Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czarna oliwka 201222

DO MAM, KTÓRE ZDECYDOWAŁY SIĘ W OGOLE NIE KARMIĆ PIERSIĄ

Polecane posty

Na wstępie proszę nie krytykowanie i umoralnianie,bo już podjęłam decyzję o niekarmieniu piersią i zdania nie zmienię. Mam pytanie do kobiet, które również postanowiły nie karmić już przed porodem. Jak radziłyście sobie z nawałem pokarmu?Czy piersi były bardzo nabrzmiałe i bolesne?Miałyście zapalenie?Tego sie obawiam najbardziej...Chcę poprosić ginekologa o tabletki na zatrzymanie laktacji,ale nie wiem czy się zgodzi. Chodzę prywatnie,wiec może nie bedzie problemu?Czy Wam lekarz bez problemu przepisał takie tabletki?Bede miec cc, słyszłam,ze pierwsza tabletkę można przyjąć od razu po zabiegu,zdarza się,że po cc pokarm pojawia się np. w 2 czy 3 dobie,więc może gdyby zacząć przyjmować tabletki zaraz po zabiegu,pokarmu w ogole sie nie pojawi lub bedzie go mało?Jakie zabiegi jeszcze stosowałyscie zeby pokarmu bylo jak najmniej,az w koncu zanikl? Proszę napiszcie jak to u Was wygladało.

Słyszałam też o piciu szałwii, myślałam zeby zacząc pic juz ok 2 tyg przed porodem,ale czytałam, że szałwia jest w ciąży zabroniona. Tylko dlaczego?B hamuje laktację czy dlatego,że mogłaby ogólnie zaszkodzić dziecku?Jeśli mogłaby zaszkodzić maluszkowi to oczywiście wstrzymam się z piciem do rozwiązania. Czy któraś z Was piła szałwię?Jest w ogole skuteczna?

Naprawde nie ma tu kobiet niekarmiących?

Gość mamaDwojki
Witaj :) ja urodziłam dwoje dzieci, córke karmiłam tylko 3 dni w szpitalu, w domu za progiem od razu butelka, nie chciałam karmić, bo po pierwsze bolało jak cholera, ja plakałam i córka płakała bo nie umiała się najesć. Nie brałam żadnych tabletek na wstrzymanie latacji ani nic nie robiłam, po prostu przestałam karmić. Kilka dni sciągałam po trochę i jakoś sam pokarm zanikł. Przy synie tak samo było, tyle że wogóle go nie karmiłam, ani raz nie prrzystawiłam, łatwiej straciłam pokarm niż przy córce. Jeśli nie chcesz karmić to nie powinnaś mieć chyba wielkiego problemu bo nie będziesz pobudzać laktacji, przynajmniej wedlug mnie, może być cieżko na poczatku jak pojawi się pokarm. Ale niem,am pojęcia jak to jest wiec może niech sie wypowiedza inne mamy.

Gość ja nie karmiłam
Nic nie robiłam. Absolutnie nic. też miałam cc. nie przystawiałam córki do piersi w szpitalu tylko od razu butla-miałam swoją i mleko jak szłam do szpitala. i nic. pokarm się nie pojawił,bo nic nie pobudzało laktacji.

Dziękuję Wam za normalne odpowiedzi:) Chciałabym się jeszcze zapytać jakie mleko dawałyście na samym początku?

Gość dellicje
jakie mleko podawaj koniecznie HA, czyli dla dzieci mogących miec alergie albo sojowe od razu. W ten sposób unikniesz wielu problemów w brzuszkiem malucha Mi powiedział to lekarz ale za późno, bo podawałam normalne mleko NAN 1 i synowi rozwinęła sie alergia HA sa drozsze, ale uwierz mi warto !!!!!!!!!!!!!!

Rozumiem, że może być obojętnie jaka firma tylko mleko musi być oznaczone symbolem HA,tak? Przepraszam jeśli zadaje głupie pytania,ale to moje pierwsze dziecko.

Gość dellicje
TAK uwierz mi prosze na słowo, mimo że zaraz ktoś napisze inaczej ja tego nie wiedzialam i podawalam normalne, alergia sie pojawiła i to na wiele rzeczy, ale na białko mleka krowiego od razu. Kolki do 7 miesiaca zycia, płacze, wrzaski z powodu bólu brzuszka. I trwa to u n as nadal, synek ma dwa latka. Jak zje cos mlecznego nie spi w nocy itd. potem rozmawialam z lekarzem - nie swoim, tylko z rodziny męza jakaś dalsza kuzynka, ktora ma troje swoich dzieci- i ona mi powiedziała, ze zawsze podawała swoim maluchom HA albo sojowe przez pierwsze pół roku życia i żadne nie ma alergii

Gość lenkaigorek
odradzam NAN,przez to beznadziejne mleko moj synus dostal alergii krostki biale czerwone plamy-masakra. ja teraz podaje bebilon pepti,POLECAM

Gość dellicje
po prostu pierwsze pół roku zycia dziecka jest najwazniejsze dla rozwoju układu trawiennego i wazne, aby podawac mu to co n ajlepsze. pewnie jest wiele maluchów wychowanych na zwyklych mlakach, moze nawet na czysto krowim. szczegolnie jesli któreś z rodziców albo np dziadkowie maja alergie na mleko, biegunku po kefirach, maslankach itd- trzeba podawac mleko HA . Wyjdzie Ci drogo na początku , bo dziecko bardzo duzo pije i jedna puszka takiego mleka starcza na dwa, trzy dni a jej koszt to teraz miedzy 25- 30 złotych. Ale WARTO!

Gość dellicje
no tak, albo mleko na recepte od lekarza - nutramigen, bebilon pepti czy sojowy isomil. Oby lekarz był mądry, bo mi np żałował recept na sojowe i tak mój syn nie pije żadnego mleka od 15 miesiaca zycia

dellicje dziękuje za rady:) a powiedz mi które mleko jest lepsze HA czy sojowe?Czy sojowe jest dostępne tylko w aptekach czy normalnie w sklepach i ma go w ofercie większość firm, czy to już jest całkiem osobne mleko?

Gość lenkaigorek
bebilon pepti 20 zl,a 10 zl na recepte. to mleko jest antyalergiczne i antykolkowe:) ogolnie jest lecznicze:)

Gość dellicje
HA dostepne jest wszędzie, nawet w marketach i bez recepty oczywiscie natomiast sojowe jest na recepte - refyndowane 8 złotych, normalnie 15. U mnie w aptece np nie chcieli mi sprzedać tego mleka bez recepty, bo to według nich lek . Na nic były moje tlumaczenia, ze lekarz to duren i moj syn nie ma co pic...ale mysle, ze mozna sie dogadac z apteka, bo w koncu placisz 100%/

Juz wiem, poczytałam Twoj poprzedni post dopiero jak wysłałam swoj. Może mleko na recepte byłby najlepsze, tylko czy lekarz bedzie chciał przepisac...

Gość dellicje
no własnie to wszystko zależy od lekarza mi odmówiono , kiedy syn miał 15 miesiecy bo lekarz uznał, ze są jakieś limity i syn mój jest juz podchowany, czyli za stary. to oczywiscie nieprawda, bo jak dziecko ma alergie to i tak wiele produktów nie je, warto aby piło cos wartościowego

Gość dellicje
o nutramigenie czy bebilonie pepti to juz musi decydować lekarz, bo to są własnie mleka lecznicze i w aptece razej tego nie dostaniesz ot tak.

Lepiej podać HA czy od razu sojowe? Rozumiem,że Bebilon Pepti jest dostępny tylko w aptece na recepte?

Gość dellicje
na Twoim miejscu lub gdy sama bede drugi raz mamą :) zrobiłabym tak: zaczełabym od HA, bo mozna go sobie po prostu kupic.I obserwowac dziecko, bedziesz zaraz widziec czy mu sluzy czy nie Czy ladnie spi po nim czy nie, czy placze pół dnia czy nie, czy pojawiają sie jakies krosty na buźce itd. gdyby te objawy sie pojawily to wtedy do lekarza, powiesz ze dawałaś to lepsze mleko HA ( nasluchasz sie pewnie o tym dlaczego n ie karmisz piersia ) i lekarz raczej musi wypisac mleko lecznicze

Gość dellicje
jak sie dziecko pręży bardzo, płacze albo wrecz wrzeszczy w niebogłosy to z calą pewnościa boli je brzuszek i mleko mu szkodzi oczywoscoe kolka ktora trwa no pol godziny to jeszcze nie powód do paniki, ale jak placze pół dnia to po prostu sie meczy dziecko

Mleko bede musiała zabrac ze soba juz do szpitala,więc recepte musiałabym chyba wziąc od mojego ginekologa? Może bede podawać na początku te mleko HA,a potem na pierwszej wizycie kontrolnej o ile nie bedzie zadnych problemów z brzuszkiem małej zapytam pediatre o recpete na mleko apteczne. No chyba, ze faktyczne popytam w aptekach o mozliwość dostania mleka bez recepty.

Gość dellicje
to wszystko sie samo rozwinie naturalnie, po prostu zacznij od dobrego mleka. HA :) nie bedziesz miec wyrzutów, ze zaczęlaś źle karmic dziecko tak jak ja:) powodzenia, wiele dylematów przed Toba!

Dellicje, no wlasnie zrobie tak jak radzisz. Boje się własnie tych wszytskich uwag odnośnie tego,że nie bede karmić,ale postanowiłam i będę obstawiać przy swoim.

Gość dellicje
oj przygotuj sie na atak z kazdej strony w szpitalu od lekarza a szczegolnie od poloznych od lekarza pediatry., od rodziny i wszystkich ktorych temat nie dotyczy :)

Gość różne są sytuacje...
moja koleżanka wraz ze swoją szfagierką od razu swoje dzieci karmiły mm (mają po dwoje), natomiast siostra tej koleżanki i ja karmłyśmy piersią (też mamy po dwoje) i wyobraźcie sobie że one się z nas nabijały i wyśmiewały, że my matki polki i piersią karmimy!! no normalnie się we mnie zagotowało - ja nigdy nikomu nie robie wyrzutów że nie chce karmić piersią a te pindy na nas naskakują że my matki polki!! tak więc napewno spotkasz się z wieloma które Ci pogratulują :)

Gość zwariowana doktorrrrrrrrrrrrka
ja karmiłam ALE jeśli mogę poradzić-koleżanka swoje dzieci na dzień dobry poczęstowała butelką, niestety pokarm jej się pojawił, ale pojechała do szpitala(państwowego,w UK gdzie cisną na karmienie piersią)powiedziała że kategorycznie nie będzie piersią karmić i dali jej jakiś zastrzyk na zahamowanie laktacji.Bliźniaki chowane na Bebiku,zdrowe,silne. Co do polecanego mleka HA-nie wiem,nie próbowałam na swoim małym bo jeśli już musiałam dać mu butlę,dawała bebilon,niesttey kolki nas nie ominęły.Jeśli chodzisz do lekarza prywatnie nie powinien robić problemów z podaniem leku na zahamowanie laktacji,no i jak dziewczyny radzą-nie przystawiaj dziecka wogóle,no i nie daj się terroryzować w szpitalu ;)

Gość ale co ma HA do alergii?
Znam wiele matek [w tym siebie] karmiących swoje dzieci od 1. dnia życia mlekiem modyfikowanym. Nie cudowałyśmy z HA i od razu mleko dla najmłodszych dzieci czyli 1. HA można podawać kiedy a) nietolerancja i alergie są bardzo powszechne w rodzinie b) kiedy alergia jest już wykryta. Właśnie podawanie bardzo długo mleka sojowego prowadzi do tego że żołądek nie zna laktozy i nie umie jej potem przetrawić. Taką krzywdę zrobiłam mojemu pierworodnemu: był moim oczkiem w głowie, chuchałam i dmuchałam no i cierpię łażąc po lekarzach. Z córką było inaczej i jest zdrowiusieńka, od 1. doby życia na Bebiku

Gość mamaDwojki
a ja sie tez wypowiem :) niewiem jakie korzyścia sa z podawania mleka HA, bo nie dawałam ale dawalam córce Bebiko, chyba jedne z gorszych, kupy po nim nie umiała zrobić, 2 miesiace od urodzenia cyrki w nocy aż w koncu przeszlam na Bebilon i od razu wszystko się skończyło. Bebilon mogę polecić, chociaż trochę droższe

nie karmiłam.pediatra w szpitalu odradziła nan-ciężkie tłuste i alergiczne.od pierwszych dni dawałam bebiko.najprostsze.moja córka nie miała alergii,ma prawidłową wagę jest raczej drobna,ruchliwa,wcześnie siadała ,raczkowała i nigdy nie chorowała,nawet kataru nie miała. z pokarmem nie miałam większego problemu,tabletki na zanik pokarmu też mi odradzono ponieważ ponoć mają sporo skutków ubocznych.owszem piłam szałwię kilka razy ściągnełam pokarm bo piersi były nabrzmiałe bolesne i gorące.zastosowałam babciny sposób-liście z kapusty.zimne z lodówki kładłam w biustonosz.jak robiły się ciepłe wymieniałam na świeże.po 2 dniach miałam spokój.