Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lisia_pipipi

tomografia

Polecane posty

Gość lisia_pipipi

czy po badaniu można od razu wsiąść w samochód i samodzielnie wrócić do domu??

Gość bhyughj
lepiej nie, nie wiadomo jak zareagujesz na kontrast

ja miałem tomografię tydzień temu i się normalnie po niej czułem, żadnych negatywnych efektów. A i samo badanie nie było jakieś nieprzyjemne.

Gość lisia_pipipi
NIE MA żadnych skutków ubocznych?? nie boli głowa ani się w niej nie kręci?? ile czeka się na wynik

Gość bhyughj
powinnas jeszcze przed badaniem zrobic poziom kreatyniny we krwi.Moga byc skutki uboczne duzo ludzi czuje sie zle po podanym kontrascie.

Gość bhyughj
Na wynik sie czeka zazwyczaj w przeciagu 2 tyg ale to zalezy oczywiscie od danej przychodni

Gość daisy_daisy
nie zawsze podają kontrast

Gość ech...........
ja pierdole jedna lepsza od 2 giej... Wiecie wogóle co to tomograf jest ?? Jak działą itd. Tomograf to zwykłe rtg które sie obraca :) Więc pytanie czy czujesz się źle po rtg ?? A co do kontrastu to podaje się go osobom z zwyrodnieniami w mózgu i rdzeniu kręgowym. A jeśli masz takie zmiany to zazwyczaj leżysz w szpitalu. Wiec i tak cie nie wypuszczą. Po rezonansie można się czuć źle. Rezonans w skrócie to ogromny magnes. Który zmienia ci orientacje dipoli.

Gość bhyughj
tak gdy jest przeswietla kosc to nie

@ ech.... Gadasz od rzeczy, ja nie miałem żadnych zwyrodnien w mózgu czy rdzeniu, nawet nie leżałen w szpitalu a jednak miałem podany kontrast. A podaje się go po to by więcej wyczytać ze zdjęcia. po podaniu kontrastu lekko zabujało na samym początku, poczułem metaliczny zapach, rozlewające się zimno po ręce i tyle. Mogą wystąpić jeszcze inne efekty. Także to nie jest takie zwykle rtg. Wstajem i nic mi nie było. Ktoś pisał o badaniu poziomu kreatyniny - racja trzeba zrobić. na wyniki czeka się w zależności od przychodni. Ja miałem po tygodniu.