Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cfrgtbynumyntbrgvfe

Chcę iść do lekarza poza miejscem zamieszkania - da radę na NFZ?

Polecane posty

Gość cfrgtbynumyntbrgvfe

Studiuję w mieście oddalonym od domu rodzinnego o 300 km. U siebie jestem zarejestrowana w przychodni, tam mam lekarza rodzinnego i tam się badam. Muszę iść do ginekologa, a do domu wrócę dopiero za jakiś miesiąc. Czy mogę skorzystać z usług jakiegoś przyjmującego w mieście, w którym się uczę? Jak znaleźć takiego, który będzie "darmowy"?

Gość locitan
Możesz iść do gina na nfz. Szuka w przychodniach państwowych, a jeśli to większe miasto - w prywatnych, często mają podpisane umowy z nfz na konkretne usługi. Ps jakie to miasto?

Gość cfrgtbynumyntbrgvfe
To Katowice :) Potrzebuję nowej recepty na tabletki anty, a nie uśmiecha mi się płacić 80-100 zł za przepisanie świstka dzięki któremu kupię leki za 20 :)

musisz mieć zaświadczenie od rodzica z pracy, że jesteś ubezpieczona przez tego rodzica plus zaświadczenie o opłaconych składkach (ważne przez m-c) bez tego Cię nie zarejestrują. kiedyś mogłaś donieść te kwitki do tygodnia od wizyty, ale po tej nowej ustawie raczej nie ma szans. poszukaj sobie w googlach "nazwa miasta-ginekolog-nfz" lub na stronie nfz jest spis.

Gość Oczywiście że
musisz się zarejestrować w przychodni/nowy lekarz pierwszego kontaktu i zażądać skierowania do gina/lokalnego.

Gość locitan
No właśnie, potzrebujesz dowód ubezpieczenia.

Gość locitan
Do gina nie trzeba skierowania.

Gość cfrgtbynumyntbrgvfe
Mam dowód ubezpieczenia, ale wyciągany przed 2 albo 3 miesiącami... Muszę poprosić o podesłanie nowego? Dziękuję Wam wszystkim za informacje - trochę mi wstyd, że stara ze mnie baba, a nie mam pojęcia jak funkcjonuje świat :P

Gość locitan
w miejscu świadczenie wpisz gin a w miejscu miejscowowść katowice i kliknij szukaj

zaświadczenie o opłaconych składkach jest ważne miesiąc. musisz mieć aktualne. i spokojnie, w tym kraju to łatwo się pogubić, sama się ostatnio próbowałam zarejestrować w miejscu studiowania, to trochę wiem ;)

Gość locitan
Moim zdaniem tak