Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jkhds

cieknące rurki od grzejnika

Polecane posty

Gość jkhds

no masakra , wczoraj wieczorem zaczęły cieknąć mi rurki w grzejniku była cała kałuza! zakręciłam grzejnik i przestało... dzisiaj rano przyszli chłopacy od grzenijków ze spółdzielni i mówią że to niemożliwe zeby cos ciekło, że nie ma tam kompletnie nic co mogłoby wskazywać na jakies przecieki :/!!!!

Gość jkhds
między grzejnikiem a rurkami z pionu

Gość jkhds
czy ktos z was ma jakąś wiedze na ten temat?

Gość Don Oskaro
ja Ci pomoge ale za loda

Śrubunek, termostat, albo uszczelka nawaliła. Podstaw pod grzejnikiem jakąś miseczkę i jak nazbiera się troszkę wody, to "zaproś" tych panów jeszcze raz. Jak skręciłaś grzejnik i nie przeciekało, zobaczyli, że jest sucho, więc nie naprawiali. Powinni to sprawdzić, ale tak to jest, jak mają coś ze spółdzielni robić :)

Gość jkhds
dzięki, no ale własnie to jest dziwne... potem odkręcilam i nic nie ciekło juz... oni powiedzieli własnie ze jeszcze czegos takiego nie widzieli, nawet farbę z rurki mi zdrapali zeby sprawdzic czy cos tam sie nie dzieje i nie bylo nawet rdzy :/

Gość zatrzask
teraz nie cieknie bo widocznie zakręcili wodę w instalacji, haha

Może po prostu woda Ci się w tamtym miejscu skraplała i skapywała na podłogę. Czasem grzejnik się zwyczajnie "poci".

Gość jkhds
zatrzask - to mnie nie smieszy

Gość jkhds
uwierz, ze wody była cała kałuza na pół metra... i w dodatku jak weszłam to jeszcze ciekła

Gość zatrzask
no dobrze, a czy przy grzejniku jest odpowietrznik ?

Gość jkhds
a nie grzejnik tylko jakby z tych rurek które idą od grzejnika do rurek z pionu (chodzi mi o te poziome rurki)

Gość jkhds
jest chyba odpowietrznik

W takim razie rozkręć grzejnik do najwyższej temperatury i poczekaj. Termostat to zawór regulujący przepływ ciepłej wody przez grzejnik. Może, jak więcej wody przez niego przepływa zaczyna ciec. Gdyby rura przed tym zaworem pękła, skręcenie grzejnika by nie pomogło, także to musi być na samy przyłączeniu termostatu do grzejnika.

Gość zatrzask
te poziome rurki nazywają się potocznie gałązki, czyli z gałązek cieknie ?

Gość jkhds
Lomu dziekuje ci bardzo dam znac jakby co...

Gość zatrzask
ale pamiętaj, że przy grzejniku są dwa zawory, ten drugi na klucz ampulowy nr 8

Gość gość
Też miałem różnego rodzaju problemy z grzejnikami i rurami, np. pod zlewem. Pomagają najczęsciej dobre silikony albo uszczelki, które po prostu co jakiś czas trzeba wymienić. Obok siebie mam taki sklep z uszczelkami www.dif.com.pl, można kupić sporo różnych, których zazwyczaj nie ma w sklepie.

Gość golanko
Nie mam pojęcia skąd jesteś, ale do wycieków mogę polecić dobrego fachowca z Warszawy. Po prostu zerknij na stronę, jest tam kontakt: http://wawa-hydraulik.pl/

Gość gość
Moim zdaniem powinieneś wymienić rury. Ja tak zrobiłem i wtedy miałem pewność, że wszystko jest z tym ok. Rury możesz dostać po niskiej cenie np. w hurtowni metali kolorowych www.elka.gda.pl, bez problemu znajdziesz tam pasujące elementy.

Gość gość
Zgadzam się, ze trzeba zwracać uwagę na jakość uszczelek. Te od Larkis http://www.larkis.pl/ są porządne no i mają chyba każdy kształt i rozmiar, bo wykonują je wtryskowo, więc znajdzie się tam na pewno to czego aktualnie potrzeba.

Gość gość
Rurki i wiele innych akcesoriów można zamówić od tej firmy http://www.varioterm.pl. To bardzo dobry producent armatury grzejnikowej. Sama zamawiałam u nich zestaw instalacyjny Unico. Mają duży wybór armatury przyłączeniowej i posiadają niezbędne atesty.

Gość gość
Przyczyną cieknącej wody z grzejnika może być problem z uszczelką. Jeżeli macie takie problemy w swoich grzejnikach to polecam wam firmę www.uszczelkipolska.pl, która zajmuje się produkcją uszczelek.