Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość abcdabcdbcd

niemiecki- sprawdzi ktoś?

Polecane posty

Gość abcdabcdbcd

już wrzucałam to kiedyś na forum ale teraz musze się tego nauczyć na pamięć... więc prosze o dokładne sprawdzenie! z góry dzięki!! Muszę ci coś opowiedzieć... poprosiłam męża aby wysłał list na poczcie. Wiedziałam że o tym zapomnie, dlatego napisałam na małej karteczce "wyślij list" i nakleiłam mu ją na plecach. Wiele osób które spotkał przypominały mu o liście a on był zdziwiony skąd oni wiedzą. Gdy wrócił do domu zobaczył na płaszczu naklejoną karteczkę. Ich muss dir etwas erzaehlen. Ich bat meinen Mann einen Brief bei der Post zu schicken. Doch ich wusste, dass er es vergessen wird. Also schrieb ich an einem kleinen Zettelchen ''Schick den Brief!'' und klebte es an seinem Mantel fest. Viele Leute die an ihm vorbei gingen haben ihn an den Brief erinnert und er wunderte sich darueber. Erst als er zurueck nach Hause kam, sah er den Zettelchen an seinem Mantel.

Gość Ekipa z Newcastle
Pięknie🌻

Gość hjjggh
poprawnie gratuluje

Gość abcdabcdbcd
o dziękuję :D jestem miło zaskoczona;p

Jest dobrze, tylko lepiej w drugim zdaniu by bylo gdybys napisala Ich bat meinen Mann einen Brief zu versenden. Nie musi byc dokladnie o poczcie ;)

Gość abcdabcdbcd
**Mychol- poprawiasz teraz sam siebie :) bo Ty mi to kiedyś poprawiałeś:) jeszcze raz dziękuję Ci!

wiem, wiem pamietam ten tekst ;) jest poprawnie napisane, jednak jak tak teraz czytam to pomyslalam sobie, ze lepiej by tak wygladalo :P

Gość abcdabcdbcd
a powiesz mi skąd tak dobrze umiesz niemiecki? bo ja też tak chce! a mógłbyś mi jeszcze powiedzieć jak napisać - jaka piękna pogoda - wieje silny wiatr (es weight stark)? - wieje halny - wiatr się uspokaja - wypogadza się byłabym bardzo wdzięczna:)

Mieszkam od dziecka w Niemczech i tak jakos wyszlo :P - Was fuer ein schoenes Wetter! - es weht sehr starker Wind - es weht ''halny'' - bo raczej wydaje mi sie ze nazwy tego wiatru sie nie odmienia - Der Wind beruhigt sich - najlepiej napisac po prostu das Wetter verbessert sich

Gość abcdabcdbcd
dziękuję!!! ale Ci zazdroszczę :D ja też kiedyś wyjade do niemiec... póki co zostają mi wyjazdy sezonowe :( a język niestety bardzo ciężko mi wchodzi do głowy:(

no to jakby co to zapraszam na kawę :P a ile masz lat ? Akurat ja po trzech miesiacach pobytu juz bylam w stanie normalnie sie dogadac z rowiesnikami z podworka czy w sklepie z kims. Tylko ze jak sie ma te 10 czy 11 lat to sie o wiele szybciej chlonie takie rzeczy. W ten czas juz mnie ciagali rodzice i ich znajomi po urzedach zebym im robila za tlumacza. I chociaz to byly dopiero poczatki i pewnie nie wszystko bylo idealnie gramatycznie to dawalam rade i zalatwialismy to co chcielismy zawsze :P Pamietam jak sie wtedy wstydzilam poprawiac tate jak gdzies szlismy i mowil Ich gegessen a ja juz wiedzialam ze sie mowi ich habe gegessen ale wiedzialam ze jak mu zwroce uwage to powie ze to nie logiczne zdanie i ze wie lepiej bo ja tu jestem pare miesiecy a on juz kilka lat :P

Gość abcdabcdbcd
o kurcze to podziwiam! ja mam 19 lat. Byłam w wakacje w niemczech, miałam pracować jako kelnerka ale niestety sobie nie poradziłam pod względem języka. Niby ucze się niemieckiego od podstawówki (teraz jestem na studiach i nadal się go uczę) a nie pamiętam najprostszych zwrotów;/ a mature zdawałam w zeszłym roku i już mam pustkę w głowie:(

bo w Polsce nie dasz rady sie tak nauczyc jak tutaj na miejscu. Jak sie tu siedzi i ma do dyspozycji tylko niemiecka telewizje, radio i wychodzac do sklepu, urzedu czy na spacer mozesz sie komunikowac TYLKO w tym jezyku to jest zupelnie inaczej. W Polsce nawet uczac sie i tak majac watpliwosci rozmawiasz z nauczycielem po polsku. Ja nie mialam tej mozliwosci, mi na samym poczatku nikt nie wytlumaczyl DLACZEGO jest tak a nie inaczej. Dopiero jak poszlam do szkoly to zalapalam - ale znowu jak czegos nie zrozumialam to jedyna droga bylo poproszenie nauczycielki o wytlumaczenie tego innymi slowami. Jakbys tu przyjechala na stale to sa rowniez kursy dla doroslych, nie tylko w szkolach sa programy dla obcokrajowcow ;)

Gość gwoli wyjasnienia...
jest jeszcze jeden zasadniczy blad w twoim liscie i nikt ci nie zwrocil na to uwagi

Gość abcdabcdbcd
jak mnie wywalą ze studiów to bez wahania wyjeżdżam :D

Gość abcdabcdbcd
jeszcze się nad tym nie zastanawiałam... ale chyba w każdym mieście w niemczech jest lepiej niż w Polsce :O w wakacje byłam w aachen

no to daleeeko. Jest wiele pieknych, zabytkowych miast tutaj. Berlin jest przepieknym miastem, zwlaszcza noca. ale najbardziej mi sie podoba w takiej miejscowosci Ilmenau - troche za Leipzig. Przepieknie tam jest, wzgorza na ktorych stoja domy a z okien widoki na doliny w ktorych sa cudne jeziora, cos niesamowitego :)