Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kalina666

40 -czas zaczac diete -do lataaaaaaaaaaaaaaa

Polecane posty

Gość kalina666

40 -czas zaczac diete -do lata. mysle ze spokojnie da sie schdnac 10 kg, mam nadzieje ze znjda sie kobitki w tym wieku lub starsze;))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalina666
bialko wchlania tluszcz wiec sie skoncentruje na takiej diecie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kalina666 3mam kciuki a co do diety bialko i jescze warzywa czyli bialkowo warzywna to bardzo dobra dieta stosowalam dluzszy czas

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hej, Kalina, chetnie będę do ciebie zaglądać jeśli nie uciekniesz za szybko, bo ja lubie dużo gadać i mnie to motywuje:D Jestem na innym topiku, z fajnymi dziewczynami, ale cos ostatnio mało sie udzielają, więc chętnie pogadam też z tobą. Ciężko mi idzie z trzymaniem diety, bo jestem żarłok- lubię duzo jeść. Szybko nudzą mi się diety, nie umiem wytrzymać na mż i dlatego wymyśliłam sobie własne podejście do sprawy:D Codziennie jestem na innej diecie:D Dziś piąty dzień- owsiankowy. Robię sobie na zmianę: dzień warzywno- owocowy ze zdrowymi tłuszczami, dzień owsiankowy, dzień białkowo- warzywny i białkowy. Nigdy nie wiem jaki będzie następny, uzależniam to od apetytu na to co co mam jak wstaję rano.:D:D I.. pomaga- po czterech dniach 2 kg mniej a jem to na co mam ochotę, nie głodzę sięi myślę, że przy takim podeściu spustoszenia w organiźmie też nie będzie. Zajrzę po południu:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Miłka, to spróbuj może dietę sardyńską, tam codziennie jesz co innego w dowolnych ilościach. Moja znajoma własnie schudła na niej 10 kg w 3 tygodnie, teraz zaczęła drugą turę i czuje się świetnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalina666
dzieki dziewczyny ze bedziemy tutaj razem kazdego dnia w deszcz i slonce. za godzine wracam pozdrawiam was

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalina666
Moje meni na dzisiaj to1 kg filetu z kurczka.gotowany lub z grila. i kawa. duzo wody gazowanej bo ta wypelnia zladek .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalina666
mam tez w zapasie troche owocow.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalina666
no i 5 posilkow dziennie, bialka .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalina666
madrosci Jedz przed południem Najwięcej kalorii organizm potrzebuje (i spala) w pierwszej połowie dnia, więc jeśli masz ochotę na niedozwolone danie, zjedz je do godziny 14. Dzięki temu przed snem nie będziesz czuła ciężkości w żołądku i na pewno się wyśpisz Tłuszcz lepszy niż cukier Tłuste jedzenie może przynieść sylwetce korzyści. Zwłaszcza jeśli w jednym produkcie tłuszcz występuje w podobnej proporcji z białkiem (tak jest w jajkach, serach, orzechach). Dzięki zawartości tłuszczu białko wchłania się wolniej i mięśnie są długotrwale zaopa-trywane w aminokwasy. Na takie małe przekąski możesz więc okazjonalnie pozwalać sobie wieczorem (np. podczas kolacji ze znajomymi).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalina666
Nie omijaj innych posiłków Jeśli zjesz coś niedozwolonego, nie głódź się przez resztę dnia! Zachowaj stały rytm posiłków, żeby nie spowalniać przemiany materii, ale ogranicz w nich węglowodany. Tego dnia jedz głównie chude mięso i warzywa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość joiijio
taaa, a potem latem bedzie ta sama spiewka tylko, ze do swiat:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalina666
pewnie im wiecej tym lepiej i razniej sie odchudzac jojo nie mam ale do listopada schudlam 10 kg ,zostalo 10

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wiem, że powinno się zjadać 5 małych posiłków. Unikać słodyczy i wieprzowiny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dobrze prowadzona dieta białkowa pozwala przede wszystkim zrzucić zbędne kilogramy, ale pomaga też relatywnie szybko zbudować piękną muskulaturę. Ponadto \"odświeża\" organizm, buduje odporność i poprawia samopoczucie. Podstawą diety białkowej jest chude mięso - przede wszystkim drób! - i wędliny oraz nabiał. W 100 gramach piersi z kurczaka jest aż 21,5 grama białka przy mniej niż 5-proc. zawartości tłuszczu. Szczególnie przydatne przy kompilowaniu diety białkowej będą jajka - zawierają one cenne aminokwasy. Polacamy również biały ser i mleko - ale uwaga - więcej niż dwie szklanki dziennie białego płynu może prowadzić do przewapnienia kości. Nie należy przy tym zapominać o warzywach i owocach, np. w sałatkach czy surówkach. Świetnie nadają się na drugie śniadanie, stanowią też nieodzowny dodatek do obiadu. Jak to ma wyglądać? Oczywiście liczy się różnorodność, inaczej nasza dieta szybko nam się znudzi. W poniedziałek na śniadanie szklanka kefiru, 2 kromki chleba razowego, jajko na twardo i pomidor. We wtorek zamiast razowca możemy przyjąć suchara z szynką z indyka. A w środę grzanka z żółtym serem. Drugie śniadanie to owocowa parada - pomarańcze, grapefruity i jabłka to oczywiście nie wszystko. W skład drugiego śniadania dobrze jest wkomponować szklankę jogurtu, talerzyk serka homogenizowanego czy twarogu z truskawkami. Obiad bez mięsa to dla prawdziwego faceta ledwie przystaweczka. Oczywiście nie polecamy kilograma golonki skąpanej w tłuszczy, ale już np. 150-gramowy kotlet schabowy jest jak najbardziej na miejscu. Najwięcej białka zawiera jednak drób i to on najlepiej pasuje do przyjętej przez nas diety białkowej. Do tego warto dorzucić jakieś warzywa, mogą być surowe, albo np. gotowane na parze - jeśli przyrządzimy je w ten sposób, zachowają mnóstwo witamin. Lepiej nie faszerować się ziemniakami, bo rozpychają żołądek, a polane tłuszczem bardzo tuczą. Kolacja powinna być lekka, co nie oznacza, że na talerzu może się znaleźć jedynie listek mięty. Dobrym pomysłem jest tutaj ryba, ale też np. omlet czy naleśniki z twarożkiem. Utrzymanie diety białkowej przez kilka tygodni zaowocuje już zauważalnym rezultatem. Będziemy pełni energii, a z naszych twarzy będzie promieniować zdrowie. mam nadzieje ze tym razem dam rade, mam 40 -stke na karku wiec trudniej sie zrzuca. wszystkie r ady przyjme no i zapraszam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dieta dla kobiet 40-49 lat Trzeba sobie uświadomić że tempo przemiany materii jest dużo mniejsze .Powinnaś zmniejszyć kaloryczność dań spożywanych, trzeba wybierać produkty o obniżonej zawartości energetycznej. Optymalna liczba kalorii dla kobiet w wyżej podanym przedziale wynosi 1000- 1200 kl. Niestety trzeba się uzbroić w cierpliwość ponieważ na rezultaty trzeba poczekać troszkę dłużej. Należy do jadłospisu codziennego dodać więcej przeciwutleniaczy. Mają one dobroczynny wpływ na wygląd jak i elastyczność skóry. Są pierwszą obroną przed wolnymi rodnikami, to one między innymi odpowiedzialne są za efekty starzenia się organizmu. Przeciw utleniacze można odnaleźć w takich produktach jak :marchew, szpinak, sałata, mięso drobiowe, kiełki pszenicy, pomidory, ogórki oraz produktach zbożowych z pełnego przemiału. Usprawnić prace umysłu Magnez znakomicie wpływa na układ nerwowy , poprawia samopoczucie. Występuje między innymi w warzywach liściastych . Są to dobre produkty zważywszy na nisko kaloryczność. Zadbaj o nastrój Pierwsze oznaki menopauzy już powinny dawać się we znaki. Witamina R pomaga w walce z depresją, należy dodać większą ilość tej witaminy. Można ją spotkać w takich produktach jak: zbożowe nasiona roślin strączkowych, mięso, ryby.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kalina świetnie, że się zaczerniłaś. Podszywy czuwają. :( A teraz poczytam co napisałaś. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DIETA SZPITALNA TYDZIEŃ I PONIEDZIAŁEK 1 kg bananów, 6 szklanek kawy lub herbaty WTOREK 1 kg bananów, 6 szklanek kawy lub herbaty ŚRODA 2 jajka na twardo, 1 chrupkie pieczywo, ser żółty, kawa, ryba, marchewka, 1 ziemniak, kalafior, 2 gruszki, 2 jabłka CZWARTEK jajecznica z 2 jaj, 1 plasterek bekonu, 1chrupkie pieczywo, ser żółty, kawa, cielęcina, kalafior PIĄTEK jajecznica z 2 jaj, 1 plasterek bekonu, chrupkie pieczywo, ser żółty, kawa, sałata z kurczakiem, 1 ziemniak, słaby drink, kromka białego chleba, 1 pomarańcza, 3 jabłka SOBOTA jajecznica z 2 jaj, 1 plasterek bekonu, 1chrupkie pieczywo, ser żółty, świeży szpinak, 1 ziemniak, kromka białego chleba, krewetki, ciasteczko, ser pleśniowy typu rockford NIEDZIELA jajecznica z 2 jaj, plasterek bekonu, pomidor, kromka białego chleba, kawa, wołowina, zielony groszek, 1 ziemniak, pomidor, szklanka piwa, 2 jabłka, 2 pomarańcze, słaby drink. TYDZIEŃ II PONIEDZIAŁEK 1,5 puszki niesłodzonego ananasa, kawa WTOREK 1,5 puszki niesłodzonego ananasa, kawa ŚRODA jajecznica z 2 jaj, 2 plasterki bekonu, 2 kawałki chrupkiego pieczywa, ser żółty, kawa, 1 szklanka mleka, ryba, marchew, 1 ziemniak, krewetki, kieliszek czerwonego wina CZWARTEK jajecznica z 2 jaj, 2 plasterki bekonu, 2 kawałki chrupkiego pieczywa, ser żółty, kawa, 1 szklanka mleka, grochówka, świeże mięso, 2 kieliszki wódki lub słaby drink, kieliszek sherry, kieliszek koniaku. PIĄTEK jajecznica z 2 jaj, 2 plasterki bekonu, 2 kawałki chrupkiego pieczywa, ser żółty, kawa, sałata z kurczakiem, 1 ziemniak, 2 plastry ananasa, 2 pomarańcze, 1 jabłko SOBOTA 2 jajka na twardo, szklanka mleka, kromka białego chleba, kawa, gotowany kurczak z warzywami, 1 ziemniak, 2 plastry ananasa, 2 kromki białego chleba, szklanka białego wina NIEDZIELA jajecznica z 2 jaj, śledź, kromka białego chleba, kawa, szklanka mleka, gruszka, stek, 1 ziemniak, fasolka, marchewka, 2 pomarańcze, 2 jabłka, drink

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ada musisz wybrac diete w ktorej sie bedziesz dobrze czula ,bo inaczej nici z diety no i jojo. ja wybralam bialkowa bo lubie filety z grila i ryby no i jajka.mnie to nie przeszkadza . 1 raz w tygodniu robie dzien wolny ale nie obzarstwp;))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spalanie kalorii. Aerobik 550 kcal, Aerobik w wodzie 580 kcal, Badminton 400 kcal, Bieg (km przez 3,40 min) 1200 kcal, Bieg (km przez 5 min) 1000 kcal, Callanetics 300 kcal, Ćwiczenia na siłownii 400 kcal, Czytanie 25 kcal, Czytanie głośno 150 kcal, Frisbee 210 kcal, Golf 250 kcal, Gotowanie 105 kcal, Gra na pianinie 15 min. 120 kcal, Gra w kręgle 300 kcal, Gra w piłkę nożną 650 kcal, Hatha-yoga 288 kcal, Intensywna gimnastyka 300 kcal, Jazda konna 650 kcal, Jazda na deskorolce 371 kcal, Jazda na nartach biegowych 574 kcal, Jazda na nartach wodnych 441 kcal, Jazda na nartach zjazdowych 511 kcal, Jazda na rolkach 400 kcal, Jazda na rowerze (10 km/h) 300 kcal, Jazda na rowerze (20 km/h) 600 kcal, Jogging 400 kcal, Kopanie, grabienie 500 kcal, Koszykówka 550 kcal, Lekka gimnastyka 210 kcal, Lekka praca biurowa 140 kcal, Leżenie, odpoczynek 77 kcal, Łowienie ryb 260 kcal, Malowanie mieszkania 400 kcal, Marszobieg 500 kcal, Mycie okien 240 kcal, Mycie podłogi 250 kcal, Namiętne pocałunki 150 kcal, Odkurzanie 150 kcal, Oglądanie TV 25 kcal, Piłowanie drewna 450 kcal, Ping-pong 280 kcal, Pisanie długopisem 90 kcal, Pisanie na maszynie 80 kcal, Pływanie 400 kcal, Poprawianie makijażu (5 min) 30 kcal, Praca b. ciężka, np. kopanie 700 kcal, Praca ekspedientki 280 kcal, Praca kamieniarska 400 kcal, Praca w ogródku 250 kcal, Pranie ręczne 150 kcal, Prasowanie 144 kcal, Prowadzenie samochodu 126 kcal, Robienie na drutach 55 kcal, Robienie zakupów 300 kcal, Roboty ciesielskie 240 kcal, Schodzenie ze schodów 364 kcal, Ścieranie kurzy 240 kcal, Seks 200 kcal, Siatkówka 450 kcal, Siatkówka plażowa 588 kcal, Skakanie na skakance 574 kcal, Siedzenie spokojne 50 kcal, Słanie łóżek 200 kcal, Spacer spokojny 100 kcal, Spacer w umiarkowanym tempie 120 kcal, Spanie 62 kcal, Śpiewanie 122 kcal, Sprzątanie łazienki 240 kcal, Sprzątanie pokoju 180 kcal, Squash 497 kcal, Stanie na baczność 115 kcal, Stanie swobodne 100 kcal, Stretching 287 kcal, Szorowanie podłóg 426 kcal, Szybki marsz 6 km/h 150 kcal, Szycie na maszynie 135 kcal, Szycie ręczne 111 kcal, Taniec w dyskotece 500 kcal, Tenis 450 kcal, Trzepanie dywanów 260 kcal, Ubieranie się i rozbieranie 118 kcal, Układanie dokumentów 200 kcal, Wchodzenie na schody 1100 kcal, Wędkowanie 300 kcal, Wiosłowanie 500 kcal, Wiosłowanie na kajaku 450 kcal, Zamiatanie podłogi 100 kcal, Zmywanie 75 kcal, Zmywanie naczyń 144 kcal.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Założenia - dieta po 40: W wieku czterdziestu lat większość z nas ma już "odchowane" dzieci i może wreszcie spokojnie zająć się sobą. Poświęcić czas na zatroszczenie się o swoje zdrowie, sylwetkę i urodę. Często przeżywa się wtedy "drugą młodość". W tym wieku ważne jest, byśmy odpowiednim menu zabezpieczyli się przed chorobami i schudli, gdy istnieje taka potrzeba. Dieta powinna być dobrana do aktywności fizycznej, gabarytów i do ewentualnych schorzeń. Po czterdziestce ważny jest w diecie magnez, który koi układ nerwowy i chroni serce (mięso, drób, zbożowe, mleko, sery, warzywa zielonolistne, fasola, orzechy, kawa, strączkowe, suszone figi, zarodki pszenne), miedź poprawiająca przyswajanie żelaza (wątroba wieprzowa, fasola, orzechy, pieczarki, szpinak Jakże cynk zwiększający sprawność umysłową, obniżający poziom cholesterolu, dbający o ładną cerę (mięso, jaja, mleko, ostrygi, orzechy laskowe i ziemne, migdały, drożdże, produkty zbożowe), witamina C zwiększająca odporność, przeciwdziałająca wolnym rodnikom, pamiętając, że jej nadmiar sprzyja tworzeniu się kamieni nerkowych i biegunkom. Powinno się unikać słodyczy i tłuszczów, które tuczą. Przykład - dieta po 40: trwa: 7 do 21 dni odchudza: do 1,5 kg przez 7 dni polecana: wszystkim zdrowym, dorosłym osobom niewskazana dla: dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących szczególnie bogata w: witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, żelazo, białko oraz błonnik można ją powtarzać: co miesiąc dzienna dawka kalorii: ok 1000 kcal Dzień 1 Śniadanie - 285 kcal - 3 łyżki płatków owsianych z łyżką drobno posiekanych migdałów zalane szklanką mleka 0,5%, szklanka kawy zbożowej bez cukru. II śniadanie - 95 kcal - Banan (100 g), szklanka wody niegazowanej. Obiad - 389 kcal - Wieprzowina egzotyczna, ryz pełnoziarnisty gotowany (30g suchego), szklanka herbaty zielonej bez cukru. Podwieczorek - 97 kcal - Koktajl ze szklanki mleka 0,5% (100 ml) i mrożonych lub świeżych truskawek (200 g) bez cukru. Kolacja - 236 kcal - Talerz zupy z kurczaka i szparagów, szklanka zielonej herbaty bez cukru. Dzień 2 Śniadanie - 230 kcal - Dwie kromki chleba żytniego posmarowane nisko-kaloryczną margaryną z plasterkiem szynki z indyka i plasterkiem szynki wołowej, pomidor (100 g), szklanka kawy zbożowej bez cukru. II śniadanie - 85 kcal - Serek homogenizowany naturalny 0% (150g). Obiad - 312 kcal - Pieczony dorsz z limonką i ziołami, ziemniaki gotowane (100 g), buraki gotowane (150 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru. Podwieczorek - 63 kcal - Szklanka soku pomidorowego, kromka chleba chrupkiego razowego. Kolacja - 249 kcal - Sałatka mieszana, szklanka herbaty zielonej bez cukru. Dzień 3 Śniadanie - 256 kcal - Pasta z sardynek w oleju (50 g), jednego jajka na twardo i cebuli (30g), kromka chleba pełnoziarnistego, szklanka zielonej herbaty bez cukru. II śniadanie - 120 kcal - 20 g orzechów laskowych. Obiad - 377 kcal - Piersi indycze z suszonymi pomidorami z makaronem sojowym (50 g suchego), szklanka owocowej herbaty bez cukru. Podwieczorek - 100 kcal - Szklanka świeżego soku pomarańczowego. Kolacja - 195 kcal - Cytrynowe ciastko beżowe, szklanka zielonej herbaty bez cukru. Dzień 4 Śniadanie - 279 kcal - Kanapka z kromki chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną margaryną z dżemem nisko-słodzonym z fig, szklanka mleka koziego. II śniadanie - 106 kcal - Sok z czarnej porzeczki (200 ml). Obiad - 387 kcal - Wątróbka wieprzowa smażona na patelni tef łonowej bez tłuszczu (150g), ziemniaki gotowane (100g), surówka z kapusty kwaszonej (150 g),szklanka herbaty z cytryną bez cukru. Podwieczorek - 120 kcal - Serowe serce z sosem truskawkowym, szklanka herbaty bez cukru. Kolacja - 167 kcal - Gazpacho z awokado i parmezanem, szklanka zielonej herbaty bez cukru. Dzień 5 Śniadanie - 242 kcal - 2 jajka na miękko, dwie kromki chleba chrupkiego z niskokaloryczną margaryną, pomidor, zielona herbata bez cukru. II Śniadanie - 112 kcal - 20 g łuskanych ziaren słonecznika. Obiad - 390 kcal - Talerz zupy fasolowej po toskańsku. Podwieczorek - 130 kcal - Wirujący mus z kawy mokka, woda niegazowana. Kolacja - 198 kcal -Ozór w galarecie (100 g) skropiony sokiem z cytryny, sałata, herbata bez cukru Dzień 6 Śniadanie - 289 kcal - Mus jogurtowy z truskawkami, szklanka kawy zbożowej bez cukru. II śniadanie - 102 kcal - Kromka chleba chrupkiego żytniego posmarowana niskokaloryczną, wysokogatunkową margaryną, z liściem sałaty i plasterkiem sera żółtego light, szklanka herbaty z cytryną bez cukru. Obiad - 338 kcal - Sałatka z sosem curry, dwie kromki chleba chrupkiego żytniego posmarowane niskokaloryczną, wysokogatunkową margaryną, szklanka herbaty zielonej bez cukru. Podwieczorek - 108 kcal - Dwa czekoladowe ciasteczka z orzechami, szklanka kawy zbożowej bez cukru. Kolacja - 197 kcal - Pieczona pierś z kurczaka (100 g), 150 g warzyw mieszanych z mrożonki gotowanych, tost z kromki chleba pełnoziarnistego, szklanka herbaty owocowej bez cukru. Dzień 7 Śniadanie - 267 kcal - Deser z koziego twarożku, szklanka herbaty z cytryną bez cukru. II Śniadanie - 96 kcal - Jeden średni owoc sharon, szklanka wody niegazowanej. Obiad - 336 kcal - Klops z cielęciny (150 g), ziemniaki gotowane (100 g), brokuły gotowane (200g), szklanka czerwonego, czystego barszczu do popicia. Podwieczorek - 115 kcal - Brzoskwinie w szampanie, szklanka kawy zbożowej bez cukru. Kolacja - 192 kcal - 30 g gotowanego ryżu wymieszanego z 50 g gotowanej i posiekanej wołowiny, 1 pokrojonym pomidorem i 1/2 siekanej cebuli z ziołami, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dieta dla 40-latek powinna być nieco inna niż dla ich młodszych koleżanek. W tym wieku skóra i organizm nie pracuje już na pełnych obrotach, dlatego niektóre posiłki powinny zniknąć z naszego menu. Całkowicie wyeliminuj tłuszcze i słodycze. Jedz mniej słodkich owoców (mają za dużo cukru), a więcej rozmaitych warzyw. Po zakończeniu diety nie powinnaś tyć, jeśli nie będziesz się objadać (zwłaszcza słodyczami). Nie waż się codziennie, kontroluj ciężar ciała raz na tydzień, a kiedy zauważysz, że przytyłaś, powtórz dietę. Komentarz specjalisty Dr Ewa Lange z Katedry Dietetyki i Żywności Funkcjonalnej SGGW - W tym okresie zmniejsza się poziom hormonów. Nasilają się zmiany miażdżycowe wynikające ze zmniejszenia stężenia "dobrego" cholesterolu HDL. Kłopoty te mogą być łagodzone przez fitohormony zawarte w produktach roślinnych, głównie w warzywach strączkowych. Warto sięgnąć po soję i soczewicę - zawierają też lecytynę, poprawiającą zdolność koncentracji. Zmniejszonej aktywności fizycznej towarzyszy mniejsza wydolność mięśni i mięśnia sercowego. Mogą pojawić się problemy ze snem, co prowokuje do podjadania nocą i w efekcie tycie. W tym wieku bardzo przydałby się ruch, który nie tylko poprawia kondycję, ale i nastrój, oraz reguluje tempo przemiany materii. Pogarsza się regeneracja naskórka, skóra traci elastyczność, dlatego konieczna jest dieta z witaminami A i z grupy B oraz płynami. Zrezygnuj z tłustego mięsa, zastąp je drobiem i rybami. Nie jedz słodyczy, najwyżej kawałeczek czekolady raz na tydzień. W Twoim jadłospisie nie może zabraknąć: - chudego drobiu i rozmaitych ryb morskich oraz słodkowodnych - są lekkostrawne i organizm szybko je spala; - warzyw - poprawiają perystaltykę jelit, przyspieszają i regulują trawienie; - nabiału - mleka i jego przetworów (kefiru, jogurtu, twarogu, sera) - raz dziennie, ale w wersji niskotłuszczowej. Powstrzymaj apetyt: - Dużo pij przez cały dzień: wodę, słabą herbatę i kawę bez dodatków - Zaplanuj jedzenie na cały dzień: nieduże porcje, ale często (nawet 6 razy dziennie) - Jedyny obfity posiłek, na jaki możesz sobie pozwolić, to pierwsze śniadanie, najlepiej z nabiałem czy chudą wędliną. Niezbędne zajęcia, które musisz wykonać w ciągu dnia, pozwolą spalić nadmiar kalorii. Ponadto pozbędziesz się uczucia silnego głodu w godzinach południowych - Koło telewizora, zamiast orzeszków czy chipsów, połóż oczyszczone marchewki i łodygi selera. Zapełnią żołądek, oszukają apetyt - Postaraj się ograniczyć pieczywo, 1 kromka pełnoziarnistego chleba dziennie w zupełności Ci wystarczy. Spróbuj nie jeść kolacji, to najskuteczniejszy środek odchudzający DIETA Dzień pierwszy Dzień pierwszy Śniadanie: - 10 dag chudego, - Rzodkiewki i szczypiorek, - 3 łyżki jogurtu. Drugie śniadanie: - 1 pomidor Obiad: - 15 dag pieczonej piersi z kurczaka albo cielęciny, - 2 łyżki ryżu, - Zielona sałata z sosem winegret. Kolacja: - Puchar z witaminami Przepis - 1 duży pęczek rzodkiewek, 1 jabłko, kilka łodyg selera naciowego, 1 czerwona cebula, 1 sałata masłowa, pół pęczka natki pietruszki, sok z jednej cytryny, szczypta soli, mielony pieprz - Warzywa oczyścić, dokładnie umyć, starannie osączyć; rzodkiewki pokroić na plasterki; cebulę i łodygi selera w krążki; natkę pietruszki posiekać; rozdrobnione warzywa włożyć do salaterki, przyprawić, skropić sokiem z cytryny. Dzień drugi Śniadanie: - 3 łyżki muesli ze szklanką mleka 0,5% tłuszczu, - Kromka chrupkiego chleba cienko posmarowanego masłem, - 2 plasterki szynki drobiowej, - 1 ogórek. Drugie śniadanie: - 1 jabłko. Obiad: - Filiżanka bulionu z kurczaka z łyżką makaronu, - Kalafior z sosem z papryki i razowym tostem Przepis - 1 kalafior, 1/2 strąka papryki, 1 cebulka, sól, biały pieprz, 1 łyżeczka oleju - Kalafior oczyścić, umyć, dokładnie osączyć, ugotować; paprykę i cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany olej, poddusić; polać odcedzony kalafior, posypać posiekaną zieleniną. Kolacja: - Sałatka jarzynowa z 10 dag pieczonej piersi z kurczaka z warzywami, - 1 mandarynka. Dzień trzeci Śniadanie: - Budyń na chudym mleku z truskawkami świeżymi lub mrożonymi. Drugie śniadanie: - Kromka chrupkiego pieczywa z plasterkiem żółtego sera, - 1 pomidor. Obiad: - Gotowane mięso z piersi kurczaka (15 dag) z warzywami. Przepis - 15 dag mięsa z piersi kurczaka, pęczek włoszczyzny, brukselka, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki masła - Włoszczyznę oczyścić, dokładnie umyć, osączyć, rozdrobnić; warzywa włożyć do garnka, ugotować w małej ilości wody, a kiedy będą miękkie, wyjąć, osączyć; do wywaru włożyć umyte i osuszone mięso, ugotować, wyjąć na talerz, obłożyć warzywami; na wierzchu położyć kawałek masła. - 1 szklanka soku z buraka i jabłek rozcieńczonego wodą mineralną. Kolacja: - Pieczone jabłko bez dodatków. Dzień czwarty Śniadanie: - Jajecznica z 2 białek i 1 żółtka, - Kromka pełnoziarnistego chleba. Drugie śniadanie: - Kubek odtłuszczonego jogurtu naturalnego. Obiad: - Ryba ze szpinakiem Przepis - 20 dag ryby (dorsz, tołpyga, mintaj), garść liści świeżego szpinaku, sól, 1/2 strąka papryki, łyżeczka oleju, 1/2 cytryny - Rybę umyć, posolić, skropić sokiem z cytryny; szpinak umyć, wrzucić na 5 minut na osolony wrzątek, odcedzić, skropić sokiem z cytryny zmieszanym z olejem; rybę ugotować na parze, położyć na szpinaku, posypać kawałkami papryki. - 1 ziemniak, - 1 jabłko. Kolacja: - Sałatka jarzynowa z majonezem light. Dzień piąty Śniadanie: - 3 łyżki płatków owsianych, - 1 szklanka odtłuszczonego mleka 0,5%. Drugie śniadanie: - Pomidor lub kilka rzodkiewek. Obiad: - Zupa jarzynowa z ziemniakiem, - Gołąbki z mięsem z indyka i warzywami. Przepis - 3 liście kapusty, 10 dag mielonego mięsa z indyka, 1 łyżka ryżu, 1 cebulka, rzodkiewki, koperek, jogurt, sól, pieprz - Ryż ugotować na sypko, ostudzić; cebulkę obrać, posiekać, wymieszać z ryżem; połączyć z mielonym mięsem, przyprawić do smaku solą i pieprzem; liście kapusty zalać wrzątkiem, po upływie 3 minut osączyć; rozłożyć na deseczce, napełnić przygotowanym farszem, zawinąć; ugotować w osolonym wrzątku (ok. 15-20 min); wyjąć, udekorować koperkiem i pokrojonymi w krążki rzodkiewkami; do jogurtu dodać kilka łyżek wywaru, w którym gotowały się gołąbki, przyprawić, sosem polać gołąbki. Kolacja: - 2 plasterki chudej wędliny, np. polędwicy lub szynki drobiowej, - 1 kromka chrupkiego pełnoziarnistego chleba, - Pół ogórka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kalina, najbardziej ogólnie mówiąc taką: 5 niewielkich posiłków dziennie rezygnacja z wieprzowiny, słodyczy, tłustych serów i alkoholu dużo warzyw, trochę owoców

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Specjalna dieta dla dojrzałych kobiet. Dzięki niej schudniesz, będziesz wyglądać świeżo i atrakcyjnie, a dolegliwości związane z okresem przekwitania nie będą aż tak dotkliwe. Dieta ta jest ponadto bogata w wapń, co uchroni cię przed rozwojem osteoporozy. TRWA: 7 dni. Aby zobaczyć jej rezultaty, najlepiej stosować ją przez kilka tygodni (nie dłużej niż przez 23 miesiące) ODCHUDZA: ok. 0,50,75kg w ciągu tygodnia MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: najlepiej skonultować to z dietetykiem POLECANA: dla kobiet z nadwagą lub otyłością w okresie menopauzy NIEWSKAZANA DLA: dzieci, rosnącej młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących SZCZEGÓLNIE BOGATA W: fitoestrogeny, antyoksydanty, wapń WSKAZÓWKI DLA MĘŻCZYZN: przez mężczyzn mało i średnio aktywnych może być stosowana w takich samych proporcjach, jak przez kobiety. W wypadku mężczyzn o większej aktywności wskazane jest spożycie podwójnej porcji podwieczorku DZIENNA DAWKA KALORII: 1200 kcal UWAGA! W czasie stosowania konieczne jest wypijanie każdego dnia około 810 szklanek niesłodzonych napojów. DZIEŃ 1 ŚNIADANIE ok. 350 kcal Maślanka z muesli i borówkami: szklanka maślanki (250 g), 4 łyżki muesli z suszonymi owocami (40 g), filiżanka borówek amerykańskich (140 g) DRUGIE ŚNIADANIE ok. 140 kcal Kanapki z pieczonym kurczakiem: 2 kromki pieczywa chrupkiego (20 g), 3 plasterki pieczonego kurczaka (50 g), pół małego ogórka (50 g), 1/3 małej papryki (50 g), liście sałaty OBIAD ok. 390 kcal Zapiekanka sojowa z warzywami: 1/4 szklanki suchych nasion soi (50 g masa przed ugotowaniem), jajko ugotowane na twardo, 3 plasterki szynki drobiowej (60 g), łyżka przecieru pomidorowego (20 g), kilka łyżek bulionu, 12 ząbki czosnku, pół łyżeczki oliwy z oliwek, zielenina, ulubione przyprawy, 2 małe pomidory (200 g) Soję ugotuj do miękkości i odcedź. Jajko posiekaj w kostkę, a szynkę pokrój w kwadraty. Przygotowane składniki wymieszaj ze sobą, dodaj bulion, przecier, oliwę, czosnek, zieleninę, a następnie dopraw. Przygotowaną masę przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przykrytą w temp. ok. 160 st. C mniej więcej przez 15 minut. Podawaj z kawałkami pomidorów. PODWIECZOREK ok. 140 kcal duża gruszka (180 g), małe jabłko (100 g) KOLACJA ok. 210 kcal Jogurt z warzywami: szklanka chudego jogurtu naturalnego (250 g), półmisek chrupiących warzyw: 2 średnie marchewki (200 g),pół średniej papryki (100 g), łodyga selera naciowego (50 g) DZIEŃ 2 ŚNIADANIE ok. 330 kcal Ryż na mleku z duszonymi jabłkami i rodzynkami: 1,5 szklanki mleka 0,5-proc. (330 g), 1/3 opakowania ryżu brązowego (35 g masa przed ugotowaniem), jabłko (100 g), łyżka rodzynek (15 g), cynamon Ryż ugotuj na mleku. Jabłko zetrzyj na tarce, podduś w małej ilości wody i dopraw cynamonem. Następnie dodaj je do ugotowanego ryżu. Ryż podaj posypany rodzynkami. DRUGIE ŚNIADANIE ok. 130 kcal Kanapka z twarogiem i rzodkiewkami: kromka chleba razowego z soją (30 g), 1/4 kostki chudego twarogu (50 g), 5 dużych rzodkiewek (100 g), liście sałaty OBIAD ok. 420 kcal Łosoś pieczony: 100 g filetu z łososia, sok z cytryny, ulubione przyprawy Sałatka ze szpinakiem i pomidorami:pęczek świeżego szpinaku (150 g można użyć tyle samo szpinaku mrożonego), 2 małe pomidory (200 g), łyżeczka oliwy z oliwek, przyprawy, zielenina, sok z cytryny, 1/3 opakowania kaszy gryczanej (35 g masa przed ugotowaniem) Łososia skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Następnie posyp go przyprawami, zawiń w folię i piecz w temp. ok. 180200 st. C przez ok. 20 minut. Szpinak porwij na małe kawałki, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, oliwę, zieleninę i dopraw, jak lubisz. Danie podawaj z ugotowaną kaszą. PODWIECZOREK ok. 130 kcal duża pomarańcza (300 g bez skórki) KOLACJA ok. 220 kcal Sałatka z dwóch rodzajów fasolki i kaparów: ugotowana zielona fasolka szparagowa (150 g), pół puszki czerownej lub białej fasolki (110 g), pół małej papryki czerwonej (75 g), 2 ogórki konserwowe (100 g), łyżeczka oliwy z oliwek, kilka kaparów, pieprz, zielenina DZIEŃ 3 ŚNIADANIE ok. 330 kcal Sojowy poranek z muesli i brzoskwiniami:szklanka napoju sojowego naturalnego z wapniem (250 g), 4 łyżki muesli z rodzynkami i orzechami (40 g), duża brzoskwinia (180 g) DRUGIE ŚNIADANIE ok. 120 kcal Kanapka z szynką: 2 kromki pieczywa chrupkiego (20 g), 2 plasterki szynki drobiowej (40 g), mały ogórek (100g), liście sałaty OBIAD ok. 440 kcal Zupa krem z pomidorów i soczewicy: 70 g suchych nasion soczewicy, 1/3 puszki pomidorów (130 g), 2 małe ziemniaki (140 g bez skórki), cebulka (50 g), łyżeczka oliwy z oliwek, 300 ml bulionu, 12 ząbki czosnku, zielenina, ulubione przyprawy Cebulkę posiekaj drobno i obsmaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Do gorącego bulionu wrzuć soczewicę, kawałki ziemniaków, cebulki i gotuj do miękkości. Dodaj pomidory, czosnek, zieleninę. PODWIECZOREK ok. 130 kcal mały banan (100 g masa bez skórki), 2 suszone śliwki (12 g) KOLACJA ok. 200 kcal Eskalopki cielęce z warzywami: 100 g chudej cielęciny, kilka łyżek bulionu, zielenina, ulubione przyprawy, duży brokuł (250 g),pół średniej papryki (100 g) DZIEŃ 4 ŚNIADANIE ok. 330 kcal Kasza manna na mleku z malinami: 1,5 szklanki chudego mleka 0,5-proc. (330 g), 3 płaskie łyżki kaszy manny (45 g masa suchej), szklanka malin (160 g) DRUGIE ŚNIADANIE ok. 150 kcal Kanapka z pastą serową: pół małej grahamki (25 g), pasta serowa: łyżka startego sera żółtego (20 g), łyżeczka serka naturalnego 3 proc. tł. (15 g), zielenina, ulubione przyprawy, 1/3 małej papryki (50 g), liście sałaty OBIAD ok. 430 kcal Gulasz cielęcy: 100 g chudej cielęciny, przyprawy pół średniej papryki (100 g), mały pomidor (100 g), mała cebula (50 g), 1/3 szklanki soku pomidorowego (80 g), łyżeczka oliwy z oliwek, zielenina Surówka z kapusty pekińskiej: 23 liście kapusty pekińskiej, duży pomidor (200 g), 1/3 pora (30 g), pół małej papryki (50 g), przyprawy pół małego jogurtu naturalnego (75 g), 1/3 opakowania kaszy jaglanej (35g masa suchej), czosnek, zielenina Cielęcinę pokrój na paseczki i obsmaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Warzywa podziel na małe kawałki, dodaj do mięsa i podduś. Dodaj sok, oliwę, zieleninę i dopraw, jak lubisz. Kapustę poszatkuj, dodaj kawałki pozostałych warzyw, jogurt, zieleninę i dopraw. Danie podawaj z ugotowaną kaszą. PODWIECZOREK ok. 120 kcal kawałek mango (180 g bez odpadków) KOLACJA ok. 200 kcal Sałatka z kiełkami sojowymi i jajkiem: kilka liści sałaty lodowej, jajko na twardo, 3 plasterki szynki drobiowej (60 g), pół średniej papryki (100 g), mały ogórek (100 g), pół małego jogurtu naturalnego (75 g), czosnek, zielenina, przyprawy DZIEŃ 5 ŚNIADANIE ok. 330 kcal Twarożek z truskawkami: opakowanie lekkiego serka ziarnistego (150 g), szklanka truskawek (200 g), 68 sztuk migdałów (7g), 2 łyżki zarodków pszennych (12 g), 2 kromki pieczywa chrupkiego (20 g) DRUGIE ŚNIADANIE ok. 120 kcal Kanapka z pasztetem i ogórkiem kwaszonym: cienka kromka chleba razowego z soją (30 g), plasterek chudego pasztetu drobiowego (20 g), 2 średnie ogórki kwaszone (100g), liście sałaty OBIAD ok. 440 kcal Zsiadłe mleko z ziemniakami i koperkiem: szklanka chudego zsiadłego mleka (250 g), 2 małe ziemniaki (140g po obraniu), koperek Jajka sadzone z fasolką: 2 jajka, 1,5 pęczka fasolki szparagowej (220 g), duży pomidor (200 g) PODWIECZOREK ok. 140 kcal 2 średnie jabłka (300 g) KOLACJA ok. 190 kcal Panga pieczona z ziołami: 100 g fileta z pangi lub innej chudej ryby, sok z cytryny, zielenina, przyprawy Sałatka z trzech rodzajów warzyw: mała róża kalafiora i brokuła (po 100 g), pomidor (20 g), plaster sera feta light (25 g), sok z cytryny, zielenina, przyprawy Rybę skrop sokiem z cytryny. Odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Następnie posyp ją przyprawami, zawiń w folię i piecz w temp. ok. 180200 st. C mniej więcej przez 25 minut. Kalafior i brokuły ugotuj na parze lub w małej ilości wody na półtwardo. Warzywa wymieszaj z kawałkami pomidora, pokruszoną fetą i dopraw tak, jak lubisz. DZIEŃ 6 ŚNIADANIE ok. 340 kcal Muesli z jogurtem: szklanka chudego jogurtu naturalnego (250 g), 4 łyżki musli (40 g), 2 orzechy włoskie (8 g), mandarynka (90 g) DRUGIE ŚNIADANIE ok. 150 kcal Jajko z pieczywem i rzodkiewkami:2 kromki pieczywa chrupkiego (20 g), jajko ugotowane na miękko, 5 dużych rzodkiewek (100 g), kilkanaście sztuk kiełków sojowych OBIAD ok. 370 kcal Makaron z tuńczykiem i kaparami: 1618 sztuk makaronu świderki lub penne (35 g masa suchego), puszka tuńczyka w sosie własnym (130 g), 1/3 opakowania serka 3 proc. tł. (50 g), kilka sztuk kaparów, zielenina, sok z cytryny, przyprawy Surówka z selera i marchewki: szklanka starego selera korzeniowego (160 g), średnia marchewka (100 g), 1/3 małego jogurtu naturalnego (50 g), zielenina, przyprawy, sok z cytryny PODWIECZOREK ok. 130 kcal 2 duże kiwi (240 g) KOLACJA ok. 230 kcal Sałatka z grillowanym kurczakiem i awokado: 3 liście kapusty pekińskiej, 100 g piersi kurczaka, 1/5 szklanki pokrojonego awokado (40 g), 1/2 małej papryki (75 g), mały ogórek (100 g), 1/2 opakowania jogurtu naturalnego (75 g), sok z cytryny, zielenina, ulubione przyprawy Kurczaka posyp przyprawami, zgrilluj na złoty kolor i pokrój w kostkę. Kapustę drobno posiekaj. Warzywa podziel na mniejsze cząstki. Składniki wymieszaj, dodaj jogurt, zieleninę i dopraw. DZIEŃ 7 ŚNIADANIE ok. 340 kcal Owsianka z jeżynami: 1,5 szklanki chudego mleka 0,5 proc. tł. (330 g), 4 łyżki płatków owsianych (40 g), filiżanka jeżyn (150 g) DRGIE ŚNIADANIE ok. 120 kcal Kanapka z twarożkiem i kiełkami soi: cienka kromka chleba pełnoziarnistego (30 g), plasterek chudego twarogu (30 g), pół średniej papryki (100 g), kilka sztuk kiełków soi OBIAD ok. 390 kcal Papryka faszerowana ryżem i warzywami: duża papryka (250 g), 2 łyżki ryżu brązowego (30 g masa suchego), mała cebula (50 g), kilka łyżek bulionu, łyżeczka oliwy z oliwek, 2 łyżki startego parmezanu (25 g), zielenina, ulubione przyprawy, fasolka szparagowa (220 g) PODWIECZOREK ok. 110 kcal 6 śliwek węgierek (250 g) KOLACJA ok. 200 kcal Zrazy wołowe: 100 g chudej wołowiny, pół małego kwaszonego ogórka (25 g), paseczek papryki czerwonej (15 g), 1/3 małej cebuli (15 g), łyżeczka musztardy (10 g), kilka łyżek bulionu, zielenina, ulubione przyprawy, liść laurowy Surówka z kwaszonej kapusty i marchewki: szklanka kapusty kwaszonej (250 g), 2 małe marchewki (100 g), sok z cytryny, zielenina, ulubione przyprawy Wołowinę rozbij na cienki plaster, posyp przyprawami i posmaruj musztardą. Na końcu plastra ułóż paseczki papryki, ogórka, kawałki cebuli i zwiń ściśle. Przygotowany zraz duś do miękkości w bulionie z dodatkiem przypraw. Kapustę wymieszaj ze startą marchewką, dodaj sok z cytryny, zieleninę i dopraw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×