Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamkaprzyszla

w czym i kiedy zrobic pranie dla noworodka?

Polecane posty

Gość mamkaprzyszla

jestem w 7 miesiącu ciąży, mam obecnie dwa 2 tygodnie wolnego i myślałam żeby poprać ciuszki dla małej, zastanawiam się tylko czy to nie za wcześnie, w czym prać oraz czy prać również nową kołdrę i poduszke czy tylko pościel?

Gość an2anet
Sa specjalne proszki dla dzieci.wypierz sobie.poprasuj.poukladaj i juz gotowe.ja nie pratam koldry tylko poszewki na poduszki i koldre no i przescieradlo.tez mialam manie i szybko uporzadkowalam sobie i dobrze bo urodzilam w34tyg

Niektórzy nie piorą wogóle tylko zakładają takie ubranka prosto ze sklepu. Ja prałam wszystko w proszku dla dzieci Jelp bez płynu do płukania na początku. Nie wiem czy dobrze robiłam bo po wypłukaniu w płynie tkaniny są bardziej miękkie ale tak mi doradziła położna więc się stosowałam. Później zaczęłam używać płynu do płukania też Jelp i wyraźnie było widać że tkaniny się lepiej prasują i są milsze w dotyku. Zawsze nastawiałam w pralce podwójne płukanie. Co do pościeli to prałam tylko poszewki, wypełnienia nie. I przyznam że na początku pościel mi się nie przydała bo mały był owinięty jak mumia najpierw pieluszką, później kocykiem na koniec miękkim becikiem i tak sobie spał w kokonie. Myślę że możesz sobie już teraz poprać wszystko. Zabezpiecz tylko żeby się nie zakurzyły te ubranka itp. Włóż w poszewkę albo przykryj pieluszką.

Gość mamkaprzyszla
Dziękuje za odpowiedzi, w takim razie biorę się do roboty;)

Gość glokimon
nowe ciuszki w sklepach sa nasaczone jakims preparatem zeby sie nie gniotly i powinnossie wyprac przed ubraniem,szczegolnie dziecku bo to jakas chemia:)