Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zapominalska :(

zwolnienie a 1-os firma

Polecane posty

Kurczę byłam dziś w ZUS i zapomniałam dopytać może któraś wie. prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą i jestem w zaawansowanej ciąży, co się dzieje z moją firmą gdy przejdę na zwolnienie w ostatnich dniach? mam zawiesić działalność? czy jak ją zawiesze nie będzie problemu z wypłatą za te parę dni zwolnienia i macierzyńskiego z ZUS-u?

Gość o litosci!!!
taaa, dzis bylas:D spierdalaj

Gość zapominalska :(
o jeju wczoraj. a teraz kładąc się spać ta myśl mi przeszła przez głowę

Gość ech........
nie masz takiej możliwości.. Jesli zawiesisz działalność to po prostu zawieszasz i nic ci nie przysługuje. Jeśli pójdziesz na macierzyńskie to nie masz takiej możliwości bo firma nie pracuje.......... No chyba że zus nie zauważy i będziesz opłacać składki..... Nie sory to nie jest możliwe bo jak możesz iść na macierzyńskie a jednocześnie pracować?? Możesz jedynie zatrudnić na umowę na zastępstwo i iść na macierzyńskie

Ja mam taki rodzaj działalności ale gdy zawiesisz automatycznie tracisz ubezpieczenie. Ja się dogadałam z narzeczonym ze siedzę w domu z dzieckiem i robię całe papiery i takie tam ,a on pakuje i rozwozi towar.

Gość MelisQa
Dopytaj się w ZUSie, bo bzdury Ci tu piszą. Jak każdej ubezpieczonej przysługuje Ci zasiłek na zwolnieniu i na macierzyńskim, ale firma wtedy, zdaje się, stoi. Moją koleżankę właśnie to odrzuca od ciąży - prowadzi firmę i w momencie, gdy zajdzie w ciążę, będzie musiała zatrudnić kogoś na swoje zastępstwo lub w firmie bez jej obecności pozostanie przeciąg, a zasiłek chorobowy będzie niższy niż koszty utrzymania firmy bez dochodu (lub z dodatkową pensją pracownika, gdzie jeszcze należy dodać, że w niektórych branżach pracownik na zastępstwo niewiele przyniesie, gdy klienci są przyzwyczajeni do jednej osoby), bo czynsz za lokal chociażby nadal trzeba opłacać.

Nie zawieszaj działalności, przebywasz na zwolnieniu i płacisz tylko składkę zdrowotną a dodatkowo od ZUS otrzymujesz zasiłek chorobowy o ile płaciłaś dobrowolną składkę chorobową przez ostatnie 90 dni. Na zwolnieniu nie możesz wystawiać FV ani rachunków, więc de facto firma przestaje działaś. Chyba że zatrudnisz pracownika który będzie się tym zajmował. Na zasiłku macierzyńskim można prowadzić firmę i jednocześnie pobierać zasiłek, chociaż pewnie znajdzie się kilka osób które inaczej interpretuje przepis, moim zdaniem można. Musisz się zastanowić co w Twojej sytuacji jest najlepsze, czy zatrudnić pracownika, czy chwilowo zaprzestać działalności (nie piszę tu o zawieszeniu czy zamknięciu działalności)

Gość firmówkaaa
ja prowadze 1 osobową działalnosc, tzn. od 3 miesiąca ciaży jestem na zwolnienu, opłacam tylko składkę zdrowotną i dostaję zasiłek chorobowy, zaraz rodze i od razu wskakuje na zasiłek macierzyński. Jak jestes na zwolnieniu i chcesz zawiesic działalnosc to i tak bedziesz dostawała zasiłek chorobowy ale macierzyńskiego juz nie. wiec lepiej nie zaiweszaj. także spokojnie nie martw sie, mozna miec działalnosc i byc wciązy na zwolnieniu.

Bardzo Wam dziękuje za odp :)