Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grzesznica...???/

spowiedź

Polecane posty

Gość grzesznica...???/

Witam. Mam pytanie odnośnie spowiedzi. Może ktoś mi odpowie. Mianowicie zastanawia mnie pewna sytuacja. Generalnie spowiadamy się z tych grzechów, których żałujemy. Czasami zdarza nam się nie powiedzieć wszystkiego, wtedy ponoć spowiedż się nie liczy, bo coś zataimy, jest to spowiedź świętokradzka? Ale właśnie moim zdaniem w spowiedzi właśnie chodzi o to żeby mówić to czego się naprawdę żałuje, i nie chce się tego powtórzyć. Bo co z tego że powiem, że uprawiałam seks przed ślubem, skoro tego nie żałuje i wiem, że to powtórze choć to grzech. Więc czy w takim razie każda moja spowiedż będzie nieważna?? Proszę o odpowiedzi.

Gość grzesznica...???/
To dla mnie ważne, odpowiedzcie proszę

Gość rondo..............
a z kim się ruchasz i skad jestes?

Gość grzesznica...???/
seks podałam jako przykład, moje pytanie dotyczy spowiedzi a nie seksu

Gość rondo..............
a moje pytanie dotyczy seksu a nie spowiedzi :)

Gość iwolindakal
taka spowiedź przed księdzem będzie ważna, przed Bogiem nie...

Gość rondo..............
a dlaczego nie żałujesz? za ten grzech

Gość grzesznica...???/
Uważam że do pewnych rzeczy trzeba dojrzeć żeby uświadomić sobie że nie było dobre. W takim razie skoro przed Bogiem nie będzie się liczyła to niestety dla większości ludzi spowiedź jest tylko odklepaniem formułki...? Więc po co to wszystko..

Gość qqq*
odpuszczenie grzechów nastepuje wtedy jak żałujesz za popełnione czyny

Gość qqq*
wiem bo ja tez popełniłam grzech i nie załuje i co mamy zrobic

Gość zawsze spowiadam się
przed sobą w swoim sumieniu a nie przed jakimś przebierańcem trzepiącym konia w konfesjonale ! :) oddzielaj wiarę od kościoła i tobie też to radzę 🖐️

Gość he nie
mozesz sobie wybierac z religii to co tobie pasuje .Seks przed slubem jest grzechem i tyle .Lepiej nie chodz do spowiedzi bo i tak jest niewazna :)

Gość Normalnie normalny
Cała ta spowiedź, to jedna wielka paranoja ! To zaszłość z czasów Pana Wójta i Plebana. Element zwykłej inwigilacji, kiedy to władza musiała wiedzieć co robi plebs, co i komu kradnie i która komu daje !. Dlatego ja akurat nie chodzę już od wielu lat. Podoba mi się akurat rozwiązanie ewangelików, czyli spowiedź powszechna.

Gość grzesznica...???/
Ja zdaje sobię sprawę z tego że religia to religia. Ale trochę to bez sensu że ksiądz udzieli mi rozgrzeszenia a w duchu i tak będę wiedzieć że nie powiedziałam wszystkiego, więc przed Bogiem to i tak nieważne. Bo niektórych rzeczy nie żałuję i już. Myślę, że nie tylko ja tak mam. No np ten seks. Kocham mojego faceta, jest moim pierwszym i mam nadzieję ostatnim. I poprostu nie potrafię czuć się źle z tym co z nim robię

Gość majkaja jamajka..
a na czym polega spowiedz powszechna? tzn czym sie rozni od naszej?

Gość kropełka
Wszystko się zgadza co napisałaś. Spowiedź jest nieważna. Też z tego powodu nie chodzę do spowiedzi. Przestałam też uczęszczać na mszę. Nie powiem, że czuję się dobrze z tego powodu.

Gość juhytr
wszystko wazne spowiadasz sie przed Bogiem ,a nie przed ksiedzem ,i Ksiedzu powiedz byle co oni i tak potem sie z tego smieja jak graja w karty

Gość Normalnie normalny
Jak to na czym polega spowiedź powszechna ? W naszym kościele też jest kiedy mówimy : spowiadam się......... Po kiego więc wuja mam iść i truć zad jakiemuś spaślakowi w sukience ?

Gość kuki123
spowiedz ogólna czyli wstajesz i w myślach wymnieniasz swoje grzechy

Gość gfhytu67
Skoro nie żałujesz czegoś na co Twoja religia kładzie taki wielki nacisk to może pora pomyśleć nad jej zmianą ? Nie we wszystkim religiach seks jest tak napiętnowany jak w katolickiej. To zdrowy objaw że nie żałujesz ani nie masz poczucia winy kochając się z facetem którego kochasz, to ta religia jest chora a nie Ty. Wystąp z niej i nie zasilaj jej szeregów.

Gość kuki123
tz w kościele ewangelickim

Gość grzesznica...???/
Spowiedź jest jednym z sakramentów, i chyba smutne jest to, że ludzie nie traktują jej do końca poważnie. Ja też taka jestem. A inne religie, gdzie ludzie naprawdę przestrzegają zasad? My jesteśmy gorsi?

Gość .,m ., .,
dziewczynko, nie musisz chodzic do spowiedzi. to wymysl ksiezy!!! i kosciola, w biblii nie ma na ten temat slowa, jets tylko to ze trzeba wyznac swe grzechy przed Bogiem. a cala szopke z konfesjonalem wymyslil papiez w 16 wieku by....UWAGA KONTROLOWAC SPOLECZENSTWO, to byl jedyny powod. jesli naprawde chesz przeprosic Boga za grzechy przepros ludzi ktorych obrazilads/zranilas-ludzi ktorych te twoje grzechy dotycza...to sie LICZY bardziej dla Boga niz spiewanie do ucha obcemu facetowi ktoremu nawet nie mozesz spojrzec w oczy

Gość gfhytu67
Nie wszystkie religie polegają na tym żeby przestrzegać zasad, są religie które mają akcenty gdzie indziej np. religie wschodu. Po co być w kościele którego zasad się nie rozumie i w związku z tym nie akceptuje ? No po co ?

Gość mikikun
Czasami zdarza nam się nie powiedzieć wszystkiego, wtedy ponoć spowiedż się nie liczy, bo coś zataimy chodzi o to ze zapomniałas o grzechu i puzniej ci sie przypomniało czy celowo nie powiedziałaś grzechów bo jeżeli zapomniałas to spowiedzi jest ważna a jezeli celowa nie powiedziałas to nieważna z grzechami lekkimi mozna przystapic do komuni tylko z ciężkimi nie mozna trzeba najpierw do spowiedzi

Gość mikikun
w biblii nie ma na ten temat slowa, a ja ci udowodnię ze pisze w biblii A Jezus znowu rzekł do nich: Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam. Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane (Jn 20:21-23). Dlatego też kto spożywa chleb lub pije kielich Pański niegodnie, winny będzie Ciała i Krwi Pańskiej (1 Kor 11:27). niegodnie czyli ma brudna dusze spowiedz ja czyści we krwi Jezusa

Gość a dlaczego księża
nie dotrzymują warunków spowiedzi i zdradzają jej treści w internecie? Przeciez to jest grzech który ich wyklucza ze stanu kapłańskiego. A jednak to robią.

Gość mikikun
a mówią przy tym kto je popełnił np kowalska zdradziła męża czy mówią osoba zdradziła męża

Gość a dlaczego księża
wskazują na daną osobę tak że można się domyślić. Inaczej nie byłaby to zdrada tajemnicy spowiedzi.

Gość grty54765
mikikun - z cytatu z Biblii który przytoczyłeś wynika tylko że ktoś ( kapłani ? ) może odpuszczać ludziom grzechy, ale Jezus w tym fragmencie nie mówi jak Ci ludzie mają wejść w posiadanie tych informacji !!! Równie dobrze ten cytat może znaczyć żeby odpuszczali innym grzechy które osobiście widzą a nie z których ludzie im się zwierzają. W tym fragmencie nie ma nic o rozmowie.