Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość popczatkujaca pani domu

storczyk - opadły kwiaty, co teraz??

Polecane posty

nigdy nie mialam storczyka i nie mam pojęcia ak go pielęgnować...opadly mu wszystkie kwiaty czyli teraz powinnam chyba obciac ta lodyzke???w jakim miejscu?? i jak powinno sie je podlewac - na etykietce bylo napisane zeby zanurzac doniczke w wodzie raz na 5-7 dni, tak wlasnie robicie??

Gość lopae
nie. robimy inaczej

Gość fanatyczna wyznawacielka pśp
spoko mi kiedys jak dostałam storczyk od razu opadły liscie wszystko sie popsuło było mi przykro, a teraz po ponad 2 latach on ma wiecej rozgałezien niz u poprzedniego własciciela, pieknie kwitnie ;) nie martw sie. osusz go ale nie przesuszaj

Możesz obciąć do połowy a nie musisz. Wiesz że storczyki podlewa się przez namaczanie w wodzie?

Gość też mam storczyki
Kwiaty mogły poaść jak storzcyk stał na parapecie i otwarłaś okno, one nie lubią przeciągów. Łodygi nie obcinaj do momentu aż sama nie uschnie, ponieważ jeszcze na niej mogą zapączkować nowe kwiaty. Podlewanie od 7 do 10 dni też zanurzam w wodzie na ok. godzinkę, woda przegotowana nie kranówa, choć niektórzy piszą że podlewaj kranówą i nic się nie dzieje. Zwróć uwagę żeby potem korzenie nie stały w wodzie.

Gość też mam storczyki
zasilać-nawozić:)

Dziewczyny jak to jest moje stoją w wodzie podlewam kranówą prosto do doniczki a kwitną maja nawet po 20 parę kwiatków może ja je kocham i dlatego :)

ja mojego tez kochalam i co?;( ale trzy pozostale narazie sie trzymają :) dziekuje wam bardzo za pomoc :) a jeszcze pytanie - te 3 ktore mają sie ok powinnam teraz nawozic??? takimi paleczkami moze czy czyms innym??

storczyki nie przepadają za takimi nawozami, kup lepiej specjalny dla storczyków a ma ktoś fiołki? Bo ja jestem zafiołowana ;D

Gość też mam storczyki
Ja też kocham:) nie wiem jak to jest i też się nad tym zastanawiam! Moje coś za bardzo kwitnąć nie chcą jak szalone, może też zacznę podlewać kranówką. A co do tego że stoją w wodzie to się trochę tego boję, ponieważ kiedyś jak nie było mnie 2 tyg w domun to sąsiadka podlewała mi kwiaty i zalała mi storczyka i niestety był do wyrzucenia, nie dało się go już urztować, ale to nie była ta popularna odmiana tylko taki inny, było mi go szkoda kosztował 70zł. był piękny:(

Gość też mam storczyki
moje teraz rosną w liście haha:) pół roku temun przesadzałam-rozsadzałam może temu nie kwitną.

Moje dwa teraz mają kulminację kwitnienia a jeden zawstydzony łysy siedzi w kącie :) ale ten szalał najbardziej 27 kwiatków wielkich , a to że może je przewiać to prawda miałam kiedyś tak że normalnie zmarzły .

Gość gość
niewiem co teraz zrobic