Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

maggy44

ospa a ciąża

Polecane posty

witam, ...dziewczyny, proszę przeczytajcie i napiszcie co robić.... Jestem obecnie w 36/37 tc, nigdy nie chorowałam na ospę wietrzną (wiem, ponieważ badałam krew w tym kierunku). Mam córkę 3,5 letnią, która została dwukrotnie zaszczepiona VARILRIX-em (pierwsza dawka w dniu 17.10.2011, druga dawka 14.12.2011r.) i prawdopodobnie nie zachoruje lub zniesie tę chorobę lżej. Ponadto córka od 2-ch m-cy nie uczęszcza do przedszkola, ponieważ ciągle panuje tam ospa (wsród 3 i 4 latków), a tylko ja mogłabym ją odbierać z zajęć i nie chciałabym się przypadkowo zarazić. Ostatni przypadek zgłoszonej w przedszkolu ospy miał miejsce 3 stycznia 2012 r. Pytania mam następujące: 1).jak groźne dla ciężarnej byłoby zachorowanie na ospę? 2). co jeśli zachorowałby noworodek? 3).kiedy najszybciej po porodzie mogłabym zaszczepić się przeciwko ospie? 4). czy po szczepieniu mogłabym karmić piersią? Bardzo proszę o odpowiedź, ponieważ wciąż słyszę sprzeczne opinie, a poza tym córka tęskni za dziećmi i przez to, że nie chorowałam musi siedzieć w domu...

Gość moye t
a może tak zadać te pytania swojemu lekarzowi -ginekologowi?