćby zmienne nastroje. A za 2 miesiące zacznę nowe opakowanie, a to też się wiąże z konsekwencjami. Co dla organizmu lepsze? Zrobić tę przerwę czy jej nie robić?

Gość osz przegapilam ciag dalszy
mozesz sobie zrobic przerwie, nic sie nie powinno dziac, ale kazdy organizm jest inny ja robilam przerwy kilka razy, najdluzej 5 miesiecy i wszystko bylo OK

Gość osz przegapilam ciag dalszy
* przerwe

Ok, o to mi chodziło :) Dziękuję :)

Rozumiem. Ja biorę tabletki już prawie 3 lata i nie robiłam przerwy. Czuję się dobrze. Regularnie robię badania krwi, próby wątrobowe, krzepliwość wychodzą ok. Postanowiłam, że zrobię przerwę jak będą złe wyniki albo samopoczucie. Moja lekarka nie doradza przewry jak na razie. A mam taką samą sytuację, tzn. nieregularne cykle, bardzo bolesne miesiączkowanie przed tabletkami.

Miałam kilku ginekologów przez jakieś 15 lat i żaden nie potwierdził tezy (Twoje "słyszłam"), że nalezy robić przerwy podczas brania pigułek. Większość była wręcz temu przeciwna, podając powód, że rozregulowuje się gospodarkę hormonalną przez taką przerwę. Organizmowi nie jest łatwo przejść z hormonów naturalnych podawanych w określony sposób przez gruczoły wewn. na pigułki i po co z powrotem go przestawia ci za 2-3 m-ce znowu? Nie ma to najmniejszego sensu. I ja sie do tej opinii przychylam, bo wydaje mi się całkiem logiczna. Ale Twój organizm, Twoje tabletki, Twoje zdrowie, zrobisz jak uważasz.

Skąd ta gorycz? 'Twoje zdrowie, Twoje pigułki'? ;] Nie miałam o tym pojęcia, bo nigdy nie robiłam przerwy, to i nie pytałam lekarza. Chciałam dostać jakąś opinię i bez zbędnych ironii, kobieto! Ale dzięki za informacje.

jeśli już, to ironia, a nie gorycz a bierze się stąd, że w tak ważnej kwestii radzisz się anonimowych ludzi z łapanki, jakimi są kafeteriusze, a nie specjalisty, jakim jest ginekolog jak to o tobie świadczy?

też mój gin mi mówił, że takie przerwy są bez sensu i nie wnoszą nic pozytywnego jeśli organizm dobrze znosi przyjmowanie tabsów i wszystkie wyniki są ok. Tylko sobie wszystko rozregulujesz a nic nie zyskasz w zamian.

Autorko, może zrób wyniki badań i wtedy zadecyduj?