Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mirelkas

pytanie do osob ktorzy kupili dom

Polecane posty

Gość u r crazy
a co do oplat z banku a tym co powie wam mortgage advisor to ceny sa TE SAME! independant mortgage advisor moze wam porownac oferty z wszystkich bankow, natomiast mortgage advisor z HSBC moze wam pokazac tylko oferte HSBC ,wiec nie bedziecie wiedziec czy ta oferta jest najlepsza na rynku biorac wasza sytuacje czy nie. ale jezeli HSBC zyczy sobie 500f za mortgage arrangement fee to bez wzgledu na to czy wezmiecie ta pozyczke bezposrednio przez bank czy przez mortgage advisor to bedziesz musiala zaplacic te 500f.

a czy ktos wiec cos na temat Shared Ownership,czy banki udzielaja takiego kredytu na dom jesli chce wziasc 50% domu

pisalam przeciez ze my mielismy wklad wlasny i to calkiem wysoki bo z 130 tys wzieli nam 30, ale, i to ale wlasnie sprawia owa roznice, na depozyt mamy kredyt w osobnym banku. Poza tym, mamy jeszcze jeden kredyt na dom ktory moj facet kupil sam jakies 10 lat temu i go nadal splaca wiec lacznie bez odsetek kredytu do splacenia jest jeszcze 170 tys. skomplikowana sprawa jak na kogos nawet bez wkladu ale jak widac wszystko da sie zrobic. Jak juz mowilam coniektore oplaty mozna wliczyc w kredyt, ale nie bylo ich tak duzo i ja sobie tego nie wymyslam tylko pisze z doswiadczenia a nie z teorii. Piszecie niemozliwe i musisz miec to i tamto a ja wam napisze ze mozliwe bo z doswiadczenia mowie. Kolezance tez zaspiewali te oplaty i jakos dala rade je ominac. Gadalysmy na ten temat ze wiele z nich jest niepotrzebnych i da sie ominac. Zrszta wierzcie lub nie.. Nie moja sprawak ja swoj kredyt mam :)

Gość domowa ty nadal nie rozumiesz
kredytu na depozyt na pierwszy dom.

Gość domowa ty nadal nie rozumiesz
16:08 [zgłoś do usunięcia] sorry ze sie wtrace HM Land Registry Fee on your purchase 8.00 Land Charges Search on your purchase 6.00 Land Registry fee on your purchase 200.00 Local search (X Council) 102.00 Searchflow estimate (Environmental & Drainage) 100.00 16:37 [zgłoś do usunięcia] Zdesperowana Domowa Żona nie mam pojecia co to wszystko jest. Domowa to powinno byc na RACHUNKU od solicitor? nie mialas prawnika????????? to jak przepisalas dom ? Skad wiedzialas jaki obszar kolo domu nalezy do ciebie? czy w domu byla powodz? czy byly z nim jakies problemy? czu okna sa na gwarancji? itd. naprawde nie rozumiem jakim CUDEM udalo cie sie kupic drugi dom, bo z tego co wiem to p[roces w walii i anglii jest taki sam.

Gość tez kupiłam dom
i zgadzam się - że nie da się wziąc kredytu na depozyt, wkład własny musi byc realną kwota którą dysponujesz a koszty kredytu to juz zależą od banku, mnie prawnik kosztował 750f, a kredyt coś koło 1tys f, plus 200f searches i 200f wpis do księgi

znalazlam papiery ltorych jest ogromna ilosc wiec wam napisze: Z agencji: basic purchase price: 131,000.00 our fees: 454.25 coal mining search:31.05 enviromental search:41.06 local search:71.85 land registry priority searches:4.00 land charge searches:2.00 land registration fee:200.00 sub total: 804.21 paid by you: 200.00 santander mortgage account summary: total mortgage balance: 99,245.00 booking fee (added to the loan): 995.00 zaplacilismy 200 funtow gotowka, depozyt zostal przylaczony do kredytu na pierwszy dom i przeniesiony do natwest (wczesniej byl w innym banku).

Gość no to kto zapalcicl pozostale
604 f????

nie wiem :) na pewno nie my, musialabym sprawdzic jeszcze papiery z natwestu ale cos nie moge ich znalezc. Ale nawet jak te 400 fungow zostalo przylaczone do kredytu w natwescie to widzicie... Mozna obyc sie bez gotowki na przekor tego co mi tu caly czas probyjecie przemowic. Calosc kosztowala nas 200 funtow z kieszeni. Zrozumiane teraz czy nadal nie bardzo? da rade bez kasy, bo jestem tego przykladem.

Hej, my kupowaliśmy w lipcu 2011. Koszty prawnika, który dogaduje się ze stroną sprzedającą wyszły mniej więcej 600F (w tym byly przeróżniaste opłaty dt surveys na domu, za przelwe kasy, Land Registry i inne tzw. standardowe opłaty). To i tak było tanio w porównaniu z prawnikami z Cobetts którzy zażyczyli sobie 1500F ale i to nie wiadomo było czy po drodze coś nie wyjdzie. Jeżeli jesteś First Time Buyer to nie płacisz Stamp Duty i to już jest coś. Depozyt mieliśmy 20%, im lepszy depozyt tym lepszy (tańszy) kredyt. W tej chwili nie wiem jak jest ale jak myśmy brali najtańszy był HSBC z banków udzielających kredyty. Niektóre kredyty nie mają tzw. product fee, inne tak, nasz miał 1000F fee. Do tego musisz mieć kasę na start: nie możesz się spłukać całkowicie, musisz wejść w to normalnie, żeby spłacić kolejne raty, rachunki itp. Ubezpieczenie budynku, ubezpieczenie zawartości domu (to ostatnie nie jest obligatoryjne). Jak chcesz sprawdzę koszta które nam wyszły, ale 2k to ja liczyłam na opłaty okołokredytowe. Mieszkam w West Yorkshire.

A koleżanka powyżej product mortgage dodała do wartości kredytu :) Natomiast koszty prawnicze (okołokredytowe) to 804F były :). Co do Share Housingu, nie wiem czy wszystkie bank akceptują. My kupowaliśmy dom z programu rządowego, gdyż share nie bardzo mi się kalkulowało. Kto chce więcej danych, pisać na moniczek1981@tlen.pl.

Gość Palarmada
ZDZ cos Ty za ruine kupila???? Za 130 tys???? To chyba kawalerka! Gadasz takie glupoty, ze glowa mala. Mowisz , ze mieliscie taki maly domek, a tera kupiliscie duzy. Moze nie wiesz ze ten maly sprzedaliscie i 130 tys. tys dokladacie do suzego. Spytaj sie meza, bo cos tu nie gra.

zaraz mnie kurwica strzeli, takie gadanie z wami. Nic nie wiedza a pierdola byle by sie tylko wyklocac. Wiekszy dom ma 3 bedroom, pomieszczenia dodatlowe typu utility room, garderoba, no i ogrod, bez ogrodu ok. 150 metrow kwadratowych za 130 tys. Bardzo ladny solidny 100 letni dom z kominkiem, belkami w suficie. Mniejszy to 2 bedroom ale ma tez mniejsze pokoje bo i nowszy, warty ok. 100 tys. Takie sa ceny w walii. Sprawdz sobie na necie.

Gość daruj sobie te bajki ZDZ
i idz juz stad. KAZDY placi prawnikowi ,ale ty JEDYNA nie musialas.

Gość do zdz
jestem w stanie w to uwierzyc, skoro kredyt na pierwszy dom był już w znacznej częsci spłacony to brzmi logicznie że bank zaliczył na poczet depozytu to, co już wpłaciliscie za 1 dom

kazde zmiany czy przekierowania kredytu to remortgage, my wlasnie w listopadzie odnawialismy jakby umowe ale tak ze niby przenieslismy z banku do tego samego banku za co nam wplynelo 400 funtow cashback w jednym banku i 200 w drugim. Jest tyle kruczkow tylko trzeba sie troszke rozeznac a nie stac z zalozonymi rekami o czekac na cud..

Gość to jak mialas remortgage
to o czym ty tu piszesz dziwczyno? jak to sie ma do sytuacji autorki?

Gość Palarmada
O ja ciez nie moge! ZDK!! Napisalas jak typowa blondyna! Autorka nie ma nieruchomosci , ktoreby splacily kredyt! A z drogiej strony 100 letni dom....nie kupilabym za cholere. Za te 25 lat splacania kredytu jak sie nie rozsypie, to straci polowe na wartosci.

mysle ze z odpowiednia pomoca dalo by rade wziac kredyt osobno na dom o na jego depozyt w innym banku. No bo w zasadzie to czemu nie? My dolozylismy jeszcze raz tyle do pozostalego kredytu za pierwszy dom. A nawet myslelismy ze fakt ze posiadamy juz jeden kredyt utrudni nam sprawe. Dlatego tez pierwotne zalozenie bylo wlasciwie takie ze sprzedamy maly dom ale advisor powiedzial ze sie nie oplaca teraz bo jest kryzys i domy sa tanie, wiec lepiej miec 2, jeden wynajac i czwkax na lepsze czasy. Sami bysmy nic nie zalatwili zapewnie bo o kredyt wcale nie jest tak latwo, a tym bardziej drugi.. No ale teoria teoria a praktyka praktyka.

no ale my nie mamy splaconej nieruchomsci pierwszej, zostalo nam 3/4 do splacenia! Dom jest solidny, budowany z kamienia, typu cottage, sciany ma grube na prawie metr, nie ma mowy o zadej wilgoci czy peknieciach. To ze jest stary nie znaczy ze sie sypie. To nowe domy wlasnie budowane sa na odwal sie, byle tanio. W okolicach sa i starsze domy bo prawie 200 letnie i one sa drozsze. Okolica lezy w strefie ochrony architektury czy jak to sie nazywa, nie mozna nawet instalowac anteny satelitarnej od frontu czy malowac jak sie chce.

A dalabys zona namiary na tego advisora ? , my chcemy kupic dom na wynajem kolo uniwerka wiem z agencji ze studenci w kolejkach na domy czekaja bo nie ma wystarczajaco domow na wynajem , wiec z wynajeciem nie byloby problemu, problem w tym ze nie mamy 25% na wplate a na dom kupowany na buy to let trzeba taki wklad miec , czyli musielibysmy miec 45 tys , tak nam powiedzieli w Barclaysie bo tam mamy mortgage na nasz dom, ale moze ten Wasz advisor moglby jakos to zalatwic .

Gość ZDZ teraz zablyslas
Domowa Zona z Komorki mysle ze z odpowiednia pomoca dalo by rade wziac kredyt osobno na dom o na jego depozyt w innym banku. No bo w zasadzie to czemu nie? My dolozylismy jeszcze raz tyle do pozostalego kredytu za pierwszy dom. A nawet myslelismy ze fakt ze posiadamy juz jeden kredyt utrudni nam sprawe. Dlatego tez pierwotne zalozenie bylo wlasciwie takie ze sprzedamy maly dom ale advisor powiedzial ze sie nie oplaca teraz bo jest kryzys i domy sa tanie, wiec lepiej miec 2, jeden wynajac i czwkax na lepsze czasy. Sami bysmy nic nie zalatwili zapewnie bo o kredyt wcale nie jest tak latwo, a tym bardziej drugi.. No ale teoria teoria a praktyka praktyka. mysle ze z odpowiednia pomoca dalo by rade wziac kredyt osobno na dom o na jego depozyt w innym banku. No bo w zasadzie to czemu nie? sorry,ale kompletnie nie znasz sie na tym temacie. i widocznie nie tylko ty ale i twoja maz nie grzeszycie inteligencja. musialas isc az do radcy zeby co powiedzial ze sie NIE OPLACA sprzedac domu w czasie kryzysu i ze lepeij wynahac ( Duh!)???:O ale zeby uzmysowic wam ,ze fakt ze juz macie jeden dom bedzie dla was korzystny zeby kupic drugi?? :O i ile razy trzeba ci tluamczcy ze kredyt latwo dostac jak JUZ SIE DOM MA???? nie ogladasz wiadomosci choc od czasu do czasu, nie cyztasz gazet??? ludzie caly czas jecza ( nie tylko imigranci ale rodziwi brytyjczycy) jak trudno jest kupic PIERWSZY dom , jak myslsiz dlaczego jest tyle scheme dla FIRST time buyer i znizek itd.? zeby ludziom pomoc jaklos sie na tzw. proprty ladder wdrapac. jakby wzieice kredytu na depozyt bylo takie prsote to myslisz ze ty jestes jedyna ktora odkryly takie wyjscie??? :O i nikt inny nie jest na tyle genialny zeby wpasc na pomysl zeby sobie wziac kredyt na depozyt?? wlasnie problem polega na tym ze teraz nie daja kredytu na depozyt dla FIRST time buyer. :O

Gość remortgage czy nie
i tak drugi dom trzeba przepisac, sprawdzic itd. a to kosztuje. i bez wzgledu na to czy to anglia, czy walia to nie kosztuje to tylko 200f. ale chocby z 800f.i NIE obedzie sie bez prawnika, wiec ciekawi mnie jak ZDZ to zrobila.

no to masz zagadke na dzisiejszy wieczor. Jak to zrobilam skroro ani ja ani moj facet nie grzeszymy inteligencja? Pewnie glupkom dali upust po prostu bo im sie nas szkoda zrobilo, ot co :) zegnam, temat dziala mi na nerwy, radzcie sobie sami tylko bez jekow bo to tez mi dziala na nerwy i zapewnie nie tylko mi.

Gość gość
Goraco polecam Katarzyne Kosmowska PolskiMortgageAdvisor tel.07817 141 209 z ktorym wspolpracowalismy przy zakupie naszego domu, pomogla nam w negocjacjach domu, zalatwila wszelkie formalnosci prawne, znalazla nam idealny kredyt na nasz dom (duzo tanszy od oferty naszego banku pomimo faktu ze jestesmy jego klientami od 7 lat) i w 6 tygodni dostalismy klucze do domu. PolskiMortgageAdvisor z takim doswiadczeniem i klasa obslugi to rzadkosc. Polecamy goraco i zycze powodzenia.

Gość gość
Co za idiota napisal, ze jako first time buyer nie placi sie Stamp Duty? Oczywiscie, ze sie placi-i te 2000 jakimi dysponuje zalozyciel tematu moge nie wystarczyczyc nawet na ten stamp duty. Sa rzeczywiscie rozne oferty bankow gdzie mozna to ominac (bank placi) ale ktos zaplacic musi. Prawnicy, Surveyors, wklad wlasny, itp...dysponujac 2000 funtow porywacie sie z motyka na slonce. Ale sa tez oferty typu 'shared ownership' gdzie potrzebny jest minimalny wklad wlasny. Sa to oferty dla desperatow-ale zawsze cos jesli nie stac cie na normalny zakup.