Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawi mnie wasze zdanie

Pytanie do panien mlodych: Czy oczekujecie, ze goscie zaplaca za tzw."talerzyk"?

Polecane posty

Gość woj śląskie
Każdy daje tyle ile może ale chyba pytanie jest następujące : "Czy oczekujecie, ze goscie zaplaca za tzw."talerzyk"? zatem przedstawiam moje zdanie. Czy ktoś kto zadaje pytanie oczekuje tylko jednotorowych odpowiedzi a wszystkie inne odpadają ? Jeśli tak to w takim razie po co to pytanie i ten temat skoro oczekuje się że odpowiedzi będą ukazywać że nie oczekuje się, że goście zapłacą za talerzyk. Jak przeprowadza się różnego rodzaju ankiety to odpowiedzi są na TAK i na NIE

Gość ciekawi mnie wasze zdanie
"Czy na prawdę jesteś tak durna że myślisz że jeśli zwrócisz komuś za talerzyk to finansujesz mu wesele" To chyba ty jestes durna:D Po pierwsze nigdzie twierdze nic na temat finansowania wesela, malo mnie interesuje ile kto wydal na swoje wesele. To jego sprawa. Ja daje prezent taki jaki uwazam za sluszny. I ok, ze sie wypowiedzialas, ja tez sie wypowiadam o tobie, bo na podstawie twoich wypowiedzi widac, ze jestes pazerna i bez klasy:) ale spoko obracasz sie w podobnym towarzystwie o czym swiadczy liczenie kopert na weselach wiec nie jest zle, swoj do swego jak to mowia ciagnie:P

Wiecie skąd wzięło się to przekonanie, że powinno się "zwrócić zaa talerzyk"? Bo jesteśmy coraz biedniejsi... Wyprawienie wesela to ogromne koszty, a Polska tradycja jest taka a nie inna i wesela zawsze były wielką, rodzinną imprezą. Obecne czasy spowodowały, że niekiedy młodzi bądź ich rodzice chcąc zachowac tradycje, chcąc spotkać się z rodziną i wesoło świętować,, zaciąga kredyt bo nei jest w stanie oplacic wszystkiego. Kiedys wesela byly tansze, remiza, kucharki, ewentualnie jakas inna sala. Teraz domów weselnych jest do wyboru ale słono sobie liczą....

Gość stara mężatka
Karminowa Panna ma rację,kiedyś wesele było tańsze,rodzina oferowała mięsko i inne płody rolne na wesele,ciotki pomagały piec ciasta i mięsiwa,wujkowie robili winko i bimber oraz różne nalewki.Kiedys do organizacji wesela była wciągana cała rodzina i sąsiedzi,potem wszyscy razem się bawili.Dziś niestety rodzina rzadko się widuje,nie ma takich więzi rodzinnych jakie były kiedyś

Gość macie racje, ze teraz jest
drozej, ale przeciez wesele to tylko fanaberia, a nie zadna koniecznosc. Jesli kogos nie stac i nie zrobi tego wesela to chyba nic sie nie stanie, prawda? Czasem mam wrazenie, ze na tym forum dziewczyny zachowuja sie tak jakby bez wesela slbu nie bylo, a nie odwrtonie:O

Incredible a co byś zrobiła gdybym zaprosiła Cię na wesele w miejsce w ktorym za talerzyk płaci sie 2000? :p Już widzę jak pięknie dajesz 4 tysiaki w kopercie za siebie i osobę towarzyszącą :p

Wtedy zastanowiłabym się nad tym czy stać mnie żeby iść na wesele czy nie, gdyby nie było mnie stać żeby dać 4 tys w kopertę to wolałabym nie iść.

I zrobiłabyś mi przykrość bo jeśli kogoś zapraszam liczę na to że przyjdzie, a nie na to że zwróci mi sie kasa za zaproszenie

Nie lubię czuć się mało komfortowo a w sytuacji gdybym nie była w stanie pokryć kosztów za pare chyba nawet obiad nie przeszedłby mi przez gardło już nie mówiąc o dalszym ciągu wesela. Może z tym obiadem przesadziłam ale prawdę mówiąc czułabym się nieswojo (i to nawet jest chyba za mało powiedziane)

Gość Oczekuję
Oczekuję z tego względu że sama zawsze daję tyle żeby młodym się zwróciło

Gość jak wyżej
Powinni a czy to zrobią to inna sprawa. Nikogo do niczego się nie zmusi. Jak nie dadzą za "talerzyk" to później my też tym osobom nie damy :P Dużo osób będzie mieć wesele po nas więc będziemy mieć później pole do popisu :)