Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jo------anna

Kilka pytań do matek.

Polecane posty

Gość Jo------anna

Mam kilka pytań natury prawnej. :) Jestem w 7 tc i czuję się tragicznie. Chcę przejść na zwolnienie. Wyczytałam, że będę otrzymywać 100% wynagrodzenia. Czy gdy poczuję się lepiej mogę przerwać to zwolnienie? Mieszkam z moim mężczyzną, nie jesteśmy małżeństwem. Zarabiam 1400 zł na rękę. Mieszkamy w jego mieszkaniu. Czy na urlopie wychowawczym będzie przysługiwał mi jakiś zasiłęk z tytułu samotnej matki?

Gość z_ uśmiechem
Zacznijmy od tego,że nie jesteś samotną matką. Żyjesz w konkubinacie. Skoro mieszkasz w mieszkaniu ojca dziecka to jak udowodnisz Pani z Mops, że jesteś samotna? Zwolnienie dostaniesz na okres tygodnia- dwóch , więc będziesz mogła wrócić lub kolejne wziąć.

Gość Jo------anna
Dzięki. Fakt, nie udowodnię. :) A czy podejmował ktoś tego typu działanie, że na urlopie wychowawczym opiekował się swoim dzieckiem i drugim - czyimś za pieniądze?

Gość Ktosikkkkkkkkkowaaaaa
poza tym samotna matka nie jestes bo nie urodzilas jeszcze

Gość Jo------anna
Ja nie mówię teraz, ogółem się orientuję , na przyszłość. :) To wyglada na to, że nic mi się nie należy, trudno. :)

nie jesteś samotna bo masz chłopa :O co za ludzie byle wyciągnąć kase :O takie osoby powinny być bardzo szczegółowo kontrolowane

Gość anecica
joannno dostaniesz 100% wynagrodzenia - placi zus więc git. Moj ginekolog dwał mi zwolnienie na okres min. 3 tyg od wizyty do wizyty - powinnac tez tak miec. Wychowawczy dostaniesz - przy takich zarobkach - napewno, ale bierze się zarobki twoje i jego skoro razem mieszkacie.

Gość mireczkaa
zwolnienie dostajesz na jakis okres, jeśli się dalej źle czujesz to go przedłużasz, więc nie masz co przerywać. W świetle prawa jesteś samotną matką- tylko nie wiem po co Ci to skoro pewnie Twoje dochody przekraczają próg, od którego możesz coś dostać :):) Ja też nie mam ślubu, ale żadnych profitów z tego nie czerpię. Za dużo zarabiam :)

Gość anecica
myszka pieprzysz drobne kawalki kase kase....a co Ty inna może jestes. masz okazję to tez ci się nalezy - bierz. joanno samotka matka - niezupełnie, ale nie jestes w żadnym związku więc narazie proponuje zapytac sie w MOPSie - jak na to patrza.

Moi znajomi maja tak: Ona ma pierwsze dziecko z kims innym - alimenty dostaje od Państwa bo tamten chba gdzies najpierw siedział a potem wyjechał za granice czy cos. Drugie dziecko ma z obecnym partnerem i zyja na kocią łape. Ona ma swiadczenia od państwa jako samotna matka z 2 dzieci. Chwala sie ze tak jest dobrze - po co brac slub bo przeciez z tego tytuły zadnych swiadczen nie ma..... brak słów. Nie wiem jakie są dodatki dla samotnej matki z 1 dzieckiem, ale chyba zadne bo mam kolezanke ktora ma 1 dziecko - chociaz Ona pracuje i pewnie za duzo zarabia zeby miec swiadczenia - jak jest u Ciebie? to juz sama wiesz :)

Gość Jo------anna
No i ja tak właśnie patrzę - mimo, że to głodowa pensja, to i tak za dużo. A czy chce wyciągać - nie o to mi chodzi, ale jeśli coś by się należało, to czemu z tego rezygnować?

Znam osobę, która ma dwoje własnych dzieci w wieku 1,5 i 4 lata i zajmuje sie dodatkowo dwójką cudzych dzieci, ale nie wiem czy jest na wychowawczym :) za to wiem że za tą opiekę dostaje tylko 600 złotych bo rodzice nie są skłonni płacić dużych sum za wspólną opiekunkę.

Gość z_ uśmiechem
Mops przeprowadza wywiad.Gdyby mieszkanie było jej. To ok, dałaby radę zataić fakt,że ma faceta. Ale ona u niego mieszka.Możesz spróbować uzyskać zasiłek wychowawczy, bo będziesz bez dochodu i we wniosku wpisać np. 500zł alimentów. Wtedy nie przekroczysz limitu kwoty.

Moim zdaniem żeby oszukać MOPS wystarczy podpisać umowe wynajmu z Twoim facetem :) przecież masz prawo wynajmować u kogoś pokój:classic_cool:

Gość z_ uśmiechem
Lisabet S. To się nie opłaca - podatki. Dodatek z tytułu samotnego wychowania jest niewielki. A wychowawczy dostanie normalnie.

Gość krolewna sniezka i krasnaleeee
gdzie jestes zameldowana?

Gość Hmm, w 7 tc możesz mieć
problem z tym, żeby wziąć zwolnienie ciążowe ze względu na 'młody wiek' ciąży. Świadczenie do 33 dnia płaci pracodawca, a nie zus, więc licz sie z póxniejszymi ewentualnymi konsekwencjami

Gość Jo------anna
Zameldowana jestem u taty. Ale nie bede mieszac i oszukiwac, chcialam wiedziec czy tak legalnie cos sie nalezy. :)

heh nalezy cie sie becikowe:) jesli byscie malo zarabiali,to by wam sie jakas pomoc 100zl czy iles nalezala, ale neistety zarabiasz 1400,wiec nawet na 2 osoby przekraczacie prog. wiec-nic ci sie nie nalezy,bo "smotna matka" pracuje. tyle.

Gość hmnfvbgybraegvby
w swietle prawa jestes samotna matka ,bo nie masz męża,więc wyszarp od nich wszystko co ci sie nalezy z tego tytułu......nie miej skrupułow.....powodzenia

Gość Jo------anna
Trudno, tak właśnie sądziłam, ale zawsze lepiej dostać niż nie dostać. :)

w swietle prawa nie jest zadna samotna matka!!!! w swietle prawa zyje w konkubinacie!!! ale znawcy sie znalezli. autorko, nic ci sie nie nalezy,nawet tam nie laź,bo sobie obciachu narobisz. oni i tak sprawdza czy pracujes,zczy nie. jakbys zarabiala 500zl i mieszkala u tatay i do tego prowadzila oddzielne gosp domowe z tata,to wtedy daliby ci 100-300zl. i jeszcze musialabys dostawac alimenty, czyli albo wyrok z sadu,albo jego pisemne oswiadczenie,ze daje ci dobrowaolnie np 300zl.

Gość do hmn czy jak tam
"wyszarp od nich..." , gratuluję rozumku:) To wyszarpywanie odbywa się kosztem podatnika czyli wyszarpie od nas wszystkich

Gość Jo------anna
Ja nie zamierzam nic wyszarpywać, myślałam, że coś się należy a jak nie, to kręcić nie zamierzam i nie umrę z tego powodu. :P Ehhh, ludzie.

nic tu nawet nie nakrecisz. jakbys nawet chciala,nie dasz rady,wiec to czy chcesz czy nie, nie ma tu nic do rzeczy,bo po prostu nie ma takiej opcji!!!!! i pomysl, bo napisalas,ze nie chcesz nic "wyszarpac". nie chcesz,bo teraz wiesz,ze juz ci sie nie nalezy, ale chcialas:) pazernosc-zarabia 1400+zarobek chlopaka-ojca dziecka i ejszcze jej malo.

Gość Jo------anna
A weźcie się uspokójcie. jak mniemam - Ty byś nie brała jakby coś Ci się należało? Nawet nie chcę się denerwować.

Gość hmnfvbgybraegvby
znalazły sie uczciwe do bólu matki polki....buhahahahah

nie wiesz jakie sa polskie realia? macie jakies 3000-4000zl m-cznie razem, a to bbe malo? tak mysle,ze tyle macie. nawet niech bedzie 3000zl. poza tym troche logiki i pomysl na przyszlosc. sama ty zarabiasz 1400zl. myslalas,ze to ejst malo na polske i dadza ci wiecej? pisalas tez ,ze nie chcesz nic ciagnac od panstwa,juz ci napisalam,ze chcesz ciaganac,tylko,ze du pa z tego wyszla!!! jakbym zarabiala gorna granice,czyli 500iles tam zlotych, to bym sie zglosila do mopsu po pomoc. dla swojego dziecka, ale jak ktos,kto nie ejst samotna matka, mieszka w mieszkaniu chlopaka, ktory tez zarabia, suma sumarum,nie zyje wam sie zle, pyta na forum, czy moze cos jeszcze wyrwac??? gdzie ty sie uchowalas? wiaodmosci nie ogladasz? gazet nie czytasz?

hmnfvbgybraegvby mnie irytuje,jak ktos ma sporo,a chce wiecej za darmo!!!!!!!!!!!! na szczescie nie z moich podatkow,bo ja w polsce juz -dzieki Bogu nie meiszkam.

Gość hmnfvbgybraegvby
no i widzisz autorko,królewnw śnieżka z zazdrości zaraz ci wyliczy ile dziennie wydajesz na życie ,ile twój chłopak wydaje na papierosy,ile tato piwa wypija ..... ..echhh...chyba krasnoludki jej nie lubią.......