Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eleonora z lublina

która z Was rodziła w obcym kraju z minimum znaj. języka?

Polecane posty

Gość proste.............
No to chyba jasne, ze z zadna wspollokatorka sie nie dogadasz :D Bedziesz sie czula bardzo zle, na marginesie tej szpitalnej spolecznosci, hormony dodatkowow ci dadza popalic i przeryczysz caly pobyt w szpitalu. Twoj wybor. Czego oczekujesz? Stuknij sie w leb bo tepa jestes i tyle :P

Gość dasz rade
ze mna w szpitalu była kobieta z chyba Serbii, która też ledwo ledwo mówiła po niemiecku, wszystko jej tłumaczyli powoli i po 5 razy zanim załapała. przy porodzie miała męża tłumacza, poźniej raz ściągneli jej pielęgniarkę Serbkę, a tak to dawała sobie radę, w końcu jak pilęgniarka pokazuje np przewijanie dziecka to można bez słów załapać. a znasz angielski? ja wprawdzie mówię po niemiecku ale jak miałam problem z niemieckim słówkiem to mówiłam po angielsku, rozumieli mnie.

Gość eleonora z lublina
wiesz co... spadaj łachmyto, moze w polskim szpitalu pozwolą ci zgnic w palczu i niedoinformowaniu, i tam czujesz sie olana jak zawszony pies wiec nie dyskutuj, skoro nie masz takich doswiadczen, własciwie dzieki juz za te porady, bo one mi uswiadamiają, ze własnie jestem w odpowiednim, cywilizowanym kraju gdzie nie ma sie czego bac, a ja sie nakrecam. tu mnie nikt nie zdzieli szmatą przy porodzie... jak to bywa w PL szpitalu hahahha, bede słuchac pocieszen męża a nie rad dziewuch po swoich wlasnych traumach z PRL-U.

Gość eleonora z lublina
tak angielski znam tez nie perfekcyjnie ale jest mi bliższy :) dzięki za słowo otuchy... tez słyszałam, ze tu stają na glowie zeby pomóc, chciałam jednak posłuchac innych kobiet, ale widzisz... zamiast powiedziec: spoko! bez obaw! to Cie zwyzywają i dodadzą jeszcze wiecej traumy

Gość mmLena07
nie przejmuj się tymi wrednymi ludzmi, którzy się tutaj wypowiadają. Moja koleżanka rodziła w Niemczech, z niewielką znajomością niemieckiego, to miała dużo życzliwości od pielęgniarek - Polek po porodzie, a poród odebrała lekarka Polka. Tutaj w Niemczech, to co najwyżej Turcy mogą się wstydzić, bo oni żyją tu latami i nie umieją często niemieckiego, nie chcą się uczyć, a narobią w między czasie gromadkę dzieci. Za Polaków naprawdę nie ma co się wstydzić, wierzcie mi. Nie znacie realiów, a plujecie jadem na własną nację... to jest dla was zachowanie na poziomie?

Gość reaktywacja80
czesc, ja rodzilam w skandynawii znajac wtedy tylko angielski ,moja kolezanka tez w niemczech tez tylko ze znajomoscia angielskiego i spokojnie dalo rade .Dziewczyno nie wczytuj sie w komentarze kretynow ,bo tylko sie zestresujesz ,a po co.Na sam porod bedzie maz ,a pozniej ze slowniczkiem jakos da rade:) czesto mozna tez spotkac w niemczech polskie pielegniarki .Generalnie nie demonizowalabym jak cos to Twoj maz moze byc pod telefonem i tyle.

Gość eleonora z lublina
dzięki, juz mi lepiej :) nareszcie wypowiedzi osób które miały z tym do czynienia

Gość co za wstyd. jechac gdzies i
nie znac ani jednego uniwersalnego jezyka (do ktorych nota bene nalezy i niemiecki). przynajmniej angielski powinnas miec obcykany. takie osoby robia siare innym imigrantom z polski. potem inni przypinaja polakom laty na podstawie takich jak ty i jest tak: 'skad jestes?' 'z polski.' 'aaaaaaaaaa :o z pooolski :o'

Gość eleonora z lublina
hahhahahahhahhahahahaa! oczywiscie Ty znasz motyw mojego tu pobytu!!! heheheh dobre. Jasne bo ja od dziecka juz wiedziałam, ze bede rodzic w niemczech! o ja głupia, powinnam tez jechac juz z francuskim, czeskim i rosyjskim bo a nuż... a Polacy to chyba mają jakies kompleksy cholerne, bo niemcy akurat maja to w dupie jak kupują w polsce domy i nie znają ani jednego słowa! Wiesz moja droga, ja mam czas do nauki tu jezyka i napewno to zrobię ale przez 2 miechy.... to moge tylko rozmówki szkolic.

Gość eleonora z lublina
i wszytskich polaków co ja tu znam osobiscie, ZAWSZE zaliczają z marszu szkołę jezykową, nie znam ani jednego co by miał problem z komunikacją, wiec to chyba o czyms swiadczy. Moze są ludzie co sie asymilują tylko w swoim gronie i unikają jezyka ale ja takich nie znam.

Gość trytyryty
Autorko nie przejmuj się w szpitalu wszystko będzie dobrze, dogadasz się z każdym... Moja mama gdy odwiedzała moją siostrę w uk zesłabła i karetka zabrała ja do szpitala Została 3 dni na obserwacji i badaniach bez jakiejkolwiek znajomosci języka Dała rade pielęgniarki gdy chciały jej coś przekazać i nie było nikogo kto mógłby tłumaczyć korzystały z translatora potem drukowały i dawały jej tą kartkę.. albo mam dzwoniła do siostry i One mówiły jej a ona przekazywała mamie :) tak że w razie czego znajdziesz sposób zeby sie porozumieć tym bardziej że masz podstawy języka ;)

Gość eleonora z lublina
i chyba nie znam słowa imigranci? moze naucz sie polskiego przy okazji jak juz "obcykałas" angielski i niemiecki

Gość proste.............
Eleonora, tluku jeden. Nie mieszkam w PL ale roznica miedzy mna a toba jest taka, ze znam jezyk kraju w ktorym mieszkam. Nie musze skomlec na forach z durnymi pytaniami jak ty. Kretynko ty jedna :D

Gość eleonora z lublina
spadaj lofro!!!! mogłabys sie czepiac gdybym tu siedziała 5 lat, ale jestem tu 2 mieisące tłuczku jeden!!!!! kumasz? co ma zrobic jechac do hotelu do PL i tam czekac na poród? Boze co za bieda myślenia! zapomniał wół jak cielęciem był!

Gość anaianamana
Wyluzujciem nie zna niemieckiego no trudno. Moze nie chciala sie uczyc a moze jej nie wchodzi do glowy. Nie kazdy ma talent do jezykow. A jak tam twoj angielski? Moze tak sie dogadasz? Ewentualnie moze wybierz sie do szpitala wczesniej i powiedz jaka jest sytuacja? Moze beda wazne sprawy tylko przy mezu obgadywac? A moze maja jakas pielegniarke czy polozna mowiaca po polsku?

Gość eleonora z lublina
jak mnie wkurzają takie madralińskie, gdybym miała plan zyciowy i jedyny cel szlajac sie po niemczech to bym sie nauczyła perfekcyjnie ale to jest sytuacja natychmiastowa!!!!!!!!!!! i spontaniczna. Do czasu połowy ciąży nie myslelismy o wyjezdzie tu, raczej decyzji zamieszkania w PL ale wystapiły pewne nieoczekiwane zmiany i ot tak znalazłam sie tu! zmuszasz mnie bym sie tłumaczyła przed tobą nie wiedziec czemu??? wiec zamknij swąją gebusie i sie nie wychylaj prostaczko ze swoim rynsztlokiem i nieudawaj alfy i omegi

Gość eleonora z lublina
i dodam Ci, zebys nie zarzucała mi braku ambicji, ze przez ten czas siedziałam z podrecznikami i tyle co zdołałam to sie nauczyłam, brak mi jednak praktyki i tyle. opanowałam wiekszosc z terminologii która dotyczyc moze zagadnien związanych z samym porodem, zeby chociaz rozumiała te słowa, wiec nie wykrzykuj, ze skomle tu bo czasu nie marnowałam ha!

Gość a gdzie bedziesz rodzic?
tez jestem z niemiec,moge ci jakas polskojezyczna polozna polecic

Gość proste.............
I co z tego, tluku jeden, ze jestes w Niemczech dopiero dwa miesiace? Meza masz Niemca podobno wiec dla ciebie znajomosc niemieckiego powinna byc juz dawno (!) priorytetem! I nie pierdol, ze maz zna polski bo dawno juz powinnas rozmawiac z nim po niemiecku i jezyk znac. Ale jak sie ma kurzy rozum to potem sa takie efekty :D I szuka sie podobnych idiotek na forum aby sie upewnic, ze przeciez da sie dogadac bez znajomosci jezyka :D

poza tym,w kazdym szpitalu znajdzie sie jakas polka,ale watpie zebys miala problemy.Nawet jak jezyka nie znasz to i tak sie dogadasz,sama zobaczysz

do proste-ale ty jebni..eta jestes

Gość eleonora z lublina
mąż zna polski, a niby jakby miało to małzenstwo funkconowac? na migi? wytęż swój intelekt godny pożałowania. mój mąż wiele lat mieszkał w polsce-bo tu pracował i jak pisałam, jest pochodzenia polskiego!!!! potem poznał mnie i sprowadził sie do PL. ale, że zadecydował przeniesc interes do DE w ubiegłym roku to znalezlismy sie tu od listopada, kumasz czepialska damo?

Gość taaaaaaa znasz cala
terminologie i pewnie nie powiesz nic wiecej poza- ich heisse eleonora, ich komme aus polen, ich wohne in lublin, chociaz watpie czy to potrafisz :D

Gość eleonora z lublina
i tak oczywiscie priorytetem, to było dla mojego meza znac polski by tam mieszkac.... a gdzie bedziesz rodzic... połozną potem na wizyty mam polkę :)

autorko-nie tlumacz sie. twoja polozna moze juz do ciebie przyjsc przed porodem.pogadaj z nia i popytaj co i jak. z jakiego miasta jestes?moze bede mogla pomoc

Gość eleonora z lublina
całej nie znam ale duzo słówek znam dot.porodu. a ty co ? chwalisz sie zwrotami z podstawówki czy moze jestes jednym z tych zyczliwych polaczków mieszkających w DE co juz zapomnieli jak to było na poczatku? z tych co zebrali o socjal a dzis mają za złe swoim rodakom, ze przyjezdzają i wyzywają od darmozjadów? litosci..

nie odpowiadaj na takie posty bo sama sie ponizasz przez to. piszemy to co nas interesuje,reszcie dziekujemy

Gość eleonora z lublina
masz rację, reszta niech spada.... poprostu to niesprawiedliwe jest jak ktos cię osądza, szkoda,ze mało tu życzliwych osób umiejących dobic sedna i tzrymających sie pytania. Az dziwne, ze te kobiety są żonami i matkami, jakie wartosci przekazują swoim dzieciom???

Gość taaaaaaa znasz cala
nie chodzi o mnie, tylko o ciebie, to ty jestes w dupie, bo bedziesz mieszkac w kraju w ktorym nie umiesz ani be ani me, ja znam jezyk kraju w ktorym mieszkam jesli o to ci chodzi, a na socjal to chyba ty przyjechalas, dalas dupe niemcowi i teraz bedziesz ciagnac od panstwa zasilki.

Gość eleonora z lublina
dno i bąbelki.... nie musze isc na socjal, bo nawiguje swoją firme w PL