Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wiola89892

Pominięcie tabletki anty

Polecane posty

Witam, mam pytanie do Was drogie Panie. Pominęłam 15 tabletkę z blistra. Ginekolog nie kazał mi brać dwóch opakowań na raz tylko dobrać te tebletki bez tej zaległej zrobić 7-dniową przerwe i 8 dnia zażyć następną. Czytałam wszędzie, że aby została zachowana antykoncepcja należy przyjąć następne opakowanie bez 7-dniowej przerwy. I teraz nie wiem co mam robić;/

w ulotce jest zalecenie aby przy pominięciu tabletki z 3 tygodnia albo brac dalej (również z tą pominiętą) i nie robić przerwy, albo od razu odstawić tabletki i zrobić przerwę wcześniej, i tak nalezy postąpić bo chyba po coś taka informacja jest w ulotce od producenta.

Gość emsta
jeżeli to 15 tabletka czyli z ostatniego opakowania! więc możesz zrobić przerwe 7 dni z czego pierwszy dzien przerwy to dzień pominięcia tabletki! po 7 dniach kolejne opakowanie zaczynasz

Gość emsta
z ostatniego tygodnia a nie opakowania! pomyłka!

lekarze są różni, ja już sie spotkałam z opiniami ginekologów że np. przy braniu tabletek anty nie ma potrzeby profilaktycznie badać wątroby, więc zdarzają się różne konowały, producent umieścił na ulotce wyczerpujące info jak postąpić po to aby pacjentka przyjmująca tabletki mogła w razie zapomnienia zajrzeć tam i wiedzieć co robić bez potrzeby kontaktu z lekarzem (bo nie każdy ma taką możliwość z dnia na dzień) i tyle, słuchamy się ulotki.