Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytanko !!!!!

czy warto iść na studia ???

Polecane posty

Gość Pytanko !!!!!
up...up...up...

Gość gość
Dajcie sobie w końcu spokój z tymi studiami. Co trzecia osoba nie ma zatrudnienia po studiach. Czujecie to? Lepiej iść w szkolenia kierunkowe, to da dużo lepszy efekt. Tak więc nie wymyślajcie. U mnie zwykłe szkolenia kosmetyczne dały pracę. Dla pracodawców liczy się umiejętność, a nie papier!

Gość gość
warto ale tylko zagraniczne np Viadrina w Frankfurcie nad odra bo tylko te liczą sie na całym św

Gość anna mason
Co z tego, że liczą się na całym świecie? Firmy nie dają pracy za uznanie, lecz za umiejętności, więc póki tych umiejętności nie będzie, nie będzie również pracy. Nigdy nie nastawiałam się na super uczelnie, tylko na konkretne umiejętności.

Gość karolinaba
Tylko pytanie w jaki sposób zdobyć te umiejętności, aby rzeczywiście były one sensowne i przynosiły fajne efekty. Potrafisz odpowiedzieć na to pytanie? Bo ja jakoś nie widzę w 100% pewnej drogi.

Gość gandasama
Kiedy zauważycie jak wygląda rzeczywistość. Polska to dno, tutaj nie ma pracy, a studia to tylko metoda na niszczeniem młodym życia. Zajmijcie się robieniem kariery zawodowej, nauką i doświadczeniem. Uczę się w new nails, olałam studia. Przez to będę miała 5 lat mniej wolnego, ale przynajmniej będę miała pracę!

Gość gość
Ja wiem tyle, po szkole średniej poszłam prosto do pracy, nie robiłam studiów. Po 5 latach moja firma przenosiła siedzibę do innego miasta. Nie chciałam się tam przeprowadzać więc wylądowałam na bezrobociu. Po 10 miesiącach intensywnego szukania pracy załapałam się na jakąś śmiszną robotkę na 3/4 etatu. Jest to o tyle dziwne, że miałam 5 lat doświadczenia w analizach finansowych. Żadnej poważniejszej firmy to nie interesowało bo nie miałam studiów. Nikt nawet nie chciał ze mną rozmawiać bo nie przechodziłam wstępnej selekcji. Potem poszłam na studia zaoczne. Po 2 miesiącach od zaktualizowania CV pracowałam już w nowej firmie. Jesli ktoś planuje karierę jako szeroko pojęty pracownik biurowy to studia są raczej niezbędne. A :) i jak się dobrze wybierze kierunek to nawet można się czegoś nauczyć ;)

Gość gość
ze studiami możesz zostac kierownikiem i robotnikiem,a bez tylko z robotnikiem

Gość gość
uważam, że warto zrobić licencjata czy inżyniera, ale magisterka z perspektywy czasu to dla mnie porażka mam jedynie papierek ale jeszcze się nie przydał jedynie sama świadomość P. mgr jest fajna, że jesteś mgr jak pozostała reszta;p

Gość frankas
Ja bym nie poszła - widzę co się dzieje. Wybierałam drogę wraz z moimi koleżankami 6 lat temu. Ja pracuję od 5 lat w salonie kosmetycznym, one siedzą na bezrobociu. Skończyły kosmetologię, a ja mam szkolenia zawodowe w new nails. Dla firmy liczy się to co potrafisz, a nie ile i jakie kierunku ukończyłeś.

Gość gangrenos
Ogólnie Polska to dno i najlepszym pomysłem jest stąd uciekać, chyba że faktycznie zdobędziesz jakąś sensowną pracę, bo jeśli nie... szkoda czasu.

Gość gość
jesli nie masz pomysłu na własną działalność i pieniędzy albo na jakiś przyszłościowy ,, fach" do którego nie trzeba studiów tylko np studium to idź na studia bo bez nich jesteś nikim... wielu jest teraz licencjatów i magistrów ,ale właśnie dlatego trzeba coś skończyć...

Gość frankas
Problemem studiów jest to, że teraz prawie każdy je kończy. A jeśli daną "umiejętność" posiada prawie każdy, to logiczne, że nie będą z niej wynikały żadne profity, prawda?

Gość aniamielec
Frankas - również pracuję w salonie kosmetycznym i u nas mamy identyczną sytuację. Przychodzą dziewczyny po studiach, chcą zarabiać 2 razy więcej niż my, a one kompletnie niczego nie potrafią. Później przychodzą po kilku miesiącach, że mogą pracować za podstawę ;-)

Gość czerwkowa
U nas panuje ciemnota. Ludzie myślą, że mając papier ze studiów będę mieli wszystko. Może i tak kiedyś było, ale 20-30 lat temu. Teraz mieć papier ze studiów to tak jak mieć telewizor. Większe znaczenie mają po prostu konkretne umiejętności.

Gość gość
W dzisiejszych czasach studia nie maja żadnego znaczenia.Dawniej były zawodówki, technka w określonym kierunku i ludzie mieli pracę.Dzis mam wyższe wykształcenie, zrobiłam doktorat i pracuje fizycznie.Pytam, czy warto było?????

Gość bardziak
Nie warto - idź w stronę szkoleń kierunkowych w tym co cię interesuje. Ja pracuję bez studiów w branży kosmetycznej, konkretnie robiłam zawodowe szkolenia w new nails, później wiele czasu poświęciłam na praktykę i w zasadzie to dzięki temu jestem w takim, a nie innym miejscu.

Gość marta brocka
Moim zdaniem nie warto. Przede wszystkim większość kierunków nic nie daje. Dużo lepiej kształcić się do konkretnego zawodu. Nie twierdzę, że od razu będzie idealnie, ale szkolenia zawodowe + dużo praktyki to dobre rozwiązanie.

Gość blisiak
Szkolenie zawodowe, takie na kilka tygodni, daje dużo więcejj niż 5 lat na studiach 0 konkrety, praktykę, możliwości, a nie byle co. Więc moim zdaniem lepiej właśnie swój czas poświęcić na takie konkrety, a nie naukę kwestii, które nie mają znaczenia.

Gość karsik
Zdecydowanie warto - na wybrane kierunki, ale rzeczywiście w większości przypadków dużo większe znaczenie mają po prostu dobre szkolenia zawodowe, które faktycznie przygotują do pracy. I tyle...

Gość gość
gowno prawda,że warto.Moje koleżanki pracują w sklepie mięsnym,innej do sklepu z obuwiem nie przyjęli,bo jest po studiach.Ogólnie porażka.Liczą się znajomości.Firmy robią sztuczne castingi pod już z góry nagraną,swoją kandydatke-tak się obchodzi przepisy.

Gość kampoek
Nie warto - strata czasu, no chyba że prawo, infa, medycyna... A inne tematy to ogarnia się nawet lepiej przez szkolenia - brak bzdurnej teorii. Stracicie kilka lat mniej, a do zawodu faktycznie się przygotujecie.

Gość gość
Oczywiście że warto. Ja jestem na 3 roku kosmetologii w łódzkim medyku i już mam pracę ;)

Gość anna kasik
Nie warto, ptrzynajmniej na większość kierunków. Jestem kosmetyczką od 6 lat. Do naszego salonu przychodzą dziewczyny po kilku latach kosmetologii, mają papier i... to wszystko. Studia to strata czasu.

Gość Marcin_s
Według mnie to kwestia pomysłu na życie, niektórzy w wieku 20 lat zakładają firmę, inni do 25 roku życia (albo i dłużej) są na utrzymaniu rodziców, bo chcą studiować. A czy to się opłaca, to już sprawa indywidualna. Ja rozważam Prawo i Finanse w praktyce na Wsb - http://www.wsb.pl/poznan/kandydaci/studia-jednolite-magisterskie/kierunki-i-specjalnosci ,później mam plany, żeby otworzyć własną działalność, więc myślę, że takie studia mi się przydadzą. Ale studiowanie dla samego studiowania moim zdaniem jest zwykłym przedłużeniem liceum. Najważniejsze, żeby mieć cel i konsekwentnie do niego dążyć.

Gość keszonaks
Moim zdaniem nie warto, chyba że na bardzo wymagające kierunki typu prawo czy medycyna. A poza tym to lepiej robić szkolenia w konkretnym kierunku, bo właśnie to pozwala się rozwinąć i zdobyć praktyczną wiedzę. Czy nie o to tutaj chodzi?

Gość gość
Ja bym nieszedl,tam piją cpaja i sie ****ają,obrzydliwosć fuj:-P

Gość gość
Nie rozumiem takiego pytania zwłaszcza w dzisiejszych czasach kiedy jest taka spora konkurencja. Oczywiście że warto !. Ważne tylko na jaki kierunek. Przykładowo ja wybrałam finanse i rachunkowość w Wyższej Szkole Ubezpieczeń w Krakowie www.wsu.pl i wiem że po tym na rynku pracy jest co robić. Poza tym studia są też dla jakiegoś własnego samorozwoju.

Gość gość
Oczywiście, że warto! To wspaniały czas, którego nigdy nie zapomnisz :) Studiowałam dziennikarstwo na Uniwersytecie Śląskim i to był zdecydowanie najlepszy czas w moim życiu :) Z tego co pamiętam przy szukaniu korzystałam z http://study4u.eu/uczelnie-w-miastach-ue/katowice :) Zobacz może pomoże Ci to dokonać wyboru :)