Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość powiedziałam bratu ciotecznemu

Ja i mój brat powiedzieliśmy bratu ciotecznemu co o nim myślimy!

Polecane posty

Wiem że było już tutaj mnóstwo takich tematów ale mój przypadek jest naprawdę trudny. Ja i mój brat ledwo wiążemy koniec z końcem. Ja zarabiam 1100 złotych na miesiąc, brat 1300. Oboje pracujemy na umowe zlecenie, nie ma nam kto całkowicie pomóc. Mam chorego ojca i w dodatku jego ojciec czyli nasz dziadek wymaga opieki. Babcia rozwiodła się z dziadkiem i teraz nie utrzymuje z nim kontaktu, siostra mojego taty przychodzi, pomaga nam finansowo jak tylko może, wyciąga nawet pieniądze od swojego syna by nam pomógł ale on sam nic nie daje. Moja ciocia była głupia, wyszła za mąż jak miała 19 lat za alkoholika oraz kryminalste, później rozwiodła się i wyszła ponownie za mąż ale i z tym mężem jej się nie ułożyło. Tylko że tamten mąż zapisał cały majątek jej synowi, oprócz tego chłopak ma umowe o prace, ma pieniądze, itp. I co teraz? dziadkowi dobrze się wiodło, sponsorował całe życie mnie i brata, obiecał nam nawet opłacac studia ale nie zrobi tego ponieważ popadł długi, musiał się wysprzedac wielu ważnych rzeczy a nasz cioteczny braciszek ma pieniądze. I co? on po prostu nie da bo sobie przypomniał jak dziadek mu powiedział że pewnie zostanie takim samym nieudacznikiem jak jego ojciec bo jest do niego podobny, no dziadek nie miał do niego serca ale teraz sytuacja jest inna. Inna! Powinien to zrozumiec, wczoraj u niego byliśmy i powiedzieliśmy co o nim myślimy. Oto słowa "Twoja matka go zawiodła, on nie miał obowiązku trzymac cię w swoim domu tak jak mnie czy mojego brata. Twoja matka nie uważała z kim się wiąże to miała problem i bardzo słusznie dziadek postąpił, teraz masz obowiązek mu to wynagrodzic" oblał mnie wodą z moim bratem się pobił i o mało nie wezwał policji tylko wyszliśmy. Moja matka była u niego to powiedział jej by się nie wtrącała bo ona w przeciwieństwie do niego do rodziny nie należy a była traktowana lepiej od niego. Postanowiłam skierowac sprawe do sądu i walczyc o alimenty. Słyszałam że dziadkowie w wielu przypadkach płacą alimenty na wnuki to może i wnuk będzie miał obowiązek płacic alimenty na dziadka. Dziadek od jakiegoś czasu chętnie by go przyjął do rodziny.

Może i jego! Ale postanowiłam skieruje sprawe do sądu i zażądam alimentów.

Gość hatka
Ale bezsens! Kopaliście faceta, a teraz chcecie, żeby płacił alimenty na dziadka? Powiem wam jedno .. według prawa jesteście BEZ SZANS .. ale próbujcie .. chętnie się pośmieję z tego procesu :D

Nikt go nie kopał, ja i mój brat nie utrzymywaliśmy z nim kontaktu ponieważ rodzina za bardzo tego nie chciała ale i tak mówiliśmy mu "czesc" jak go spotkaliśmy gdzieś na ulicy, dwa zdania się zamieniło. On raczej wolał miec kontakt ze swoim dziadkiem jak ten był jeszcze przy forsie tylko że dziadek jakoś nie chciał żeby on do niego przychodził, za bardzo mu się kojarzył z tą całą sytuacją ciotki.

Gość czy da rade............
wiesz wielu ludzi teraz ledwo wiąze koniec z koncem, ale kto glosowal na taki rząd ten ma! ciagle podwyzki

Gość hatka
dziadek go nie chciał jak był biedny, teraz on nie chce dziadka który stał się biedny - to jest sprawiedliwość ludzka i nie widzę potrzeby aby w nią ingerować

W sumie to Twój dziadek miał rację :) ale prawda jest taka że chłopak nie ma obowiązków żadnych wobec swojego dziadka :)

Gość pozew do sądu
dziadek ma własny dom i wy u niego mieszkacie?

Tak! Ma własny dom, my u niego mieszkamy, brakuje dziadkowi na lekarstwa, na rachunki(my z bratem teraz dokładamy się do rachunków) ale dziadek myśli nad sprzedaniem domu i o domu samotnej starości a nam zamierza kupic mieszkanie.

Gość fasoliwy pudding
Prowokacja, beznadziejna -10000/10 :-O

Gość pozew do sądu
w takim razie to ty i brat jesteście zobowiązani pomagać dziadkowi a nie kuzyn. bo niby dlaczego skoro on nic dziadkowi nie zawdzięcza a wy dwoje u niego mieszkacie od lat i zawsze wam pomagał finansowo. Teraz macie pracę i sytuacja się odwraca. powinniście się dziadkowi odwdzięczyć.

Znajdź drugi etat ... zamiast wypisywać dyrdymały na forum ... naprawdę co niektórym się straszliwie nudzi :o

Gość wnuki nie mają obowiazku
placenia alimentów!

Gość golonga
jeśli uda wam się udowodnić że wnuk cofnął się w czasie i wyruchał prababcie co spowodowało pojawienie się na świecie dziadka to macie jakieś szanse na te alimenty

Gość a jednak mają obowiązek
Prawo reguluje obowiązek alimentacyjny między dziadkami i wnukami. W szczególnych sytuacjach wnukowie mają obowiązek płacenia alimentów na rzecz swoich dziadków. Rodzice, którzy znaleźli się w niedostatku lub nie są zdolni do samodzielnej egzystencji mogą żądać alimentów od sowich dzieci. W przypadku, gdy dzieci już nie żyją lub nie mają warunków finansowych, obowiązek alimentacyjny obciąża wnuki. Dziakowie mogą domagać się alimentów od wnuków, jeśli znajdują się w niedostatku. Oznacza to, że nie są w stanie sami się utrzymać i nie mogą własnymi siłami zaspokoić swoich potrzeb materialnych i niematerialnych. Sąd przyznając alimenty od wnuków bada, czy są oni w stanie sprostać nałożonym na nich obowiązkom. Sąd sprawdza, czy mają odpowiednie możliwości zarobkowe i jaka jest ich sytuacja finansowa. W Pana przypadku, jeśli Pańskie dzieci nie żyją, a wnuk ma możliwości dostarczać środki finansowe, może Pan złożyć pozew o alimenty od wnuka. Podstawa prawna: Art. 132 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego

"wnuk będzie miał obowiązek płacic alimenty na dziadka. Dziadek od jakiegoś czasu chętnie by go przyjął do rodziny" to zdanie made my day :D dziękuję 10/10

Gość jjkjjjiioooi
tylko czytaj uważnie! przecież ten dziadek wstydziłby się od wnuka cokolwiek brac? :O

Gość do a jednak mają obowiązek
ale niby z jakiej racji mają obowiązek? w tej sytuacji? :O

Gość beznadziejnie zakochana:D
prowo jak nic.

Gość beznadziejnie zakochana:D
a ten twoj beznadziejny tekst do kuzyna. Zal mi niektorych ze tak sie nudza we wlasnym zyciu, ze musza takie prowokacje wymyslac zeby tylko dostac odrobine uwagi

Gość a można się wypisac
z czyjejś rodziny tak by tych alimentów nie płacic?

Gość światowa pomoc
Ma chłopak łeb na karku. Poradził sobie bez ojca! A dziadek? po co mu taki dziadek, ja bym powiedziala ze skoro taki byl to niech zdechnie.

Gość ma facet racje że nie daje wam
kasy!

Gość po co ci 3 takie same topici
Ale odpowiadam ci. Twoj kuzyn byl odrzucony przez dziadka poniewaz mezczyzni nie akceptuje dzieci ktore urodzily ich corki, dla niego byl po prostu czlowiekiem robionym penisem bydlaka ktory skrzywdzil jego mala coreczke, jego rywala. Tak samo kobiety nie cierpia dzieci swoich synow, bo to sa dzieci zdziry ktora odebrala im synka. Dlatego ty i twoj brat byliscie na 1 miejscu.

Gość i co? tylko upokorzyliście
chłopaka! Teraz on napewno niepomoże :(